Dang humması, dang virüslerinden biriyle enfekte olmuş sivrisineklerin ısırmasıyla yayılan bir hastalıktır. Belirtiler genellikle grip benzeri olmakla birlikte, hayatı tehdit eden bir durum olan ağır dang hummasına (dang hemorajik ateşi) kadar ulaşıp kötüleşebilir.
Belirtiler. Dang virüsü bulaşan insanların %80'inde hiçbir semptom görülmemekte ya da sadece hafif semptomlar (basit ateş gibi) oluşmaktadır. Hastalanan insanların yaklaşık %5'i (her 100 kişiden 5'i) daha ciddi şekilde hastalanmaktadır. Bunların küçük bir bölümünde hastalık hayati risk taşır.
Çoğu insan yaklaşık bir hafta sonra iyileşir. Şiddetli dang humması birkaç saat içinde yaşamı tehdit edebilir ve genellikle hastaneye yatmayı gerektirir. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir.
İnsandan insana doğrudan bulaşma yoktur, ancak enfekte sivrisinekler yoluyla yayılır. Bulaşma süreci şu şekilde gerçekleşir: Enfekte Sivrisinek Isırığı: Hastalıklı bir kişiden kan emerek dengue virüsünü alan Aedes cinsi sivrisinek, virüsü kendi vücudunda çoğaltır.
o Dang humması, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla insandan insana bulaşır o Aedes aegypti ve Aedes albopictus en bilinen vektörlerdir o DENV ile ilgili olarak üç tip iletim döngüsü tanımlanmıştır: o Orman/enzoonotik döngü – Yağmur ormanlarında Aedes sivrisinekleri ve alçak primatlar.
İlgili 28 soru bulundu
Ayrıca, dang humması, sarı humma, chikungunya, Zika ve potansiyel olarak Batı Nil virüslerini bulaştırdığı bilinen Aedes aegypti, 2022'den beri Kıbrıs'a yerleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yayılmaya devam edebilir. Aedes albopictus daha yaygın olmak üzere her iki tehlikeli tür Türkiye'de de bulunuyor.
Virüs, kanın pıhtı oluşturan ve kan damarlarına yapı kazandıran kısımlarını tahrip edebilir. Bu durum, bağışıklık sisteminin oluşturduğu bazı kimyasallarla birlikte kanın damarlardan dışarı sızmasına ve iç kanamaya neden olabilir. Bu da şiddetli dang hummasının hayatı tehdit eden semptomlarına yol açar.
Sivrisinek Isırığı ile Bulaşma Riski: Viral bir hastalık olan dang hummasının en yaygın bulaşma yolu Aedes türü sivrisineklerdir. Virüs sivrisineğin tükürük bezlerinden orta bağırsağına geçerek burada çoğalır. Virüs konakçıya geçene kadar yaklaşık 8-12 gün boyunca sivrisineğin bağırsağında kuluçkadadır.
SARS-CoV-2 ile enfekte olan kişilerin yüzde 97'sinden fazlası, temastan sonraki 11,5 gün içinde semptom göstermiştir. Araştırmalara göre, yeni enfekte olmuş bir kişide semptomların temastan sonra en sık 5 gün içinde ortaya çıktığını göstermektedir. Nadir durumlarda,semptomların ortaya çıkması 14 günü de aşabilir.
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle sıklıkla sorulan bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor: “ Virüs cansız yüzeylerde yaşar. Ama ne kadar süre ile yaşar bu önemli. Virüsler canlı hücrenin içerisinde yaşamak zorundadırlar.
Beyin fonksiyonlarının hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olan ve semptomların görülmesini takiben 3-12 ay içerisinde ani ölüm ile sonuçlanan deli dana hastalığının, günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hastalık Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur.
Sarıhumma virüsü enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda ya belirti görülmez ya da hafif hastalık olur ve tamamen iyileşirler. Ancak bazı insanlarda ağır hastalık gelişir. Şiddetli sarıhumma etkilenen kişilerin %30 ilâ %60'ında ölüme neden olabilir.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ'ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında.
Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götümesi ile virüs bulaşı olabilir.
Hastalık süresince bol su içilmelidir. Özellikle vücutta biriken toksinleri atmak için sıvı alımı önemlidir. Koronavirüs tedavisi süresince C vitamini zengini limon, portakal, greyfurt, mandalina ve kivi gibi bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler tüketilmelidir.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Virüsler kendi metabolizmalarına sahip değillerdir ve yeni ürünler üretmek için konak hücrelere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden konak hücre dışında replike olamazlar Rickettsia ve chlamydia gibi bakterilerde konak hücrelerde çoğalabilir olmalarına rağmen canlı olarak kabul edilirler.
Viruslar zorunlu hücre içi parazitlerdir. Viruslar deriyi, direkt inokülasyon, sistemik enfeksiyon veya iç odaktan lokal yayılım olmak üzere 3 şekilde atake edeler. Dermatolojik olarak, viral hastalıklara genellikle DNA virüsleri sebep olurlar.
Sarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır.
Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire' de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.
Virüsler. Virüsler, bakterilere nazaran daha küçük olsalar dahi soğuk algınlığından AIDS'e kadar, pek çok hastalığa yol açarlar. Virüslere karşı antibiyotik kullanımı etki etmemektedir. Bu da virüsler ve bakterileri ayıran bir diğer nokta olarak göze çarpar.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri