Dalak oldukça yüksek bir kan akımına sahiptir. Tıpkı karaciğer gibi, içi kanla dolu bir sünger gibidir. Bu nedenle dalak yaralanmaları hayatı tehdit edici düzeyde kanamaya yol açabilir.
Dalak yemek beyin sağlığı açısından da önemlidir. Ayrıca bir protein kaynağı olan dalak tüketerek pek çok beyin rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beyin hastalıklarından olan alzheimer gibi rahatsızlıkların da önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca dalak yemek merkezi siniri sistemini de önemli ölçüde korur.
Dalak, kırmızı kan hücreleri (eritrositler) ve bağışıklık sistemi açısından önemli roller oynar. Bu eski kırmızı kan hücrelerini çıkarır ve hemorajik şok durumunda değerli olabilecek kan rezervini tutar ve aynı zamanda demiri geri dönüştürür.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Dalak çıkarılırsa kişi ölmemektedir, yani dalaksızlık hayatla bağdaşan bir durumdur. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı hastalıklarda dalak çıkarılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İnsan dalaksız yaşayabilir mi? Evet. Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücreleri ile ilgili önemli görevlere sahip olsa da, insan hayatı için olmazsa olmaz bir organ değildir.
Antibiyotik ve çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen dalak büyümesi (splenomegali) vakalarında splenektomi olarak adlandırılan dalak çıkarma ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla birlikte kişinin dalağı alınır. Kişi dalağı olmadan da hayatına devam edebilir ancak enfeksiyonlara karşı bağışıklık gücü azalır.
Daha önce de belirttiğim gibi sadece dalağınızın alınmasından dolayı özür oranınız %10'dur.
Dalak Kavurma Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Dalağın dış yüzündeki zar, soyularak kullanılmalıdır. Dalak pişirilmeden önce, iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
Dalak kurban içerisinde yenilebilen sakatatlardan birisidir. Eğer kansızlık nedeniyle dalak yemeyi düşünüyorsanız, demirin emilimini artırmak için dalağın yanında yeşil yapraklı salata, yeşil biber ve çeşitli meyveler yiyerek C vitamini de almaya çalışın.
En çok dana dalağı tüketilmekte olup ciğer gibi pişirilmektedir. Dalağı pişirirken lezzet katmak için damak lezzetine uygun baharatlar kullanılabilmektedir. Dalağın kavurması, ızgarası ve kızartması yapılabilmektedir. Sağlık problemi yaşayan kişilerin bol bol dalak tüketmesi önerilmektedir.
İşte bu dışarıya akan kanı yemek, içmek haramdır.
İnce damarın içinde kalan veya dalak ve ciğer gibi âzalarda bulunan kan ise, akmış sayılmadığından et ve sakatat ile birlikte yenilmesi helaldir. Kan yemenin haram oluş hikmeti, akan kanın pis oluşu ve insan tabiatının onu kabul etmeyişidir.
Yıkadığımız dalağı üzerini geçmeyecek kadar su koyup kısık ateş de pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra tereyağını ve tuzu ekleyip kavuruyoruz. Afiyet şifa olsun. Not: Dalak, özellikle de demir minerali bakımından zengindir.
Yüksek doymuş ve kolesterol içeriğinden dolayı sakatat ürünlerinin tüketilmesi kalp ve damar hastalıklarını tetikleyebilir. Bu nedenle hipertansiyon, damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği gibi hastalıkları bulunan bireyler sakatat tüketmemelidir.
Sakatat eti çoğu insan için ölçülü yemek için güvenlidir. Ancak kandaki kolesterol seviyenizi artırabilen kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksektir. Yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, bunun yerine daha yağsız kas eti seçmek daha doğru olacaktır.
Vitamin A, B12, B2, B1, B6, niasin ve sodyum, potasyum, demir, fosfor, selenyum gibi birçok vitamin ve mineral açısından oldukça zengindirler. Kırmızı ete oranla daha az oranda yağ içermeleri ve enerjilerinin daha düşük olması ve yine kırmızı ve beyaz ete oranla daha uygun fiyatlı olmaları bakımından tercih sebebidir.
Dalağın haşlanarak tüketilmesi durumunda suyundan da faydalanmak mümkün hale gelmektedir. Haşlanmış dalak suyundan çok lezzetli bir pirinç pilavı yapılabilmektedir. Dalak pişirecek olanlara en çok tavsiye edilen yöntem ızgara olmaktadır.
Dalak öncelikle kullanılacak boyutlara göre dilimlenir. Dalağı parçalara böldükten sonra ince kısmından tutulur ve üzerine çizikler atılır. Bıçağın ucuyla altta kalan zarın üzerinden kazınır. Zarın tamamı bitene kadar dalak temizlenir.
Dalağın ortasına doldurulur ve tepe kısmı kürdan yardımı ile kapatılır. Su da haşlanır. Ardından salçalı bir sos hazırlanır ve ısıya dayanıklı kaba dalak dolmaları alınır. Üzerine salçalı sos dökülür ve fırında pişirilir.
Dalağın komşuluğunda mide, sol böbrek, pankreas organının kuyruk kısmı ve kalın bağırsağın dalak köşesi (splenik fleksura) yer alır. Sağlıklı bir kişide dalağın ortalama ağırlığı 150 gr. ve yukarından aşağıya doğrultudaki uzunluğu 11-12 cm'dir.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (30-90 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Karın bölgesinin sol üst kadranında yer alan dalak; göğüs kafesinin içerisine, diyaframın altına ve midenin üst arka kısmına yerleşir. Yumruk şeklindeki bu organ sağlıklı bireylerde yaklaşık 70-200 gram ağırlığında ve 12 santimetre uzunluğundadır.
Uzmanların sağlıklı beslenme önerileri kapsamında sıklıkla dile getirdiği çiğ sebze ve meyveler dalak sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Brokoli, kereviz, havuç, salatalık, biber ve marul gibi sebzeler dalak büyümesini engelleyen bitkiler arasındadır.
Açık yöntemle yapılan Dalak Ameliyatı sonrası ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden 3-6 ay süre ile uzak durulmalıdır.
Dalak tek organdır. Ancak her beş kişiden birinde, çoğu dalak iç yüzüne komşu olmak üzere, birkaç cm çapında, fazladan (aksesuar) bir dalak dokusu daha bulunur. Dalak, bebeğin anne karnında erken gelişim (fetüs) evresinde kan hücrelerinin yapımında görev alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri