Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Mübadele antlaşması neticesinde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan Cunda Adası eski bir Yunan Adasıdır. Adadaki her ayrıntı size mübadeleyi anlatmakla yükümlüdür.
Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık koyunda ise Ayvalık adaları içinde irili ufaklı tam 22 ada yer almaktadır. Cunda adası bu adalar içinde yerini almış ve yerleşime açık tek ada olarak bilinmektedir.
Cunda Adası, Yunanistan'ın Lesbos adasının 16 kilometre doğusunda yer almaktadır. Cunda Adası, tipik bir Ege tatil beldesi özelliğine sahiptir.
Hayır, Cunda adası 1923 yılındaki mübadele ile birlikte Türklerin kontrolü altında bulunan bir Türk adasıdır. Dolayısıyla giriş yapmanız için herhangi bir vize veya prosedüre gerek yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın.
CUNDA ADASI TARİHİ
Adanın nüfusu 2000 yılı itibarıyla 3.000'dir. Ancak bu rakam yazın 20.000'e kadar çıkabilir. Adanın nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından 1924 nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türklerden oluşmaktadır. Bu yüzden adanın yaşlı nüfusunun çoğu Rumca(Yunanca)'yı bilmektedir.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere bordo pasaportunuz varsa adalara giriş için kapı vizesi ya da Schengen almak zorundasınız. Yeşil ya da gri pasaport sahipleri Yunanistan'da vize muafiyetine sahip olduğu için kapı vizesi almalarına gerek kalmadan adalara giriş yapabilmektedir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada.
Cunda Adasına gitmek için karayolu ya da deniz yolu ile tercih yapılabilir. Ayrıca özel aracınız ile Cunda Adası'na giriş yapabilirsiniz. Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bulunuyor.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Cunda'da denize girmek istiyorsanız, yine bir halk plajı olan Çataltepe var. Burada müzik bile çalmıyor, özel bir işletmesi yok; ama denizi güzel. Çataltepe'yi “Cunda'da denize girelecek yerler” listenize alabilirsiniz.
Midilli (Yunanca: Λέσβος 'Lésvos'; Osmanlıca: مدللى), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır. Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Dikili ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır.
Cunda Adası'nın tamamını gezmek için aslında yarım gün ayırmanız yeterli. O kadar küçük ve tatlı bir yer ama her köşesinin tadını çıkarmak istiyorsanız eğer, tatilinizde 2 günü buraya ayırmak doğru olacaktır. Cunda'ya ulaşmak için önce Ayvalık'a varmanız gerekiyor.
Alaçatı mı Cunda mı Sorusuna Sonuç Olarak
Alaçatı'da çok uygun yerleri ya da kamp alanlarını tercih etmekte fayda olabilir. Cunda ise daha cep dostu olmasıyla tercih edilebilir bir alternatif olabilir. Her iki seçenekte de sizi mutlu edecek birbirinden özel alternatifler bulunuyor.
Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor. Bugün yolu henüz Cunda Adası ile kesişmemiş kişiler ya da Cunda'yı en az bir kere görse dahi daha detaylı bir şekilde keşfetmek isteyenler için Ada ile ilgili detaylı bir rehber hazırladım.
Eğer kıyılarımıza yakın Rodos, Kos, Midilli, Meis, Sakız, Sisam adalarına seyahat planlıyorsanız seyahat acentesi vasıtası ile kapı vizesine müracaat edebilirsiniz. Bu adalar, bize yakın konumları ve her iki yöne yapılan feribot seferleri sayesinde günübirlik seyahat için de oldukça uygun konumdalar.
Türkiye'de 11 ilin sınırları dahilinde adalar mevcuttur. Toplamda 64 ada ve sayısız adacık vardır. Balıkesir: En çok adaya sahip ildir.
Ününü ve adını bereketli topraklarında yetişen sakız ağacından alan Sakız Adası, Ege'nin en sevilen tatil beldesi İzmir'e bağlı Çeşme'nin tam karşısında bulunuyor. O kadar yakın ki elinizi uzatsanız ulaşabilecekmişsiniz gibi hatta.
Cunda Adası mı Sarımsaklı mı? Plaj olarak düşünüldüğünde kum olmasını istiyorsanız kesinlikle sarımsaklı Plajını tercih etmelisiniz. Hem ulaşım konusunda hem merkezi olması sebebiyle oldukça uygundur. Cunda adası kum ve çakıl karışımıdır.
Bir de Cunda'nın yerel halk pazarı var. Cunda Pazarı Cumartesi günleri kuruluyor.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri