* D vitamininden fakir beslenen ve yeteri kadar güneş görmeyen hayvanlar üzerine yapılan bazı araştırmalarda , D vitamini eksikliğinin pankreas insülin salınımını negatif etkileyerek glikoz metabolizmasını bozarak insülin direncine yatkınlığı artırdığı ve bu durumun beraberinde obeziteye de neden olabileceği gösterildi ...
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor.
Metabolizma dopingi; D vitamini
Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor. Kilo verme aşamasında ise beyne tokluk hissi mesajını ileterek büyük katkı veriyor.
Kalsiyum. D vitamini ile birlikte çalışan kalsiyum minerali, kilo verirken, yağ yakılmasında yardımcı olmaktadır. Kalsiyumun yağ hücrelerinde depolanması, yağ yakımın daha fazla olmasını sağlar. Süt ürünleri ve sebzeler, doğal beslenme ile vücuda kazandırabileceğiniz mineraldir.
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
İlgili 39 soru bulundu
Ve D vitamini de tıpkı omega-3 yağları gibi en çok göbek-karın bölgesindeki yağların erimesini hızlandırıyor. Bunu da muhtemelen kalsiyumun etkinliğini artırarak başarıyor. Özeti şu: Eğer kilo sorununuz varsa lütfen gidin D vitamini seviyelerinizi ölçtürün. Eksikse de onu yerine koymadan kilo vermeye çalışmayın.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
Ancak D vitamini normal olan bir bireyin D vitamini takviye kullanması iştahı üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. Uzun süreli yüksek dozda D vitamini takviye almak, kalsiyumun böbreklerden geri emilimini artırarak kan dolaşımında kalsiyum birikmesine yol açabilir.
D vitaminin kilo verme üzerindeki etkilerini açıklamaya çalışan birkaç teori bulunmaktadır. Araştırmalar, D vitamininin vücutta yeni yağ hücreleri oluşumunu potansiyel olarak azaltabileceğini göstermiştir. Aynı zamanda, yağ hücrelerinin depolanmasını baskılayarak yağ birikimini etkili bir şekilde azaltabilir.
Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.
D2 bitkisel kaynaklardan elde edilip reçeteyle satın alınır, D3 ise hayvansal ürünlerde bulunur ve D3 formu reçetesiz alınabilir. D3, D2'ye kıyasla daha kolay emilir ve etkisi daha uzun süre devam eder. D vitamini eksikliği kaç günde düzelir sorusuna cevaben, ortalama 8 haftalık bir süreç gerekir.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
İşte direnç kilosu dediğimiz bu durum, vücudun rutin beslenme ve egzersiz düzenine alışmasından kaynaklanır. Çözüm olarak ise örneğin günlük tükettiğiniz kalori miktarında oynama yapabilir, sık sık beslenmenizde bulunan bir besini bir müddet çıkarabilir ya da öğün sayısı ve saatlerinde oynama yapabilirsiniz.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi
D vitamini eksikliği tedavisinde vitamin takviyesi kullanmanın yanı sıra besinlerin d vitamini yönünden zengin olanlarını tüketmek fayda sağlamaktadır. Somon, ton balığı, yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve yumurta tüketimi d vitamini eksikliği tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Yeterli miktarda magnezyum alımı, şeker metabolizmasını verimli hale getirir, insülin duyarlılığını geliştirir ve yağ yakımını destekler. Tüm bunlar, kilo vermeye yardımcı olur.
Vitaminler kilo aldırır mı? Vitaminler kilo aldırmaz.
Bunun aksine B12 vitamini eksikliği, dolaylı yoldan kilo alımı ile ilişkilendirilebilir. B12 eksikliği enerji seviyelerini düşürebilir, yorgunluğa yol açabilir ve fiziksel aktivitenin azalmasına neden olabilir. Enerji eksikliğinin ve yorgunluğun tetiklediği hareketsiz yaşam tarzı, kilo alımını beranerinde getirebilir.
Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir. Tiroit bezi, istirahat durumundaki metabolizmanın harcadığı kaloriyi ayarlar.
Kilo aldıran vitaminler ve mineraller listemizde ilk sırayı elbette C vitamini alıyor. Vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden olan C vitamini, kilo almak istiyorum diyenler için fazlaca tüketilmesi gereken vitaminlerdendir.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri