Anne sütü alan bütün bebeklere ek olarak ne aldıklarına bakılmaksızın en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. D vitamini süte katılarak değil doğrudan ağızdan verilmelidir.
Osteomalazi (kemik zayıflaması), hiperparatiroidizm ve kemik erimesi tedavisinde 6-12 hafta boyunca, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından bir tedavi protokolü uygulanır.
D vitamini anne sütünde yeteri kadar bulunmaz bu nedenle D vitamini takviyesine mutlaka yenidoğanın ilk günlerinden itibaren başlanmalıdır.
Bebekler yeterli miktarda D vitamini almazsa, kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olan raşitizm hastalığına yakalanabilirler. D vitamini ayrıca; enfeksiyonla mücadeleye, kalp sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve kronik hastalık riskinin azalmasına katkı sunar.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
İlgili 17 soru bulundu
D Vitamini Fazlalığında Görülen Hastalıklar
Hiperkalsemi: Kalsiyum düzeyinin aşırı yükselmesi ile görülen mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, sürekli idrara çıkma, bilinç bulanıklığı gibi belirtilerin eşlik ettiği sağlık sorunudur.
D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir.
Bebeklere en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. Prematüre bebekler için günde 400 IU D vitamini desteği yeterlidir. D vitamini bebeğe doğrudan ağızdan verilmelidir.
Bu nedenle hayatın ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun (Formüla veya anne sütü fark etmez) tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmalıdır.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
Ocean vitamin D3 400 IU damla nasıl kullanılır sorusuna suya karıştırılarak yanıtı veriliyor. Damla vitaminin çocuklarda kullanımı için bir tavsiye belirtilmiyor. Ocean vitamin D3 400 IU bebeklerde kullanımı açısından doktora danışılması gerektiği belirtiliyor.
Bu nedenle bizim gibi ülkelerdeki bebeklere en az 1 yaşına kadar günde 3 damla (400 ünite) D vitamini ağızdan vermek gerekli ve yararlıdır. Daha sonraki yaşlarda günde 600, 70 yaş sonrasında ise 800 ünite D vitamini ihtiyacı vardır ki bunu güneşlenerek karşılamak mümkündür.
▪️ 2.5 kg'ın altındaki çocuklara D vitamininin günlük. damla olarak verilmesi tercih edilir. Her kilo için 100İÜ uygundur.
Yazın D vitamini depolayın
D vitaminini depolamak için yazın güneşten faydalanmak ve vücudun bir sonraki kışa hazırlık yapmasını sağlamak büyük önem taşıyor.
Erişkinlerde kullanımı: D vitamini eksikliğinin önlenmesinde ve idame tedavisinde: Günlük 600-1500 I.U. doza eşdeğer şekilde ayda 1-2 adet D-COLEFOR 20.000 I.U. yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Karaciğerde ve yağ dokuda depolanan D vitaminin, D2 ve D3 olarak iki çeşidi bulunur. Doğal olarak güneşten alınabilen D vitamini için en iyi besin kaynakları yağlı balık eti ve balık karaciğeri yağlarıdır. Aynı zamanda yumurta sarısı ve peynirde az miktarda bulunur.
Sadece doktor tavsiyesi doğrultusunda; Vitamin D yetmezliğinin tedavisinde: Günde 1-5 damla (800-4000 I.U.) Yetmezliğin tedavisini takip eden dönemde idame için ve vitamin D yetmezliğinin önlenmesinde: Günde 1-2 damla (800-1600 I.U.)
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Balık yağı içeren ürünlerimiz kapağı açıldıktan sonra 90 gün içerisinde tüketilmelidir. Diğer tablet ve kapsül formlar ise 25 dereceyi geçmeyen oda sıcaklığında son kullanma tarihine kadar tüketilebilmektedir.
Anne sütü alan bütün bebeklere ek olarak ne aldıklarına bakılmaksızın en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. D vitamini süte katılarak değil doğrudan ağızdan verilmelidir.
3-12 aylıklarda 90 gün süreyle günde 2000 IU ya da tek doz şeklinde 50.000 IU D vitamini, 1-12 yaş aralığında 90 gün süreyle 3000-6000 IU ya da tek doz 100.000 IU D vitamini, 12 yaşından büyüklerde ise 90 gün süreyle 6000 IU ya da tek doz 150.000 IU vitamin D verilerek tedavi edilir.
0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, zayıflık, kilo kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, yönelim bozukluğu, kalp ritmi sorunları, böbrek hasarı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
D vitamini takviyesi doktor önerisi ile kullanılmalıdır. D vitamini eksikliği olan kişiler bu eksikliği kan tahlili ile görebilmektedirler. D vitamini alımı kişinin ihtiyacına göre olmalıdır.
yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, aşırı susama, fazla idrar yapma, böbrek taşı oluşumu, böbrek kireçlenmesi, böbrek yetmezliği, yumuşak dokularda kalsiyum birikimi, EKG değişiklikleri, düzensiz kalp atışı ve pankreas iltihabıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri