Dalga boyu birimi metre dir. Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir. Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır.
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, periyodu ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga boyu ortama ve kaynağa bağlıdır. Bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafe dalga boyudur.
Su dalgasının hızı yalnızca ortama, frekansı ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur. Dalganın hızı yalnızca ortama bağlıdır ” v” ile gösterilir.
Dalga Hareketi
Yay dalgalarının oluşması için yay, su dalgalarının oluşması için su esnek ortamdır. Dalganın oluşabilmesi için kuvvet uygulayarak enerji veren bir kaynak gereklidir. Bir çubuk ile suya dokunulduğunda ya da suya taş atıldığında su dalgaları oluşur. Bu durumda cisim ya da taş dalga kaynağıdır.
Açıklama. Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2. Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür.
Dalga sayısı, k, konuma ve frekansa bağlıdır ve standart olmayan bir ortamda faz terimi WKB metoduna göre kx genellikle k ( x) dx integrali ile yer değişir.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir. Doppler Etkisi dışında frekans hiçbir fiziksel olaydan etkilenmez dolayısıyla değişmez, diğer bir deyişle evrensel bir fiziksel değişmezdir.
Dalgaların ilerleme hızı, yayıldığı ortamın fiziksel özelliklerine bağlıdır. Ortam özellikleri değişmedi- ği sürece dalganın ilerleme hızı değişmez. Dalga, bir periyotluk sürede bir dalga boyu yer değiştirir. Buna göre ilerleme hızının büyüklüğü aşağıda verilen matematiksel bağıntılar ile bulunabilir.
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Doppler etkisi, dalgaların kaynağın veya alıcının hareketine bağlı olarak dalga boyunun değişmesine dayanır. Eğer bir kaynak veya alıcı hareket halindeyse ve ses veya ışık dalgaları yayıyorsa, dalga boyu algılanan frekans üzerinde bir etkiye sahip olur.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır.
Derin suda dalga boyu büyük, sığ suda dalga boyu küçüktür. Bu nedenle okyanusun derin kısmından sığ kısmına yaklaşan dalgaların dalga boyu küçülür.
Dalga boyu artarken, hız değişmemektedir.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar.
Görünür bölgede gördüğümüz renkler, sırasıyla gökkuşağında gördüğümüz renklerdir. Görünür ışığın dalga boyu 380-700 nanometre arasındadır. Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı).
Derinlik fazla olduğundan, yüzeydeki moleküllerin hareketi tabandan fazaca etkilenmez. Ancak su yüksekliği azaldıkça, yüzeydeki moleküller tabandan daha çok etkilenmeye başlar. Bunun sonucunda yüzeydeki aşağı yukarı hareket genliği büyür, yani moleküller, daha büyük miktarlarda yukarı çıkıp aşağı inmeye başlar .
Dalga Boyu: Dalga boyu, bir dalganın iki tekrarlayan dalga tepesi arasındaki mesafedir. Frekans: Belirli bir noktadan bir saniyede kaç dalga geçtiğinin ölçüsüdür. Genlik: Dalga tepesinin sıfır noktasına olan düşey uzaklığıdır.
Genlik, bir dalganın tepesinden çukuruna kadar olan düşey uzaklığın yarısıdır. Genlik kavramı ışık, elektrik, radyo dalgaları gibi konuları da kapsayan fen bilimleri alanında kullanılır.
P ve S dalgaları içinden geçtikleri ortama göre 5 ile 15 km/saniye de ilerler. S-dalgaları ilerleme hızı P-dalgalarına göre yarı yarıyadır. Deprem dalgalarının hızı, içinden geçtikleri ortamın yoğunluğuna bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri