Kuru kayısı tüketiminin sağlığa olan katkılarını şöyle belirtmek mümkündür: Demir bakımından en zengin gıdalardan biridir. Bu nedenle, anemi tedavisinde sıklıkla kullanılır. Demire ek olarak bakır da içerdiğinden, ruh halinin dengede kalmasına da yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır.
Demir bakımından zengin bir besin olduğu için kansızlık tedavisinde kullanılan kuru kayısı, enerji verir. Kırmızı kan hücrelerini artıran besin demirle birlikte bakır mineralini de içerdiği için ruh halini dengelemeye yardımcı olur.
Kan Seviyelerini İyileştirebilir
Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır.
Kemik ve dişler için kuvvetlendiricidir. Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir.
Özellikle kilo vermek isteyenlerin ara öğünlerinde 2-3 adet yemesi tavsiye edilir. Zengin ve besleyici ara öğün olan kuru kayısı günde en fazla 5-6 adet tüketilmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Günde 3-4 tane kayısı tüketimi kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. Gaz ve kabızlık sorunlarında kayısıyı komposto olarak tüketmek uygundur. Çünkü ısıyla birlikte kayısının içindeki lifler farklı bir hal almakta ve bu da kabızlığa doğrudan etki etmektedir" ifadelerini kullandı.
Kuru kayısı tüketiminin sağlığa olan katkılarını şöyle belirtmek mümkündür: Demir bakımından en zengin gıdalardan biridir. Bu nedenle, anemi tedavisinde sıklıkla kullanılır. Demire ek olarak bakır da içerdiğinden, ruh halinin dengede kalmasına da yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Kayısı: A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kaslarla beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar, cinsel gücü arttırır.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir.
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor. Bu nedenle kurutulmuş meyveleri, kronik böbrek hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Şeker hastalarına da günde yalnızca bir kuru meyve yemelerini öneriyoruz.”
Tat olarak taze kayısı daha tatlı ancak kuru kayısının tadı biraz daha ekşi, mayhoştur. Ama ikisi de vücuda sağladığı yarar yönünden büyük farklar içermezler ve ikisi de vücut için gerekli olan, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyvelerdir.
KAYISININ BESİN DEĞERLERİ
* Kayısı ayrıca demir, sodyum, çinko, bakır, selenyum, tiamin, riboflavin, niasin, Beta-karoten, B6 ve K vitamini ve E vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineraller de içerir.
Zengin besin değeri ile tam bir şifa kaynağı olan kuru kayısı; sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissi sağlar, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kabızlığa iyi gelir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri