Huzur kelimesin Türk Dil Kurumuna göre olan anlamları; makam, yamaç, ön, yan, erinç, başın rahat olması, herhangi bir yerde ya da ortamda bulunma, padişah gibi devlet büyüklerinin karşısına çıkma, ve gönül ferahlığı, gönül rahatlığı gibi birden fazla anlamı olacak şekilde açıklanmaktadır.
İç huzur nasıl sağlanır? Huzûr; “hazır olma, mevcut olma, şimdi ve burada olma, yerleşik olma, göçebe olmama”, aynı zamanda “rahat ve asâyiş” anlamı ifade ediyor.
Huzur, rahat ve dingin olma durumudur. Dini metinlerde sıkça kullanılmaktadır. Kavramın doğal çevreyle ilintili olduğu düşünülmektedir. İşitsel görsel etkileşimin huzura katkısı ve huzur öngörüsü gibi konular üzerinde bilimsel çalışmalar yürütülmektedir.
Huzur, genellikle mutluluk gibi içsel bir durumdur ve kişinin içsel sakinlik, dinginlik ve rahatlama durumunu ifade eder. Kişinin zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak kendini “anlık olmayan” (Müftüoğlu) rahat ve dengede hissettiği bir durumdur.
Arapça ḥḍr kökünden gelen ḥuḍūr حضور “1. hazır olma, mevcut olma, şimdi ve burada olma, 2. yerleşik olma, göçebe olmama, 3. rahat, asayiş” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḥaḍara حضر “hazır idi, durdu (hareketli ve seferi zıddı)” fiilinin fuˁūl vezninde masdarıdır.
İlgili 35 soru bulundu
1. Gönlü rahat, içi huzur dolu: “Huzurlu bir genç.” 2. Huzur veren, rahat ettiren, dinlendiren: “Huzurlu günler.”
Huzur Kelimesinin Eş Anlamlısı Kelimeler Nelerdir? Huzur kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler dirlik, düzen, afiyet, rahatlık, makam, sağlık, sukunet, dinginlik olarak bilinmektedir.
Huzur kelimesin Türk Dil Kurumuna göre olan anlamları; makam, yamaç, ön, yan, erinç, başın rahat olması, herhangi bir yerde ya da ortamda bulunma, padişah gibi devlet büyüklerinin karşısına çıkma, ve gönül ferahlığı, gönül rahatlığı gibi birden fazla anlamı olacak şekilde açıklanmaktadır.
Mutluluk andır; yaşanır, gelir ve geçer. Huzura gelince... Huzur bir “durma, mola verme, dinlenme, anlam yükleme ve bunları bir yaşam tarzı haline getirme” sanatıdır. Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
Halktan gāib olan sâlikin Hakk'ı kalbinde hazır bulması anlamında tasavvuf terimi.
Yapılan araştırmalar, huzurlu bir ortamda çalışan kişilerin iş ortamından memnun olmayanlara kıyasla daha verimli ve daha başarılı olduklarını gösteriyor. Kişinin yaptığı işte başarılı ve mutlu olmasının ilk şartı, yaptığı işi sevmesi gibi görünse de iş ortamının huzuru, o işe duyulan sevgi üzerinde bile etki sahibi!
(bkz: huzura doğru) dini programlarda imana gelmek olarak tanımlanan olay...
Empati kurmak ve sevgi dolu bir yaklaşım sergilemek, manevi olarak gelişmenize yardımcı olur. Kendinize zaman ayırın: Kendinize zaman ayırmak, maneviyatınızı güçlendirmenize yardımcı olur. Zamanınızı bir hobiye veya manevi bir etkinliğe ayırmak, zihninizin ve ruhunuzun yenilenmesine yardımcı olur.
Huzur Ahmet Hamdi Tanpınar
Türk Edebiyatı'nın en önemli eserlerinden biri olarak görülen Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Mahur Beste'den sonra yayımlanan ikinci romanıdır. Olay açısından, romanın merkezinde Mümtaz ve Nuran adlı iki karakterin yaşadığı aşkın yer aldığı söylenebilir.
mutluluk:bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu. huzur:insanın içinde duyumsadığı rahatlık duygusu, gönül rahatlığı, iç rahatlığı, baş dinçliği, rahatlık içinde bulunma durumu, dinginlik, çekişmesizlik.
Toplumsal hayatın huzurunun bağlı olduğu temel özellikler şunlardır: “Sevgi, manevi değişim, çalışmak, fakirlikle mücadele etmek, yalan habere itibar etmemek ve iç aydınlığı.” Bunlardan “sevgi”yi ele alabiliriz. Bir toplumun halkı birbirini seviyor ve saygı duyuyorsa o toplumda huzur var demektir.
Okumak, müzik dinlemek veya meditasyon yapmak gibi rahatlatıcı aktivite seçebilirsiniz. "Rahat bir sandalyeyi evinizde doğal ışık alan veya sevdiğiniz bir manzaraya sahip bir yere taşıyın" diyor tecrübeli iç mimar. Ayrıca bu iş için bütün bir odayı ayırmanıza gerek yok; sadece ana akışın dışında olan bir nokta seçin.
Sevgi ve Saygı: Ailenizde sevgi ve saygıyı teşvik edin. Sevdiklerinize sık sık sevginizi gösterin ve onları takdir edin. Sorunları İleriye Taşımayın: Aile içi anlaşmazlıklar yaşandığında, bu sorunları uzun süre boyunca taşımaktan kaçının. Sorunları çözüme kavuşturun ve geçmişi geride bırakın.
İnsanda üzüntü, sıkıntı, tedirginlik olmama durumu, huzur. Üzüntü, sıkıntı ve tedirginliği olmayan. Sıkıntı veya yorgunluk, tedirginlik vermeyen. Aldırmaz, gamsız.
inatçı, hırçın, huysuz.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri