Projenizi öncelikle T.C. Külür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden telif hakkı belgesi alarak olarak koruyabilirsiniz. Ayrıca projeniz mobil araçlar, bilgisayarlar donanımlarda uygulanıyorsa tüm sistemi yazarak Türk Patent ve Marka Kurumu'na Patent başvurusu yapabilirsiniz.
Şayet projenizi öncelikle Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nden telif hakkı olarak koruyabilirsiniz ancak projeniz aynı zamanda mobil araçlarda, bilgisayarlarda yani donanımla da uygulanıyorsa tüm bu sistemi yazarak www.turkpatent.gov.tr adresine girip Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na Mobil Uygulama ...
www.turkpatent.gov.tr adresine girerek ilgili yerleri doldurabilir ve Mobil Uygulama Patenti başvurusu yapabilirsiniz. Bunun yanında patent ofislerine giderek Mobil Uygulama Patenti için onlardan rehberlik alabilir veya işlemlerinizi yürütmelerini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca, yazılım ile geliştirilen cihazlar da Avrupa Patent Sistemi'nin bir gereği olarak patent ile korunabilir. Örneğin, banka pos cihazındaki yazılımlar için patent başvurusu yapılabilir. Türk Patent ve Marka Kurumu'nun inceleyip onay vermesi halinde yazılım patenti almak mümkündür.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Patent: Tarimda ve sanayide kullanilmak üzere icat edilen buluslara verilen koruma belgesine patent denirken maddeler ve usuller hariç patente konu olabilecek teknik gelisme niteligine sahip bütün ürünlere verilen koruma belgesidir.
Marka tescil ücreti yatırma işlemi genellikle başvurudan altı ay kadar sonra yapılır. Markanın tesciline karar verilmişse Kurum'a ödenecek olan tescil ücreti 1.960,00 TL olup Kurum tarafından alınan bu ücret sabittir. Sınıf sayısından etkilenmez.
Telif hakkı, kişi ve/veya kişilerin her türden emeği ile meydana getirmiş olduğu düşünce, bilgi, sanat eseri ve ürünün kullanılması veya kopyalanması ile ilgili hukuksal haklar olarak tanımlanmaktadır.
Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
Mobil uygulamalar, tüm mobil deneyimi ilk etapta oluşturan şeyler olduğundan, birçok kişi uygulamaları her gün kullanır. Bu nedenle uygulamalar aracılığıyla kazanmak, her uygulama sahibine çok para kazandırır.
Eğer 29 yaş altında iseniz ve ilk şirketiniz ise gelir vergisi teşvikinden bile faydalanabilirsiniz. Devam etmek istemezseniz mükellefiyetinizi hemen kapatabilirsiniz. Eğer geliriniz 880.000 TL altında ise şirket kurmanıza gerek yoktur.
Java, android mobil uygulamaları geliştirmek için en çok tercih edilen bir mobil programlama dilidir.
İlk uzun mesafeli telefon görüşmesi ise 10 Ağustos 1876'da, yine Bell ve Watson tarafından Brantford, Ontario'dan Paris, Ontario'ya gerçekleştirilmişti. Aradaki mesafe yaklaşık 16 km'ydi. Alexander Graham Bell tarafından yapılan US174465 sayılı patent başvurusu "ilk telefonun patenti" olarak da biliniyor.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Algoritmalar, veri yapıları, veri formatları patentlenebilir. Tasarım yaratıcılığı olmayan basit fikirler düşük üretim maliyeti olmasına karşın patentlenebilir.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Telif hakları, artık özellikle sanat eserlerinin dijital ortamlarda kullanımını düzenleyerek sanatçıların eserlerinin izinsiz kullanılmasını önlüyor. Bu haklar, dijital platformlarda müzik, video, yazı veya diğer sanat eserlerinin paylaşılması ve tüketilmesiyle ilgili adil bir denge oluşturuyor.
Telif hakkı elde edebilmek için eser sahibi kanunda belirtilen miktarda telif hakkı ücreti ödemelidir.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri