John Rawls, "Bir Adalet Teorisi" adlı eserinde bir toplumsal sözleşme argümanını kullanarak adaletin, özelliklede dağıtıcı adaletin bir tür hakkaniyet (ürünlerin eşit dağıtımı) olduğunu gösterir.
Yasaya uyan, eşitliği gözeten kişilerin adil olduğunu ve buna uygun yasaların da adil yasalar olduğunu ifade eden Aristoteles, eşitliğin niteliksel yanı kadar niceliksel yanlarını da inceler. Adaleti dağıtıcı adalet, düzeltici adale ve değiş tokuş adaleti olarak ele alır.
Dağıtıcı adalet, toplumun tüm hak ve yükümlülüklerini bireysel nitelik ve konumları doğrultusundaki etik değerlere uygun dağıtımını öngören bir anlayış biçimidir. Genel olarak dağıtıcı adalet, toplumdaki tüm sorumluluk ve hakların paylaşımıdır.
sorusu eski çağdan günümüze kadar, toplumların hala tartıştığı en temel sorunlardır. Bu bağlamda düşünür John Rawls'ın ortaya koyduğu adalet teorisi, bu sorunlara çözüm ve cevap olma niteliği taşıyan önemli bir eserdir.
Aristoteles tarafından genel ve özel olmak üzere iki ayrı başlık altında değerlendirilen bu farklılığa ek olarak, yine Aristoteles tarafından yapılan bir diğer ayrım da denkleştirici/düzeltici adalet ve dağıtıcı adalet olmak üzere özel adalet içerisinde olmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Dağıtıcı adalet, Aristoteles'te, bölüştürülebilir nitelikteki toplumsal iyilerin, örneğin onurun ya da paranın dağıtılması ile ilgilidir.
Burada denkleştirici adalet derken Aristoteles'in “kısasa kısas” ilkesinden söz etmediği ortaya çıkmaktadır; yani dayak atan birinin, aynı şekilde cezalandırılması adaleti sağlamaz, adil olan, bu davranışın yanlışlığını ona göstermek ve onu eğitmektir. Kaynak: Tunç, S.(2011).
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
Cohen'in (1989) ortaya koyduğu bu kuramsal yaklaşım, serbest piyasa ekonomisinin işleyişinden kaynaklanan adaletsiz dağılımın ne şekilde düzeltilebileceğini ortaya koyar. Bu yaklaşım, aslında sosyal politikanın temelinde yatmaktadır.
Platon, iyi ve mutlu bir yaşamı adil/doğru bir yaşamla, adil/doğru bir yaşamı da filozofça bir yaşamla özdeşleştirmiştir. Platon düşüncesinde adalet/doğruluk, herkesin kendi işini düzgün bir biçimde yaptığı, bir başkasının işine karışmadığı ideal bir polisde/kentte tecelli etmektedir.
Dağıtıcı adalete örnek olarak bir ebeveynin hasta çocuğuna daha iyi koşullarda bakması verilebilir. Daha çok ihtiyacı olduğundan ona daha çok yemek vermek dağıtıcı adalet örneğidir.
Dağıtımcı adalet teorileri neyin dağıtıldığı, kimlere dağıtıldığı ve doğru oranda dağıtımın ne olduğu ile ilgilenir.
Dağıtım adaleti, elde edilen ücret ödül, ceza ve terfi gibi her türlü kazanımın çalışanlar tarafından adil olarak algılanmasını ifade eder. Dağıtım adaleti, çalışanların belirli davranışları göstermeleri şartıyla belirli ödüllere ulaşmalarını garanti etmektedir (İşcan ve Naktiyok, 2004: 183).
Adalet kavramını ise, dağıtıcı adalet perspektifinde değerlendirmiştir. O dağıtıcı adaletin önemli sorunlarından biri olan kaynakların dağılımı üzerinde yoğunlaşmıştır. Dolayısıyla kaynakların nasıl dağıtılması gerektiği sorunu konumuzun odak noktasını oluşturur.
Akıllı insan düşündüğü her şeyi söylemez, fakat söyleyeceği her şeyi düşünerek söyler. Alçak olan kimse düşmekten korkmaz. Arzu bir şeyi istemek veya söylemektir. Arzu öyle bir şeydir ki, hiç doymak bilmez; birçok insanın hayatı, arzuları doyurma yollarını aramakla geçer.
Adaletsizlikler insanların devlete olan güvenlerini sarsar ve devlete karşı bir yabancılaşmaya neden olur. Toplumsal düzeninin işleyişinde en temel unsur, bağımsız ve tarafsız bir adalet sistemidir. Adaletsizliği hukuken kaldırmak, ancak adaletsizlik yapanların hukuken cezalandırılmalarıyla mümkündür.
Kavramı kim kullanır? Adaletin batı kültürü perspektifinden ilkeleri her ne kadar Antik Yunan ve Aydınlanma filozoflarından doğmuş da olsa, modern tabiri ile 'sosyal adalet', Thomas Aquinas'ın ahlak felsefesi üzerine çalışmalarına kafa yormuş İtalyan cizvit rahiplerine atfedilir.
Miller (2005) yaşamın değerini artıran, insan haklarını ve adaleti görünür kılan yukarıdaki üç önemli sosyal adalet bileşenine bağlı olarak sosyal açıdan adaleti “Sosyal minimum”, “Eşit vatandaşlık”, “Fırsat eşitliği” ve “Adil dağıtım” ilkeleri ile açıklamaktadır (Miller, 2005).
Sosyal adalet kavramı, herkesin eşit haklara sahip olması gerektiği felsefesini savunmaktadır. Herkesin eşit haklara sahip olması düşüncesinin iki yönü bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, bireylerin yaşam koşullarının eşit şekilde olmasıdır. İkincisi de insanlar arasında ayrımın yapılmaması gerektiğine dayanmaktadır.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
Platon, kişilerin birbirinin işine karışmasıyla devletteki düzenin bozulacağından söz eder. Yani platon'a göre doğruluk, kişilerin kendi işlerini yapması, diğer hiçbir ise karışmaması ve işlerini maksimum seviyede, düzgün şekilde icra etmesidir. Böylelikle adalet sağlanmış olur.
1. (Birinci anlamda) adalet, pozitif hukukun onaylanmasını ve onun doğru bir şekilde uygu- lanmasını ifade eder. (Buna göre) hukukun belirlediği her şey uygulanmalıdır. Hukuk, ondan key- fi sapmalara karşı korunmalıdır. 2. Bunun dışında adalet, hukukun nihai amacını ifade eder.
Bu anlamıyla nesnel (objektif) adalet anlayışı pozitif hukukun öncelediği adalet anlayışıdır. Tabii Hukuk Öğretisi, erdem anlamında kişisel özelliği işaretlediğinden, onun konusu kişisel anlamda, erdem anlamında sübjektif adalettir.
Onarıcı adalet anlayışı ise, cezanın etkisiz olduğunu gören, suçluların neden oldukları zararı tanımalarına yardımcı olmayı ve zararı onarabilmek için mümkün olduğu kadar onları teşvik etmeyi amaçlayan bir anlayıştır.
Adaletin Türleri:
Eşitlik değişik görünümler altında yaşamda gerçeklik kazanır.Bu görünümlere göre adalet değişik isimlerle karşımıza çıkar: Dağıtıcı adalet,denkleştirici adalet,hakkaniyet ve sosyal adalet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri