Işık kırılma indisi küçük ortamlardan büyük ortamlara geçerken normale yaklaşır. Kırılma indisi büyük ortamlardan küçük ortamlara geçerken normalden uzaklaşır. Kırılma indisi büyük ortamlara çok yoğun ortam, kırılma indisi küçük ortamlara az yoğun ortam denir. Buradaki yoğun kelimesinin özkütle ile ilgisi yoktur.
Derin ortamdan a açısı ile gelen dalga sığ ortamda normale yaklaşarak, normal ile b açısı yaparak yoluna devam eder. Derin ortamda dalganın dalga boyu sığ ortamdaki dalganın dalga boyundan büyüktür.
Su dalgaları derin ortamdan sığ ortama, ya da sığ ortamdan derin ortama geçerken, dalga boyları ve hızları değişir. Derin ortamda, hız ve dalga boyu büyük, kırıcılık küçüktür. Sığ ortamda, hız ve dalga boyu küçük, kırıcılık büyüktür.
Su Dalgalarının Farklı Ortamdan Geçerken Davranışı
Derinden sığa doğru giderken enerji korunumundan dolayı dalganın yüksekliği (genliği) artar. Çizimlerde yanlışlıkla azalır gösterilmiştir.
Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur. 2. Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur.
İlgili 17 soru bulundu
Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır. Frekans ise birim zamanda oluşan dalgaya denmektedir. Dalga boyu ay zamanda hıza da bağlıdır. Ancak frekansın tam tersine dalga boyu hız ile doğru orantılıdır.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür. Ses düzeyi desibelmetre adı verilen araçla ölçülür. Ses düzeyi birimi Desibell (dB)'dir.
Küre yüzeyi de yarıçapın karesi ile orantılı olarak değiştiğinden enerji de yarıçapın karesi ile orantılı olarak azalır. Genlik de enerjinin karekökü ile orantılı olduğundan genlik uzaklıkla oarantılı olarak azalır.
Okyanus derinliklerinde deprem oluştuğunda bü- yük miktarda enerji açığa çıkar. Açığa çıkan enerji- nin bir kısmı su dalgalarına geçerek dalgaların gen- liğini artırır. Böylece su dalgalarının kıyıya yaklaşan kısmında genlik artar.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Derinlik fazla olduğundan, yüzeydeki moleküllerin hareketi tabandan fazaca etkilenmez. Ancak su yüksekliği azaldıkça, yüzeydeki moleküller tabandan daha çok etkilenmeye başlar. Bunun sonucunda yüzeydeki aşağı yukarı hareket genliği büyür, yani moleküller, daha büyük miktarlarda yukarı çıkıp aşağı inmeye başlar .
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Cevap C 10. Kırınıma ve kırılmaya uğrayan dalgaların, frekansı der ğişmez. Frekans sadece kaynağa bağlıdır.
Su dalgalarının frekansı arttırıldığında dalga boyu aza- lir. II. Su dalgalarının frekansı azaltıldığında dalgaların hızı azalır.
n olduğuna göre atmanın hızı, yayı geren kuvvete ve yayın birim uzunluğunun kütlesine bağlıdır.
Genlik, bir dalganın periyodik hareketinde, dalganın tepe noktasından çukur noktasına olan uzaklığının yarısıdır. Genlik, yaylarda telin boyuna, gerginliğine, kesitine, cinsine bağlı olarak değişir.
Frekans ile dalga boyu ters orantılı, genlik ayrı. ipi daha fazla kuvvetle sallamanız gerekir , yani verilen güç artarsa genlik artar.
Müzik setinizdeki ses seviyesi kontrolü gibi, seslerin şiddetini dengeler ve kontrol ederken genlik önemlidir. Aynı zamanda, bir dalga formunun genliğini artıran bir cihaz olan amplifikatörün de kaynağıdır. Frekans, titreşimin hızıdır ve bu, sesin perdesini belirler.
Sadece sesin genliğini yani basınç seviyesini arttıracağımız için sesin şiddetini arttırmış oluruz. Yani büyük genliğe sahip bir ses dalgası ile küçük genliğe sahip bir ses dalgası eşit ses hızlarına sahip olabilir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Sıcaklık yükseldikçe ses hızı artar.
İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Dalga boyu genellikle lambda (λ) harfi ile gösterilir. Işık için dalga boyu ve frekans arasındaki ilişki λ=c/f'dir. Bir fotonun dalga boyu ne kadar düşükse, o kadar yüksek enerjilidir (örn. gama ışını, x-ışını).
Sesin yüksekliği, sesin ince(tiz) veya kalın(pes) olması frekansına bağlıdır. Frekansı arttıkça incelir, ince seslere yüksek ses de denilir. Frekans dalgaların birim zamandaki titreşim sayısıdır. Frekans Hertz ile ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri