Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu ve şarap gibi adaya özgü hediyelikler de alabilirsiniz. Zeytinyağı Kardeşler Zeytincilik'ten alınır. Antik Sapa. Çoğunluğu Ege yöresinden olan antikaların arasında, Midilli'den, Girit'ten ve Cunda'dan parçalar da var.
Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme. Âşıklar Tepesi'nden ya da Şeytan Sofrası'ndan günbatımını izle, Şeytan'ın ayak izi olduğu sanılan lav birikintisini görmeyi unutma.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
-Ada'da her gün açık olan tezgahların yanı sıra pazar günleri kurulan Cunda Pazarı da alışverişin başrollerinden.
İlgili 23 soru bulundu
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur. Pazar hariç diğer günler zadece antikacılar ve cafelerle hizmet verilir. Burada gördüklerinizi iyileştirecek düzenlemeler önerin. Antik çarşı merkezde Görülüp değerlendirilebilir .
Bir de Cunda'nın yerel halk pazarı var. Cunda Pazarı Cumartesi günleri kuruluyor. Pazarda adaya özgü otları, mandıra peynirleri, yerel ürünleri ve hediyelik eşya seçeneklerini bulabilirsiniz.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Balıkesir'de bulunan başlıca hediyelik eşyalar arasında Höşmerim tatlısı, Balıkesir kolonyası, Yağcıbedir halı ve kilimleri ve Zeytin Şekeri bulunmaktadır.
Yöresel Otlar
Özellikle Ayvalık Perşembe Pazarı, bu şehrin yaşamının kalbinin attığı bir noktadır. İstifno, arapsaçı, deniz börülcesi, semizotu, ebegümeci ve kantaron gibi yöresel otlar bu pazarda büyük ilgi görür. Ayrıca, bu pazarda giyimden mutfak eşyasına, perdeden takıya kadar birçok ürünü bulabilirsiniz.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir.
Ayvalık'tan Cunda Adası'na Ulaşım. Ayvalık-Cunda seferi yapan minibüs ve otobüsleri Bu yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kendi arabanız ile Ayvalık'tan adaya geçişi sağlayan eski ve yeni yol seçeneklerinden birini kullanarak. Yolculuğunuz yaklaşık 20 dakika sürecektir.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
Denizinin suyu oldukça berrak ve temizdir. Cunda plajlarının çoğu sığ bir denize sahiptir. Denizinin sığ olması çocuklu aileler için avantajlı bir durumdur. Soğuk ve temiz suyu ve altın rengi kumsalları sayesinde, Cunda Adası çok fazla tercih edilen tatil bölgeleri arasındadır.
Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise "tirit"tir. 6- Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi.
Balıkesir'in her yöresinde üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz çok miktarda yetiştirilmektedir. Balıkesir, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biridir. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
10 gün önce başladı Ziyaret eden devlet büyüklerine genellikle Balıkesir'in meşhur beyaz zambak kolonyası hediye edildiğini dile getiren Saçar, "Beyaz zambak kolonyasıyla tanınıyor Balıkesir.
Ayvalık tostu derseniz kaşarla sucuk, salamla yapılan yeni versiyon verilir ki bu 7 TL civarında. Eğer tulum peynirli kasap sucuklu yani orijinalini isterseniz fiyatı 15 TL'ye çıkıyormuş diye duyduk.
Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
Ayvalık'ta gece hayatı için Club Gossip, Moshos Taverna, Cunda Maşşa, Cielo Bistro Bar, Zuzu Cafe Bar, Sandık Beach Club, Beyoğlu Lounge ve Brasserie, The Jihan Club gibi birçok eğlence mekanı mevcuttur.
Gezilecek Yerler
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Ayvalık'ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.
Cunda'ya karayolu ile gelenler, 15 Eylül Caddesi üzerinden ilk önce Dolap Adası (Lale Adası)'ndan geçer. Ardından Türkiye'nin İlk Boğaz Köprüsü'nden geçerek Cunda'ya ulaşır. Karayolundan Cunda'ya gelmek için haritadan yardım alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri