Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Etraftaki duvarlar üzerine geliyormuş hissi yaşarlar. Gerçekçi bir açıklaması bulunmasa da kendilerini tehlike altında hissederler. Korkunun büyüklüğü ölçüsünde farklı tepkiler verirler. Günlük yaşantısında kapalı alana maruz kalan bu bireylerin hayat kaliteleri düşer.
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, insanların dar ve kapalı alanlarda kalma, hapsedilme veya sıkışma hissi yaşamasına neden olabilmektedir. Klostrofobi, genellikle fiziksel veya duygusal stres nedeniyle ortaya çıkan bir panik bozukluğudur.
Klostrofobi tedavi yöntemleri arasında psikoterapi, ilaç tedavisi, maruz kalma terapisi, sanal gerçeklik ve alternatif terapiler yer alır. Klostrofobi, kişinin kendi kendine kapalı alanda kalması ile yani korkusunun üzerine giderek çözebileceği bir durum değildir.
Klostrofobi belirtilerinden en çok görülenleri kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, titreme ve bayılma hissi gibi belirtilerdir. Bunlar en yaygın fizyolojik belirtiler arasındadır. Klostrofobi sırasında bireyler kontrollerini kaybettikleri hissine kapılarak korkarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Klostrofobinin yaşanmasını tetikleyen mekanlar dar, sınırlı ve kapalı alanlardır. Asansörler, mağaralar, tüneller, küçük odalar, penceresiz dar alanlar gibi alanlar bu fobiyi tetikleyecek alanlardır.
Klostrofobi Kimlerde Görülür? Klostrofobi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere kıyasla daha yüksektir. Klostrofobi yaşamın her döneminde gelişebilir.
Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi) - Psikiyatrist - Psikoterapist.
Çok kaygısı olan insanlar bu fobiye karşı daha hassaslardır. Bu fobi sıklıkla genç yaşta ortaya çıkmasına rağmen, daha sonradan da gelişebilir. Bireylerde bazen bu korku, sevilen birinin ölümüyle veya önemli bir ilişkinin bitmesi ile oluşur. Monofobi, belirli bir kişi olmadan olma korkusu olarak da tanımlanabilir.
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Çok şiddetli bir biçimde yaşanan kapalı alan korkusu anlamına gelen klostrofobi bir fobi türüdür. Fobi sözcüğünü ise mantıki dayanağı olmayan şiddetli korku olarak tanımlayabiliriz. Bu korku hissi bir nesneye ya da bir duruma karşı olabilir.
Kapalı alan korkusu olanlar için MR tüneline görsel gerçeklik uygulanıyor, sesten rahatsız olanlara kulaklıkla müzik dinletiliyor. Bunlar da çözüm olmazsa hastaya hafif bir anestezi uygulanabiliyor.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
Agorafobi, kişinin yardım bulamayacağı, kaçamayacağı, kapana kısılmış ya da çaresiz hissedebileceği durum ve ortamlardan korkması ve kaçınması ile karakterize bir kaygı bozukluğudur. Bu durumlarda panik atak ve benzeri semptomlar ortaya çıkabilir ya da bu belirtilerin olacağı korkusu vardır.
Kinofobi (Yunanca: κύων ''köpek'' ve φόβος ''fobi''), köpeklerden korkma durumudur. Kinofobi, "hayvan fobileri" altında belirli bir fobi olarak sınıflandırılır. Teksas Üniversitesi Anksiyete Bozuklukları Araştırmaları Laboratuvarı'ndan Dr.
Ligerofobi, bilgisayar hoparlörleri veya yangın alarmları gibi ani ve yüksek desibelde ses çıkarabilen aletlerden korkma fobisidir.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Anksiyete öncelikle bir zihinsel sağlık durumu olmakla birlikte, tıbbi müdahale gerektirebilecek fiziksel belirtiler de gösterebilir. Bazı durumlarda, anksiyete semptomlarına katkıda bulunabilecek altta yatan olası nörolojik durumları değerlendirmek için bir nöroloğa danışılabilir.
Talassofobi Testi
Talassofobi, deniz ve açık sulara karşı duyulan yoğun ve mantıksız bir korku olarak tanımlanır. Bu korku, deniz kenarında, plajda, gölde veya hatta havuzda zaman geçirmeyi zorlaştırabilir. Talassofobi testleri, bireylerin bu tür bir fobiyi yaşayıp yaşamadığını belirlemelerine yardımcı olabilmektedir.
Nadir görülen fobi türlerinden biri olan tripofobi, çok sayıda tümsek, delik veya yuvarlak lekeler içeren nesnelere ya da bu görünümdeki desenlere karşı tepki geliştirme durumudur. Bu nedenle tripofobi, halk arasında delik korkusu olarak da adlandırılır.
Başarısızlık korkusu her yaş grubunda gelişebilecek bir duygu durum bozukluğudur. Başlıca sebepler arasında baskıcı ebeveynler, çocukluk dönemine bağlı travmalar, genetik veya çevresel faktörler ve mükemmeliyetçilik vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri