Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Küçük şeyler birike birike büyük varlıklar oluştururlar. Küçük şeylerin önemini bilmeli, onları çarçur etmemeliyiz.
İlk başta küçük bir avuçtu ama zamanla biriktirdikleri, büyük bir çuval dolusu oldu. ◾ Sonunda, adam çuvaldaki taneleri sattı ve iyi bir fiyat aldı. Küçük şeyleri çöpe atmayıp biriktirmenin ne kadar önemli olduğunu öğrenmişti. "Damlaya damlaya göl olur" sözü de tam olarak bu anlamda kullanılır.
Cevap: bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
İlgili 25 soru bulundu
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Tasarruf: Damlaya damlaya göl olur. Küçük tasarrufların, birike birike büyük sermayeleri oluşturacağı; küçüktür diye ihmal edilen her şeyin de büyük kayıplara yol açacağına işaret eden bir atasözüdür (Pala, 2010, s. 79-80).
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
İlk başta çok azdı, ama adamın kararlılığı ve azmi sayesinde gün geçtikçe daha da büyüdü. Yıllar sonra, küçük gölet büyük bir göl haline geldi ve çevresindeki insanların ve hayvanların su ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar su biriktirdi. Bu hikaye, damlaya damlaya göl olur atasözünün anlamını açıklar.
Yani büyük şeyler küçük şeylerin birikmesi ile oluşur. Deyimler, Özlü ve kısa söyleyişlerdir. Mecaz anlamlıdır.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
El elden üstündür atasözünün sözlük anlamına baktığımızda 'her şeyin daha iyisi bulunmaktadır' sonucuna ulaşabiliriz.
Başa gelen çekilir atasözü, insanların yaşadıkları olumsuzluklara ve her türlü felakete karşı sabırlı olmaları gerektiğini ifade eder.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Durmadan akan suya uyuyor denilebilir de sesi çıkmayan, kıpırdamayan düşmana uyuyor denilemez. fırsat beklemektedir.
[1] Nimet ne kadar bol olsa o kadar hoşa gider; geri çevrilmez.
4- Yanlış bilinen: Güzele bakmak sevaptır. // Doğrusu: Güzel bakmak sevaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri