Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır.
Adanın nüfusunun çoğunluğu Girit ve Midilli adalarından Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi zamanında göç eden Türklerden oluşmaktadır.
Mübadele antlaşması neticesinde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan Cunda Adası eski bir Yunan Adasıdır. Adadaki her ayrıntı size mübadeleyi anlatmakla yükümlüdür.
CUNDA ADASI KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLDİ
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Cunda Adası Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.
Cunda Adası, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmıştır. 1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan, doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilmiştir. Cunda Adası'nda mübadele öncesinden, Rum – Ortodoks yaşam mimarisinden, birçok kilise ve manastır bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
2003 - 2005 yılları arasında ATV ekranlarında seyirci ile buluşan Kurşun Yarası, dizisi izleyenelere Cunda sokaklarında nostaljik bir yolculuk yaşattı. Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan dizide, Yunan askerlerine karşı halk direnişi konu alındı. Çekimler için Cunda (Alibey) Adası, pazar yerinde film platosu kuruldu.
Adanın nüfusu 6 bin 500 civarındadır. Ancak yaz aylarında bu rakam 20 bine çıkmaktadır. Cunda Adası özellikle son yıllarda; Arnavut kaldırımları, taş evleri, taş mimarisiyle büyüleyici “Taş Kahve”, “Âşıklar Tepesi” ve görkemli “Taksiyarhis Kilisesi”yle, Marmara Bölgesi'nin en önemli cazibe merkezi haline gelmiştir.
Burhaniye'ye bağlı varlık gösteren Ayvalık,19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur. 1.Dünya Savaşı'ndaki kahramanlarına karşı . büyük bir vefa örneği gösteren Ayvalık kenti ve içerisinde yaşayan halkı ,günümüzde sadece sokak ve cadde isimleri ile değil ,büyük bir onur ve gururla günlük hayatlarında hatırlamaktadır.
Schengen vizenizin geçerlilik tarihinin son gününde Türkiye'ye dönmüş olmanız gerekmektedir. Daha önce pasaportla KKTC'ye girmemiş olmanız gerekmektedir. Pasaportunda KKTC damgası olan yolcular Yunanistan'a giriş yapamazlar ve haklarında cezai işlem uygulanır.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere bordo pasaportunuz varsa adalara giriş için kapı vizesi ya da Schengen almak zorundasınız. Yeşil ya da gri pasaport sahipleri Yunanistan'da vize muafiyetine sahip olduğu için kapı vizesi almalarına gerek kalmadan adalara giriş yapabilmektedir.
Cunda'nın bugünkü ismi Alibey, Kurtuluş Savaşı sıralarında padişahın 'Yunanlılar'a teslim olun' fermanına karşı gelip, silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı olan Yarbay Ali Çetinkaya'dan geliyor. Ayrıca Cunda ismi, Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nde andığı Yund Adaları'ndan gelmektedir.
Öncelikle Cunda Adası'nda yüzülecek en doğru yerler adanın batı cephesi. Burası açık denize baktığından ötürü suyu sirküle edip temizlenebiliyor.
Alaçatı mı Cunda mı Sorusuna Sonuç Olarak
Fakat bütçe olarak Alaçatı'nın daha fazla zorlayıcı olduğu, artık oldukça aşikar ve herkesin bildiği bir konu oldu. Alaçatı'da çok uygun yerleri ya da kamp alanlarını tercih etmekte fayda olabilir. Cunda ise daha cep dostu olmasıyla tercih edilebilir bir alternatif olabilir.
Cunda Adası, yaz tatili için oldukça güzel ve görülmesi gereken yerler arasındadır. Cunda adasının tarihi yerleri, plajları ve koyları yaz tatili için mükemmel yerler arasındadır. Denizinin suyu oldukça berrak ve temizdir. Cunda plajlarının çoğu sığ bir denize sahiptir.
Kurtuluş Savaşı'nın ardından mübadele sonucu adada yaşayan Rumlar Yunanistan'a gönderilirken, Girit ve Midilli'de yaşayan Türkler buraya yerleştirilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında 172. alay komutanı Yarbay Ali Çetinkaya'nın ilk kurşunu sıkmasından dolayı Cunda Adası'na Alibey Adası ismi verilmiştir.
Cunda Adası'nın ana karaya bağlantısı ise iki büyük köprüyle sağlanmaktadır. Dolap Boğazı civarında yer alan ve 1964 yılında inşa edilmiş ilk boğaz köprüsü Cunda Adası'nı ve Lale Adası'nı birbirine bağlamaktadır.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Üç Kardeş dizisi İstanbul'da çekiliyor. Üç Kız Kardeş dizisi ayrıca Ayvalık Cunda'da çekiliyor.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir.
Zeytin Ağacı dizisi şimdilik anlaşıldığı kadarıyla Çanakkale'nin Behremköy mahallesinde ve Assos Athena Tapınağı'nda çekildi.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor.
Eğer siz de Cunda Adası'na kendi aracınız ile gitmeyi planlıyorsanız öncelikle Balıkesir'e ulaşıp, ardından Ayvalık üzerinden yaklaşık olarak 9 kilometre daha yol aldıktan sonra boğaz köprüsünden geçin. Boğaz köprüsünden geçtikten sonra Cunda Adası'na kolayca ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri