Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir. Tabi, bu durum maddi olanaklarınıza göre değişkenlik gösterebilir.
Gelin kız tarafı olarak nişanı organize eder. Erkek tarafı yani damat nişan yüzüklerini alır. Bu durum bazı yörelerde değişebilir. Bazı kesimlerde kız tarafı damadın yüzüğünü alır.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir.
Öncelikle "Söz yüzüklerini kim alır" sorusunun cevabıyla başlayalım! Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar.
Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur. Ancak gelin adayının nişan elbisesinin, ayakkabılarının ve kuaför masrafının erkek tarafının karşılaması daha uygundur. Bu gelenek birçok aile tarafından kabul görülse de bazı çiftler masrafları ortak olarak karşılamayı daha uygun bulabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Nişan harcamaları geleneksel olarak kız tarafına aittir. Nişan töreninin gerçekleşeceği salon, ikramlıklar ve benzeri harcamalar gelinin ailesi tarafından karşılanır. Aynı şekilde damadın giyeceği takım ve tercihe göre damada takılacak saat de nişanda kız tarafına düşen harcamalar arasındadır.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Yüzük kesilme esnasında aile büyüğü hem gençlere hem de söz merasimine katılan davetlilere anlamlı ve duygusal bir konuşma yapar. Söz merasimi esnasında takılan yüzükleri ise geline erkek tarafı, damada kız tarafı alır. Her iki aile de birer yüzük alarak evlenecek çiftlerin söz merasimini gerçekleştirir.
Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir.
Aralarında dört mezhep imamının da bulunduğu cumhur fukahâ, erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğu hususunda ittifak etmektedir.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Gelenek ve göreneklerimize göre söz tepsisini tutması gereken kişi, gelin adayının kız kardeşidir. Ancak, kız kardeşi olmayan kişiler için bu işi akrabaları veya yakın arkadaşlarından biri de yapabilir. Burada önemli olan, tutan kişinin kadın olmasıdır.
Genel olarak damada verilen hediyeler arasında parfüm, kişisel bakım seti, iç çamaşırı, havlu, bornoz seti, terlik, pantolon, gömlek, pijama takımı yer alıyor.
Kurdeleyi kız tarafından yaşı büyük olan kişi kesebilir. Fakat bu mecburi değildir. Erkek tarafından bir büyüğün de kesmesi anormal karşılanmaz. Burada esas nokta çiftlerin kendi arasında bunu kararlaştırabilmesidir.
Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır. Hz. Ali'nin yaptığı rivayete göre, Peygamberimiz (asm) "Altın yüzük takınmayı yasakladı...” (Tirmizi, 264; Sabuni, Fıkhu'l-İbadat 148).
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Bildiğim kadarı ile bizim yörede düğün yapılırken televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, oturma grubu ve yemek odası takımını erkek alıyor. Bazen erkek perde ve halıları da alıyor ama perde ve halıları bazen kız tarafı alıyor.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Kız isteme yapılacağı zaman erkekler çiçek ve çikolata alarak, kızın evine gider. Kız evinde aile büyükleri kendi aralarında sohbet ederek görüşmeler başlar. Daha sonra tüm ev bireyine hazırlanan kahveler sunulur ve damada gelenek göreneklere göre tuzlu kahve ikram edilir.
Söz halk arasında ailelerin tanışması ve ilişkinin adının konulması olarak da bilinmektedir. Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir.
Ayrıca nişanla ilgili en çok merak edilenler arasında “Nişanda damatlığı kim alır” sorusu da yer alıyor. Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Düğünde gelinin ailesi ve damadın ailesi tarafından geline farklı takılar takılmaktadır. Genel olarak her iki aile tarafından geline altın takı seti ve altın bilezik takılır. Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri