Siz de atık kâğıtlarınızı belediyelerin geri dönüşüm kutularına atabilir ya da çöp torbasında biriktirip bir geri dönüşüm tesisine iletebilirsiniz.
Kâğıt atıklar geri kazanım tesislerinde çeşitli işlemlerden geçerek işlenerek yeniden kâğıt ve karton üretiminde kullanılır. Kâğıt atıklar geri kazanım tesislerinde çeşitli işlemlerden geçerek işlenerek yeniden kâğıt ve karton üretiminde kullanılır.
Atık kağıtlar, kağıt geri dönüşüm kutularında toplanır ve diğer kağıt geri dönüşüm kutularından alınan kağıtlarla birlikte büyük bir geri dönüşüm konteynerine konur. Geri kazanılan veya toplanan tüm kağıt atıklar daha sonra bir toplama aracı veya kamyonla kağıt geri dönüşüm tesisine taşınır.
Kağıdın geri dönüşümü doğal kaynakları korur, enerji tasarrufu sağlar, sera gazı emisyonlarını azaltır ve geri dönüştürülemeyen diğer çöp türleri için atık depolama alanını boş tutar.
Kağıt atıklar için neler yapmalı sorusunun yanıtı ise çok basittir. Defter, kitap, gazete, dergi, karton gibi kullanılan kağıt ürünlerini buruşturup çöpe atmak yerine bu atıkları toplama ünitelerine atabilirsiniz. Böylelikle atıklar, geri dönüşüm için gerekli tesislere iletilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kullanılmış kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kâğıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır. 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması 8 ağacın kesilmesini önlemektedir. Geri dönüşüm uzun vadede çok verimli bir ekonomik yatırımdır.
Geri dönüşüm kutularını kullanabilirsiniz.
Kartonlar, kağıtlar, plastik şişeler ve diğer plastik maddeler, cam şişeler ve diğer cam maddeler, alüminyum folyo ve çelik malzemeler tamamen geri dönüştürülebilirdir.
Kağıt: Maksimum 5-7 kez
Kağıt, plastik kadar dönüştürülmesi zor bir materyaldir çünkü her yeniden kullanımdan sonra geri dönüştürülme kapasitesi azalır. Kağıtlar, uzun liflerden oluşur.
Kağıt ve karton malzemelerden üretilmiş ambalajları kullanım sonrasında artık her sokakta görebileceğimiz ambalaj atıkları için özel kutularına atılması gerekmektedir. Bu kutular da ayrı olarak biriktirilen kağıt ve karton ambalajlar lisanslı geri dönüşüm tesislerine getirilir.
Plastik poşetler: Plastik poşetler geri dönüştürülebilir ancak farklı bir sisteme gereksinim duyarlar. Plastik poşetler esneme özelliği nedeniyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak çalışmalarını engelleyecek zararlar verebilir.
Kağıt havlular birçok ülkede geri dönüştürülmüş kağıtlardan üretildiği için yeniden dönüştürülemiyor. Kağıt havlular, makyaj temizleme mendilleri, peçeteler geri dönüşüm kutusuna değil, çöpe atılmalı. Yapışkan bantlar geri dönüştürülemiyor.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Eski defter kitap kilosu ne kadar? Diye soranlara, bizleri aramalarını öneriyoruz. Bu sayede elinizdeki hurda kitap ve defter miktarını öğrenerek net ve güncel bir fiyat teklifi sunabiliriz. Ortalama olarak hurda kitap fiyatları 2 ila 5TL arasında değişmektedir.
Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır. Bu karışım yüksek dereceli fırınlarda eriyik hale getirilir. Eriyik haldeki cam istenilen ambalaja göre uygun kalıba dökülerek, şekil kazandırılır.
Geri dönüşüm, bizim başka bir işe yaramayacağını düşünerek, “çöp” değimiz atıkların, mesela şişelerin, kâğıt ve kartonların, süt kutularının, plastik kapların, metal kutuların, ahşap kasaların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesi anlamına gelir.
Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir.
Metal atıklar da doğada en kolay dönüşen malzemeler arasında yer alır. Alüminyum, demir ve çelik gibi metallerin geri dönüştürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanırken aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilir.
Atık kağıtlarınızı belediyelerin belirlediği noktalardaki kağıt geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfınca (TÜKÇEV), aralarında yağlı ve ıslanmış kağıtlar, duvar kağıtları, kullanılmış kağıt havlu ve karton bardaklarla kırık camların da olduğu atıkların geri dönüşüm kutusuna atılmaması konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Organik atık ya da biyoçözünür atık, bitkilerden veya hayvanlardan gelen doğal bir atık türüdür. Bu atıklar biyobozunur plastikler, gıda atıkları, yeşil atık, kağıt atıkları, gübre, insan atıkları, kanalizasyon ve mezbaha atıkları gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkar.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri