İnsan vücudu normal şartlarda bilincini yitirmeden ortalama 5 G kuvvetine kadar dayanabilmektedir. Yüksek performanslı uçaklar yüksek hızlarda yaptıkları ani ve seri manevralarla 9 G kuvvetine kadar bir baskı yaratabilmektedir.
F-16 tam yüklü olarak yaklaşık 9g'ye dayanabilir (hava yer görevlerinde azami 5.5g).
Uçaklar ise maksimum 12G kuvvetine dayanabilecek şekilde tasarlanıyor ve üretiliyorlar. Bu kuvvetlerden daha büyük kuvvete maruz kalan pilot bayılabilir, çok daha yüksek kuvvetlerde ise yaralanabilir veya hayatını kaybedebilir. Uçaklar ise 12G sonrasında uğrayacağı yüksek kuvvetlerde hasar alabilir.
Normal şartlarda insanların maruz kaldığı g kuvveti 1 G'dir. 70 kg.lik ağırlığa sahip bir insanın hissettiği G kuvveti 70 kg.dır. Eğer G kuvveti 2'ye çıkarsa hissedilen ağırlık 140 kg'ye çıkar.
g kuvveti terimi, bir nesnenin “birim kütlesinin” maruz kaldığı, ağırlık hissi uyandıran “mekanik” kuvveti ifade etmek için kullanılır. Bu ifadelerdeki g, yeryüzündeki ortalama değeri yaklaşık 9,8 m2/s olan yer çekimi ivmesine karşılık gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Neyse ki astronotlar fırlatmalar sırasında maksimum 3 g'ye maruz kalarak bunların hiçbirini yaşamamaktadırlar. Yani eğitiminiz olmadan siz bile bir uzay mekiği ile fırlatılarak bayılmadan yörüngeye varabilirdiniz.
Uzay araçları ortalama 100.000 kilograma sahiptir. 300 kilometre irtifa sağlayabilen uzay araçları, 7700 m hızla hareket eder. Ancak bu araçlar dünyaya dönerken yüksekliği ve hızından oluşan enerjisini kısa süre içerisinde kaybetmektedir.
Sivil Havacılıkta G Kuvveti
Çok büyük manevralar yapılmadığı içinde 2G gibi bir kuvvet uygulanmaz. Normalde ise uçak kalkarken öylesine şiddetli bir manevra yapar ki bu da bir kuvvet yaratır. Dolayısıyla o anda üstümüze 1.3-1.5G gibi bir kuvvet uygulanır.
Gösteri esnasında kaç "G" çekiliyor? Toplu hareketlerde 5 G civarı. Solo pilotlarının yaptığı hareketlerde ise uçağın limiti olan -3/+7,33 G arası değerler kullanılmaktadır.
G Kuvvetinin hesaplanması için dünyanın kütle çekim kuvveti kullanılır. Temel olarak 1 G aslında 9,8 m/s'lik bir hıza denk gelir. Saniyede 9,8 metre hızla hareket edildiğinde 1 G kuvvete maruz kalınmış demektir.
Uçakları kullanan kişiler ilk olarak bir eğitim almalı. Zor süreçlerden geçiren eğitim de en önemlisi G kuvveti'dir. En yükseği 9G olan sınırda, Ortalama pilot 80 kiloysa 720 kilo ağırlığa dayanmasıdır. Savaş uçakları, bir yeri bombalamak, gözetlemek ve korumak için kullanılabilir.
Bir uzay mekiği yeryüzünden kalkış yaparken 3G kuvvete maruz kalır. Yani astronotlar vücut ağırlığının üç katı bir kuvvete maruz kalırlar diyebiliriz. Fakat uzay boşluğu içerisinde G kuvveti yoktur.
Şirketin başka bir F-35 test pilotu olan Monessa ''G-kuvvetlerine'' değindi. Lockheed'e katılmadan önce ABD Hava Kuvvetleri'nde görev yapan Balzhiser, ortalama bir Roller Coaster'ın yaklaşık üç ila dört "G-kuvveti" çektiğini söyledi.
Askeri pilotlarda ise durum sivil havacılıktan daha farklıdır. Çünkü askeri pilotlar orduda rütbeli askerlerdir. Askerlerin rütbeleri ve yaptıkları görevi maaşlarına etki eder. Pilot maaşları 25 bin TL ile başlayıp 125 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir.
Pilotlar ile astronotla ise 9G kuvvetine kadar deneyimler yapılmaktadır. Bunların yapılmasının sebebi ise pilot ve astronotları ani basınç değişimlerine hazırlamaktır. Örneğin pilotlar ani bir manevra yaparlar ise bu durumu kendi ağırlıklarının 9 katı kadar hissetmektedirler. Buna pozitif G adı verilir.
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
Uçak yolculukları sırasında telefon ile konuşmak yasak olsa da uçak modu denilen modda telefonunuzu fotoğraf çekmek, müzik dinlemek ve oyun oynamak için kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra elektronik okuyucular, MP3 çalarlar gibi birçok elektronik eşya da kalkıştan sonra kullanılabiliyor..
Sonuç olarak yolculuklarda telefonu uçak moduna almamak uçağın düşmesine sebep olmayabilir ancak kokpitte radyo kesintileri yaşanmasına, pilotun rahatsız edici sesler duymasına ve kule ile sağlıklı iletişim kuramamasına sebep oluyor.
Lunaparktaki tren size 2g'yi hissettirirken, uzaya giden bir roketin kalkışı esnasında 4g kuvvet hissedersiniz. Göğsünüzün üzerinde yaklaşık 200 kg ağırlığında bir kütle olduğunu ve nefes almaya çalıştığınızı düşünün! İşte 4g kuvvete maruz kaldığınızda hissedeceğiniz de budur.
Uydunun geleceği
Bu yıldız genellikle Güneş Sistemine doğru yaklaşık 119 km/sn'de (430.000 km/sa, 270.000 mil/sa) hareket ediyor. NASA, “Voyager'lar -belki de sonsuza dek- Samanyolu'nu dolaşmaya mahkûm edildi” diyor.
Aslında Dünya da uzayın bir parçası. Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı ay görev yapan astronotların boyu yaklaşık %3 artar. Yani 180 santimetre boyundaki bir astronot yaklaşık 5 santimetre uzar.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri