- Kağıt, cam, pil ve teneke gibi maddeleri mutlaka geri dönüşüm kutusuna atmalıyız. - Hayvanlara zarar vermekten kaçınmalıyız. - Denizleri ve gölleri ile ırmakları her zaman temiz tutmalıyız. - Piknikten sonra ateşi söndürmeliyiz.
Çevre kirliliği küresel ısınmaya neden olur. Artan nüfus yoğunluğu ve yanlış enerji tercihi ve tüketimi nedeni ile bitki örtüsü zarar görerek bütün canlıların neslini tükenme riskine taşıyor. Bu sebeple çevre kirliliği engellenmeli ve tüm bütün canlılar adına doğanın ekolojisini korumaya ve temiz tutmaya çalışmalıyız.
İlgili 41 soru bulundu
Kişisel Temizlik Kuralları
Ellerin su ve sabunla yıkanması kişisel temizliğin temelini oluşturmaktadır. En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir. Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Dünyamız kirlendikçe artan küresel ısınma, bozulan doğal denge, yaşanan toprak kayıpları, enerji sorunları, azalan canlı çeşitliliği ve su kaynakları dünyamızı yaşanılası bir yer olmaktan uzaklaştırmaktadır. Çevreci çocuklar olarak sık sık ağaç dikmeliyiz, bisiklet kullanıp hem sağlığımızı hem de doğamızı korumalıyız.
Çevremizi Neden Korumalıyız? Yaşam kaynağı: Çevre, canlıların yaşamı için gerekli olan hava, toprak ve su gibi doğal kaynakları sağlar. Temiz su içebilmek, temiz havayı solumak ve üretebilmek için çevremizi korumalıyız. İklim: Çevre, iklimin düzenlenmesi bakımından çok önemlidir.
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Doğanın insan gereksinimlerinin karşılanabilmesi için korunması gerektiğini söyleyenler doğaya ve onun bileşenlerine araçsal değer yüklemiş oluyorlar. Başka bir deyişle onlara göre, doğayı korumalıyız, çünkü biz insanların yaşamımızı sürdürebilmemiz için doğaya ihtiyacımız var.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğayı korumak için atılması gereken çok sayıda önemli adım vardır. Atık yönetimi, su tasarrufu, enerji verimliliği, yeşil enerji kaynaklarına geçiş, doğal habitatların korunması, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi bunlardan bazılarıdır.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadırf .
Okulumuz, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, parklar, ormanlar; buralarda yaşayan insanlar ve tüm hayvanlar; nehir, göl, deniz, orman, hava, su ve diğer tüm canlı cansız varlıklar çevremizi oluşturur. Kısaca, içinde yaşadığımız ortama “çevre” denir.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Ekolojik ayak izimizi mümkün olduğunca azaltmak, aşırı tüketimden kaçınmak ve sıfır atıklı bir yaşam için hayatımızın her noktasında geri dönüşüme şans tanımak en etkili çevre temizliği sayılıyor.
Çevre; dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılarının hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir.
Çevre sevgisi dediğimiz şey aslında doğanın, suyun, havanın, bitkilerin, hayvanların ve tüm canlıların yaşadığı ortamı sevmek, korumak ve ona saygı göstermek demektir. Çünkü çevre dediğimiz şey aslında bizim de içinde bulunduğumuz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken her şeyi barındıran bir bütündür.
Vücut salgılarının, atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak. Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek. Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.
Temizlik, çevremizi temiz ve düzenli tutmayı, yanımızda mikrop taşımamak ve sağlığımızı korumak için özellikle yemek yemeden önce veya tuvaleti kullandıktan sonra elleri düzenli olarak sabunla yıkamayı, zararlı bakterileri vb. uzak tutmak için masa, kapı kolu vb. tüm yüzeyleri temizlemeyi içerir.
Çevre bilinci sahibi olan kişiler, dünyamızı yakından ilgilendiren doğa ve iklim olayları gibi konularda daha duyarlı davranır ve çevre dostu yaşam biçimleri benimser. Çevre bilinci, doğal kaynakların korunması, atık yönetimi, enerji tasarrufu, su kullanımı, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi pek çok konuyu kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri