Cunda Pazarı Perşembe Ayvalık merkezde, cumartesi Cunda'da, pazar günü Ayvalık'ın çıkışında kurulan pazar yerleri tam anlamıyla bir cümbüş yaşatıyor insana. Ayrıca cumartesi günü kurulan Ayvalık Bit Pazarı'nı da unutmamak gerek.
Perşembe günleri kurulan, özellikle Fransız, Alman ve Yunanların büyük ilgi gösterdiği Ayvalık pazarı, her çeşit ürünün yer aldığı bir panayırı andırıyor. Pazar günleri kurulan ve oldukça rağbet gören Cunda pazarı ise sabah saatlerinde satışa başlayıp, öğleden sonra toplanıyor.
Cunda Adası'nda bulunan pek çok mağaza ve dükkândan da hediyelik eşya, takı, süs eşyası ve tekstil ürünleri ile kıyafet bulabilirsiniz. Seramikten yapılmış hediyelik eşyalar ve figürler bulabilirsiniz. Zeytin, zeytinyağı, zeytinyağı sabunu ve şarap gibi adaya özgü hediyelikler de alabilirsiniz.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor. Bugün yolu henüz Cunda Adası ile kesişmemiş kişiler ya da Cunda'yı en az bir kere görse dahi daha detaylı bir şekilde keşfetmek isteyenler için Ada ile ilgili detaylı bir rehber hazırladım.
İlgili 18 soru bulundu
Cunda Adasında Gezilecek Yerler
Hem deniz yolu hemde kara yolu ile ulaşım imkanına sahip olan Cunda Adasının etrafını araç ile turlamak yaklaşık bir saat sürmektedir.
Öncelikle Cunda Adası'nda yüzülecek en doğru yerler adanın batı cephesi. Burası açık denize baktığından ötürü suyu sirküle edip temizlenebiliyor.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Cunda'nın en bilindik yeri olan Aşıklar Tepesi'ne dar sokaklardan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık koyunda ise Ayvalık adaları içinde irili ufaklı tam 22 ada yer almaktadır. Cunda adası bu adalar içinde yerini almış ve yerleşime açık tek ada olarak bilinmektedir.
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur.
Cunda Ev Yemekçileri
Ağırlıklı olarak sarma, kabak çiçeği dolması gibi zeytinyağlı ev yemekleri, ot yemekleri, nohut ve bamya gibi sulu yemekler ve çorbalar var. Vejetaryenler için de güzel bir alternatif.
CUNDA'DA GÜN BATIMINI İZLEMEK
Cunda'da akşam olmak üzereyken sakin bir kıyı görüldüğü anda durulması ve güneşin batışının izlenmesi gerekiyor. Bunun için Hamamcı Tepesi en romantik yerlerden biri olabilir. Ayrıca Sevim&Necdet Kent Kitaplığındaki cafe'den de Cunda'nın tepeden manzarasını seyredebilirsiniz.
Ayvalık'ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.
Perşembe günleri Ayvalık'ın merkezinde kurulan pazarla daha güzelleşen kent yalnız civarın değil batılı gezginlerin, komşu ada Midilli'den gelen Yunanlıların da gözdesidir.
Cunda Adası'nın tamamını gezmek için aslında yarım gün ayırmanız yeterli. O kadar küçük ve tatlı bir yer ama her köşesinin tadını çıkarmak istiyorsanız eğer, tatilinizde 2 günü buraya ayırmak doğru olacaktır. Cunda'ya ulaşmak için önce Ayvalık'a varmanız gerekiyor.
Cunda Adası mı Sarımsaklı mı? Plaj olarak düşünüldüğünde kum olmasını istiyorsanız kesinlikle sarımsaklı Plajını tercih etmelisiniz. Hem ulaşım konusunda hem merkezi olması sebebiyle oldukça uygundur. Cunda adası kum ve çakıl karışımıdır.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Cunda plajlarının çoğu sığ bir denize sahiptir. Denizinin sığ olması çocuklu aileler için avantajlı bir durumdur. Soğuk ve temiz suyu ve altın rengi kumsalları sayesinde, Cunda Adası çok fazla tercih edilen tatil bölgeleri arasındadır.
Giriş ücretsiz. Kitaplık Pazartesi hariç hergün 09:30 – 17:30 saatleri arasında açık.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Mübadele antlaşması neticesinde Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan Cunda Adası eski bir Yunan Adasıdır. Adadaki her ayrıntı size mübadeleyi anlatmakla yükümlüdür.
Cunda'da denize girmek istiyorsanız, yine bir halk plajı olan Çataltepe var. Burada müzik bile çalmıyor, özel bir işletmesi yok; ama denizi güzel.
11-Duba Plajı (Belediye Plajı)
Mavi bayraklı plaj tertemiz ve cam gibi bir denize sahip olup aynı zamanda sığ ve kumlu denizi sayesinde tatilcilerin ilgi noktası oluyor. Çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenlerin çok rahat ettiği plaja girişler ücretsiz bir şekilde yapılıyor.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir. Bandırma-Cunda arası yaklaşık olarak 3,5 saat sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri