CV, Curriculum Vitae kelime grubunun kısaltmasıdır ve Latince kökenli bir terimdir. Türkçede ise “özgeçmiş” veya “yaşam öyküsü” olarak ifade edilir.
Özgeçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir.
Latince Curriculum Vitae kalıbının Türkçe karşılığı Öz Geçmiş'dir.
TDK'de öz geçmiş “bir kimsenin doğumundan yaşadığı güne kadar geçirdiği belli başlı evreleri içeren yazı, hayat hikayesi, yaşam öyküsü” olarak geçiyor. Bu tanım aslında CV'nin yani “curriculum vitae”nin anlamına uygun.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sivi şeklinde okunur. Curriculum Vitae demektir. CV'nin Türkçe karşılığı özgeçmiş demektir. Latince Curriculum yarış ya da koşu gibi anlamlara gelir.
Özgeçmişinin içeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi deneyimler, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce kendini tanıtman için mutlaka doğru hazırlanmış bir CV sunman şart.
8. İmla hatası yapmaktan ve kısaltma kullanmaktan kaçının
Ayrıca, CV'nizde kısaltma kullanmamanızı öneriyoruz.
Ana dilinizi yabancı dil bilgilerinizle beraber belirtmeyi unutmayın. Aksi takdirde kafa karışıklığına sebebiyet verebilirsiniz, özellikle de yurt dışında bir işe başvuruyorsanız. En üstte ana dilinizi belirterek sırayla en iyi bildiğiniz dilden en az bildiğiniz dile doğru yabancı dilleri CV'nize yazın.
Çalışma geçmişini ve deneyimlerini listeleyen özgeçmişin aksine, becerilerin ve eğitiminin kısa bir özeti ile CV çok daha kapsamlı bir belgedir. Eğitim ve iş deneyiminden söz etmenin ötesine geçiyor; sık sık başarılar, ödüller, sertifikalar gibi maddeleri detaylı bir biçimde listeler.
Ama bazı temel bilgilerin olduğu bölümler her CV 'de bakılan yerlerdir. Bunlar; kişisel /iletişim bilgileri, eğitim bilgileri, iş/staj geçmişi, iş/staj için gereken beceriler, kişisel ilgi alanları ve referans bilgileridir.
Özgeçmiş/CV, iş ararken şirket içinde terfi veya iş değişikliklerinde, staj başvurularında, sosyal sorumluluk projelerine veya organizasyonlara katılırken kullanılabilir.
Kişisel Bilgiler bölümü sizinle ilgili temel ve kişisel bilgilerin yer aldığı bir bölümdür. Kişisel olması sebebiyle hassas bir şekilde ele alınması gereken bir bölüm olduğunu da söyleyebiliriz.
Değişen İlaç İstemleri
Sistem, gün içinde değişen veya durdurulan ilaç istemlerine anında uyum sağlar. Böylece, değişen ilaç istemi (CV Order) nedeniyle, serviste bulunmayan ilaç olgusu ortadan kalkar.
CV, öz geçmiş olarak bilinen bir kavram olmakla birlikte Curriculum Vitae (Hayat Yarışı) kelimesinin dilimize çevrilmesidir. İş arayanların bir sunum dosyası içerisinde kendi akademik hayatlarını, sosyal hayatlarını ve iş tecrübeleri paylaştıkları bir belge olarak bilinmektedir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Kişisel Bilgiler bölümü ve CV özetinizden hemen sonra iş deneyim bilgilerinizi tarih sırasına göre sondan başa doğru yazarsınız ve bu sayede son çalıştığınız işi vurgulamış olursunuz. Bu sıralamayı, iş verenlerin takip etmesi son derece kolaydır. İş deneyimi bölümünü, eğitim ve diğer ek bölümler takip eder.
İlgili nitelikler ve iş deneyimi
CV profili, CV'nizdeki ilk öğe olduğundan, bir işe alım görevlisi, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı hemen görebilir. Ayrıca çalıştığınız sektörlerin ayrıntılarını ve sahip olduğunuz iş unvanlarını da ekleyin.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın. 6- Üniversite bilgilerinizde Üniversite adı, bulunduğu şehir, ülke, fakülte, program, sınıf, burs bilgileri, başlama tarihi yer alsın. 7- Not ortalamanız eğer 3,00'ın üzerindeyse eğitim bilgileriniz içine bunu da yazın.
Eğitim, CV'nizin ana bölümlerden biridir. Bu bölüm, işe alım uzmanlarına ve iş verenlere donanımınız ve açık pozisyona uygun bir altyapıya sahip olup olmadığınız hakkında bilgi verir. Eğitim bölümünü hazırlamak aslında oldukça kolaydır fakat adayların aklında bazı sorular oluşabilir.
Başvuracağınız pozisyon için Almanca diline ihtiyacınız yoksa, örneğin İngilizce bilmeniz yeterliyse o zaman CV'nizi İngilizce hazırlamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, iş görüşmesine çağrılırsanız iş görüşmesini de CV'nizi hazırladığınız dilde yani İngilizce yapma olasılığınız yüksektir.
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri