Dama taşları nasıl dizilir sorusuna baktığımız zaman, oyunda ikinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya ise siyah taşlar dizilir ve dama oyununa beyaz taraf ile başlanır. Çapraz dama taş diziliminde ise tahtanın sağ alt köşesinde beyaz kare boş bırakılır ve taşlar aralıklarla dizilir.
Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez. Bütün taşların amacı en ileri sıradaki kareye ulaşıp "dama" olmaktır.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Her iki tarafın 1 taşı kalmışsa, oyun berabere biter.
İlgili 39 soru bulundu
Taşlar klasik çapraz hareket edemez ama sağa, sola ve ileri hareket edebilir. Geriye gidemez. Dama taşı geriye hareket etme özelliği kazanır. Ayrıca damaya ulaşmamış tarafın birden fazla taşını almak şartıyla birden fazla karede L şeklinde hareket edebilir.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
At ileri hareket edildiği karede rakip oyuncunun taşı var ise o taşı yer eğer kendi renginde taş bulunursa o hamleyi yapmamaktadır. At üzerinden atladığı taşları yiyemez. Son olarak ilerlediği karede bir taş var ise onu alır.
Atın hareketi
At, satranç oyununda hareketi sırasında diğer taşların üzerinden atlayabilen tek taştır. Her yöne yalnızca 'L' biçiminde hareket eder.
At, “L” harfine uygun şekilde haraket eden bir taştır. Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir. Yanda At etrafında pek çok taş olmasına rağmen, hala 8 kareye gidebilir ve gittiği son karede rakip taş varsa onu alır.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür. Dama oyununda başarılı olmak için bazı püf noktaları dikkate almak önemlidir. Rakip oyuncunun taşlarını yeme şansını azaltmak için kendi taşlarınızı koruyun.
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir. Burada Beyaz Şah Siyah Piyonu alabilir.
At. At iki düz bir çapraz, sembolik olarak "L" şeklinde gider. Atın en dikkat çekici özelliği taşların üzerinden atlayabilmesidir.
Vezir hem Kale hem de Fil gibi gidebilir. Kale gibi yukarı, aşağı, sağa ve sola gidebilir. Aynı zamanda Fil gibi çaprazlarda hareket edebilir.
Bu özel hamle satrançta iki taşı aynı anda hareket ettirebileceğiniz tek durumdur. Rok atmak için sadece şah ve kale gerekiyor (başka taşa gerek yok), ve bu hamlenin 1500'lü yıllarda oyunu hızlandırmak için icat edildiğine inanılıyor.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Oyuncu kaldırdığı taşı oynamak zorundadır. Bu hamleden vazgeçemez ve taşını geri koyamaz. - Eğer rakibin taşını alma hamlesi oluşmuş ise bunun alınması mecburidir. Oyuncunun taşı almaması veya başka hamle yapması imkansızdır.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Dama ile alınınca, dama kesilecek olsa bile, fazla taşı almak zorunda olduğundan, DAMA ile 2 taş alınacaktı (yeşil çizgi hamlesi). Bir taraf, diğer tarafın tüm taşlarını aldığında veya karşı taraf hiç bir taşını oynayamıyor durumda ise, oyunu kazanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri