Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Uzman doktor tarafından hastanın fiziki şekilde muayene edilmesi ile kasık fıtığı tanısı yapılır. Doktor muayenesinde hastanın anlattığı şikâyetler kasık fıtığı teşhisi için oldukça önemlidir. Küçük kasık fıtıklarında tanısı veya teşhisi görüntüleme teknikleri kullanılarak ultrasonografi yapılır.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Genel olarak bölgesel olarak ağrı eşlik eder ve el ile palpasyon yapıldığında hissedilebilir. Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Genel olarak karın ve kasık bölgesinde hissedilir. Bunun dışında bele de vurduğu görülmektedir.
Kasık bölgesinde, ayakta durmakla beliren şişlik kasık fıtığının temel belirtisi olarak gösterilir. Ayrıca bu şişlik, hasta yatınca kendi kendine kaybolabilir veya bazen hastanın eliyle bastırması sonucu yok olur. Kasık fıtığı tedavisi cerrahi girişimler ve ameliyatlarla yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar yaratabilir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Kasık Fıtığı Hem Sağda mı Solda mı Olur? Kasık fıtığı her iki tarafta da olabilir, bazen aynı anda sağda ve solda yani bilateral herni oluşabilir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Şişkinlik üzerinde bazen yanma, bastırınca hava hissi ve ağrı olabilir. Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vakada ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Kasık fıtıklarının görünümü karın iç basıncına ve hastanın o anki durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak oluşmuş fıtıklar kendiliğinden iyileşmezler. Fıtıkların ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığının tedavisi cerrahi yöntemlerle, ancak kasık fıtığı ameliyatı ile yapılır.
ŞİŞLİK OLMADAN KASIK AĞRISI FITIK OLABİLİR
Bu nedenle şişlik olmayan kasık ağrılarında nokta fıtık olarak adlandırılan erken kasık fıtıkları akla gelmelidir. Ağır yük kaldırmak, şiddetli öksürük, kronik kabızlık, uzun süre ayakta durmak gibi karın içi basıncı artıran şeylerden uzak durmak fıtık oluşumundan koruyabilir.
Ayırıcı teşhis için kan ve idrar incelemeleri yapılabilir. Neticede yapılan muayene, tetkik ve tahliller sonucunda hastanın bel fıtığı olup olmadığı, bel fıtığı ise hangi safhada bulunduğu net bir şekilde ortaya konacaktır.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığı belirtileri
Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur. Şişlik üzerinde yanma ve ağrı hissi olabilir. Ağır kaldırma esnasında basınç hissi, rahatsızlık ve acı hissedilir.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Kasık fıtığının tanısı için fiziki muayenenin yeterli olmamasıyla beraber ultrason istenmesi normaldir. Ultrason ses dalgalarını kullanarak kasık bölgesinin görüntüsünün alınmasını sağlamaktadır. Böylelikle kasık fıtığı ile alakalı daha detaylı bilgiye ulaşmak mümkündür.
Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bu nedenle kimi zaman fıtık tedavisinde fizik tedavi kullanılırken kimi zaman ise cerrahi operasyonlar kullanılır. Tıbbi görüntüleme teknikleri içerisinde yer alan Herniografi (fıtık) filmi sonucu doğrultusunda hastaya doğru teşhis konulur. Fıtık hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Fıtıkların yenidoğan döneminden, ergenliğe kadar çocukluğun her aşamasında ortaya çıkabileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, “Fıtık, doğumundan sonra birinci günde de ortaya çıkabileceği gibi 16 yaşında da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri