Bir IMEI numarasının iki cihazda kullanıldığı fark edildiği zaman operatör tarafından kapatılma yapılmaktadır. Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür.
IMEI numarası başkasının eline geçerse riskli bir takım durumlar ortaya çıkabilir. Aynı IMEI numarasına ait birden çok cihaz tespit edilirse tüm cihazlar belirli süre sonra sistemsel olarak kullanılmaz hale gelir. IMEI numarası ile cihazın takibi, tespiti, kilidinin açılması gibi birçok işlem yapılabilir.
IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.
5809 Sayılı Kanun ile BTK'ya kimlik bilgileri değiştirilmiş(klonlanmış) ürünleri iletişime kapatma hakkı tanınmıştır. BTK'nın sistemi tarafından aynı seri numarasına sahip olduğu tespit edilen tüm telefonlar iletişime kapatılmaktadır.
Bir telefona SIM kart takınca, o cihazın IMEI numarası operatörler aracılığıyla BTK'ye iletiliyor. Sinyal veren IMEI numarası, MCKS'ye kayıtlı değilse, 120 gün kullanımın ardından kullanıma kapatılıyor. Bununla ilgili de kullanıcıya ara ara SMS iletiliyor ve belirlenen süre sonunda da o cihazın sinyali kesiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan teklife göre kullanılmayan cep telefonları ve IMEI numaraları için yeni bir dönem başlıyor. 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırı 1 yıla düşürülüyor. 1 yıl içinde SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi ...
IMEI numarasının başka cihaza kopyalandığının tespit edildiği durumda: Cihazınız Samsung Türkiye Garantisi altında ise 444 77 11 numaralı Samsung Türkiye Müşteri Hizmetleri hattını arayarak destek alabilirisiniz.
Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür. Bir IMEI İki Telefonda Kullanılabilir Mi? IMEI'nin farklı cihazlarda kullanılması mümkün değildir.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
Cihazın IMEI numarasını değiştirmek birçok bölgede yasa dışıdır. Bir cihazın IMEI numarasını değiştirmek yasadışı olsa da, bu gerçekleşir. Özellikle hırsızlar kara listeye alınmamış numaraları alarak, bunları tekrar kullanılabilir hale getirmek için çalıntı cihazlarına uygulayacaktır.
Teorik olarak, bir IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklediğinde, söz konusu akıllı telefon farklı bir SIM kartla bile olsa mobil ağa bağlanamaz.
TBMM Telekulak Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, cep telefonlarının IMEI adı verilen kimlik numaraları öğrenildiğinde kolaylıkla dinlenebildiğini anlattı.
Sorun yaşamazsınız. IMEI ise size ait daha önce internete girmiş ve kullanmadığıniz telefonunun IMEI numarasını yeni alacağınız telefona kaydettirin.
Genelde kullanılmayan bir telefonuna IMEI numarası kaçak yolla gelen telefona kopyalanıyor. Tabi bu yasal olmayan bir yöntemin olduğunu bizlere gösterir. IMEI Klonlama Nedir? IMEI klonlama işlemi yurt içine kaçak yolla giriş yapmış olan telefonlar için tercih edilir.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur.
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait *#06# tuşlarına basıldığında ekrana gelen 15 haneli IMEI numarasının, yurda giriş yapan belge sahibine ait ad ve soyad ile TC Kimlik numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.
IMEI 1 ve IMEI 2 hakkında bilgi edinin
2 IMEI numaranız varsa IMEI 1 genellikle telefonunuzla ayarladığınız ilk SIM ile eşlenmiştir. Bundan emin olmak için mobil operatörünüzle görüşün.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Telefon satıcıları, IMEI hırsızlığı nedeniyle cihazın kullanıma kapatıldığında çözüm için başka IMEI atılmasının yanlış olduğunu ve yeni IMEI numarasının çalıntı olması halinde kullanıcıların yasal süreçle karşılaşabileceğini söyledi. IMEI'si klonlanan telefonlarda sakın bunu yapmayın!
Bu cihazların kullanıcıları 1 yıl içinde yasal düzenlemeler çerçevesinde başvuru yaparak, Hazine'ye aktarılacak ve bir defaya mahsus 250 TL tutarındaki kayıt ücretini (klonlanmış IMEI kayıt ücreti) yatırmaları halinde cihazların elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaraları ile eşleştirilerek, kullanılabilecek.
Yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. Yurt dışından aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz cihazınızın IMEI kaydını nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Telefonunun IMEI numarasını bloke et.
Bunun için cihazın IMEI numarasını operatörüne iletmen gerekir. (IMEI numarasını telefonun kutusunun üzerinde bulabilirsin. Teorik olarak IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklendiğinde farklı bir SIM kart ile bile mobil ağa bağlanması mümkün değildir.
Ancak sürenin 120 günü aşması durumunda cihaz kullanıma kapatılıyor. Yani, yurt dışından satın alınan ve IMEI numarasına sahip cep telefonu gibi cihazların 120 gün içerisinde BTK sistemi üzerinden, satın alan kişinin pasaportunun üzerine kayıt ettirilmesi gerekiyor.
E-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranılarak öğrenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri