Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Bugün tüm civata bağlantıların% 90'ından fazlası dönme momenti kullanılarak geriliyor. Şimdiye kadar en çok kullanılan yöntem tork kontrollü sıkmadır.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Tork bir dönme kuvveti uygulama yeteneğidir ve cıvataları sıkmak ve gevşetmek için kullanılır, cıvata iken germe cıvatanın somununun cıvatanın başına sıkıldığı zamandır. Bu sıkma, cıvata üzerinde bir sürtünme oluşturarak stabilitesini arttırır ve kullanım sırasında gevşemesini önler.
İlgili 15 soru bulundu
Normalde 110 N⋅m ile 120 N⋅m arasındadır. Aracınızın jantlarını değiştirirseniz yeni tork değerlerini jant sertifikasında bulabilirsiniz.
Somun genelde bir cıvata yardımıyla birden fazla malzemeyi bir arada tutmak veya sıkıştırmak için kullanılır. Cıvata üzerinde somunu saat yönünde döndürürseniz sıkıştırmış olursunuz, saat yönünün tersine çevirirseniz de gevşetmiş olursunuz.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin. Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Site Hırdavat M10 Takviyeli Somun 5 Adet (17 Anahtar Tutan)
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer.
Cıvataların ya da somunların dişli kısımlarına IFI (Industrial Fastener Institute) 125 normuna göre (aksi belirtilmediği müddetçe) baştan 2-3 diş bırakılarak ortalama 8mm genişliğinde tatbik edilen yapışkan kimyasalı cıvatanın sıkılması sonrasında aktif hale gelerek sertleşir ve kilitlenme olayını gerçekleştirir.
CIVATA BAĞLANTILARI
Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.
Vida sabitleyici şişesinin ucunu somun ve cıvata arasına yerleştirin (ya da cıvata ve kör deliğe) ve birkaç damla uygulayın. Ürün dişli parçalar arasında yayılır, 24 saatte tam kürlenir, ardından cihazın kullanım ömrü boyunca uygulama esnasında bağlantıları sökmenize gerek KALMADAN kilitler ve yalıtır.
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Yaylı Rondela, bir vida, cıvata ya da somunun altına konur ve iş parçasını korumak için somun sıkılırken ya da gevşetilirken basıncı dağıtır. Rondela ayrıca bağlantının neme karşı sızdırmazlığını sağlamak için de kullanılır.
Rondela, bir cıvata veya somunun altına yerleştirilerek yüzey üzerindeki yükü dağıtmak veya birleşimi desteklemek için kullanılmaktadır. Rondelalar, genellikle iki ana tipte gelir: düz rondela ve yaylı rondela. Düz rondelalar, yüzeye baskı uygulayarak birleşimin sıkılığını artırmak ve yükü yaymak için kullanılmaktadır.
Kontrol prensibi; sıkılmış cıvataların somun kısmından, ana malzemeye ve somuna bir işaret konularak, tork metre istenilen tork değerlerine (EN 1090-1 ya da Müşteri Şartnamesi) ayarlanarak somundan kontrol işlemine dayanır.
Önemli değil yeterkicanımızı tehlikeye atmayalım yani 3 bijonla da gidiyor gider ama mümkün olduğunca az ve dikkatli gidilmesi tavsiye edilir sonuçta can taşıyo basit değil.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence. Bence en az 150 olmalı bir arabanın torku..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri