SRC 2 belgesi Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre B-C-E ve D sınıfı ehliyet sahibi olan sürücülerin yurtiçi yolcu taşımacılığı yapabilmek için almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir.
SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir. SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler. SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
SRC 1 - 2 - 3 - 4 - 5 belgeleri, Ticari araç sürücülerinin araç kullanması için resmi yeterliliğini gösteren bir belge olup resmi adı Ticari araç kullanma Mesleki Yeterlilik Belgesidir.
Not: B ehliyeti olanlar, sadece src2 ve src4 belgesi alabilirler. Not: C veya D ehliyeti olanlar, src2,src 3, src 4 belgesinden istediğini talep edebilirler.
Bu demek oluyor ki kamyonet ile yurt dışına çıkılması durumunda b sınıfı sürücü belgesi ve src 3 belgesi ile çıkış yapabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor.
SRC belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. B sınıfı ehliyetinizle SRC belgeleri alabilirsiniz.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
Ön lisans fakültelerinin Acil Tıp Teknisyenliği mezunuysanız başvurunuz öncelik kazanıyor. Bununla birlikte, ilk yardım sertifikanızın olması, Sağlık Bakanlığı psikolojik analiz testinden geçmeniz ve ileri seviye sürüş yeteneğinizin olması gerekiyor. B sınıfı ehliyete ve SRC 2-4 belgelerine de sahip olmalısınız.
Src 2 ve src 4 belgesini birlikte talep etmeniz halinde beş saat daha ilave edilerek toplamda 33 saat alınır. Not: SRC2 ve SRC4 belgesinin aynı anda alınma işlemi sona ermiş olup, her belge için ayrı ayrı kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
SRC 4 Belgesi Yurtiçi eşya-kargo taşımacılığı taşımacılığı iş kolunda gerekli olan Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Yüklü taşıt kullanan sürücülerin bu belgeyi alabilmeleri için öncelikle kullandıkları araca uygun ehliyet sahibi olmaları gerekmektedir.
SRC Belgesi Çeşitleri
Yurt içi yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC2 belgesine, Uluslararası yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC3 belgesine, Yurt içi yük ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin SRC4 belgesine, Tehlikeli madde taşımacılığı yapan sürücülerin ise SRC5 belgesine sahip olması gerekiyor.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
Kimler SRC Belgesi Alamaz? Uygun aracı kullanma için ehliyet sahibi olmayanlar belgeyi alamaz. Ehliyete sahip olduktan sonra başvuruda bulunabilirler. 66 yaşını dolduran ve 66 yaşından gün alan kişilere bu belge verilmez. 65 yaşından önce alınmış olan belge varsa, yaş dolumu sonrasında belge geçerliliğini yitirir.
Src 2 belgesi alan sürücüler şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapabilirler. Otobüs, Minibüs, Taksi, Midibüs vb. yolcu taşıyan araçları kullanılır. Yolcu Taşımacılığında çalışacak otobüs sürücülerinin, 26 yaşında gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Ambulans Şoförü Olma Şartları Nelerdir? En az B sınıfı sürücü belgesine sahip olan tüm bireyler, ambulans şoförü olabilmek için verilen eğitimlere katılma ve gerekli sertifikaları alma hakkına sahiptirler. Özel kurumlardan B sınıfı ehliyet ve ilk yardım sertifikası almanız durumunda ambulans şoförü olabilirsiniz.
Çeşitleri ve Kullanım Alanları
SRC belgelerini 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür.
112 ambulans şoförü sertifikası almak için Millî Eğitim Bakanlığı'nın ilan ettiği gerekli yerlere başvurulması gerekmektedir. İlk yardım eğitimleri, pratik ve teorik eğitimler kapsamında gerçekleştirilen bu program başarıyla tamamlanırsa bu sertifika alınır.
SRC 3 Belgesi
Uluslararası veya yurtiçi eşya, kargo, yük taşımacılığı yapan, kamyon, tır, panelvan, pikap, kamyonet gibi araçlardan herhangi birini kullanan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
Src türü mesleki yeterlilik belgesi 5′ e ayrılır.
Ancak şunu da unutmamak gerekir; src 4 belgesi alan şoförler sadece bir ülke sınırları içerisinde faaliyet gösteren taşıma işinde çalışırlar. Src 4 belgesi ile yolcu taşınmaz, sadece eşya taşımak için imal edilen araçlarda çalışabilirler.
Ticari araç kullanıcılarının yasal olarak almak zorunda oldukları src belgesi ehliyete işletme hususunda bir çok soru gelmektedir. Src nin ehliyete işletilme zorunluluğu olmadığı gibi böyle bir uygulama da söz konusu değildir.
25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet sınıfı B olan kişiler, SRC 2 ve SRC 4, C-D sınıfı ehliyet sahibi olan kişiler SRC-2, SRC-3, SRC4 belgeleri için başvuru yapabilirler. Bu tarihten önce sahip olduğu ehliyet sınıfı E olanlar ise, SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 belgelerinden istediklerini alma hakkına sahip olabilirler.
SRC belgesini almak isteyen sürücüler öncelikle yetkili bir eğitim kurumuna veya e-Devlet üzerinden başvurularını yapmalılar.Daha sonra bu eğitim kurumlarında yurtiçi taşımacılık için 28 saat uluslararası taşımacılık için ise sürücüler 32 saat eğitim almalılar.Bu eğitimi alan sürücüler daha sonra yapılacak olan mesleki ...
Sınavsız SRC Belgesi Kimler alabilir? 25.02.2003 tarihinden önce B – E – C – D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler bakanlık tarafından sınavsız Src belgesi alma hakkına sahiptirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri