İlk olarak şunu söyleyelim: ortalamada baktığımızda insan ömrü, türümüzün evrimleştiği son 250.000 yılda gerçekten de uzamıştır.
Geçtiğimiz yüzyılda insan ömrü, çiçek, sıtma, çocuk felci ve tüberküloz gibi hastalıkların kontrol altına alınması ve daha temiz çevre koşulları sayesinde uzadı.
Dr. Mahmut Çalışkan, insan ömrünü uzatmanın mümkün olduğunu ve son 200-300 yıllık sürece bakıldığında bile insan ömrünün uzadığının görüleceğini vurguladı.
Homo sapiensler 200 bin yıl önce ortalama ömürleri ne kadardı? Modern insan' diye nitelendirilen Homo Sapiens'in de dâhil olduğu insan türünün doğal koşullardaki yaşam süresinin kimilerine göre 18-20 kimilerine göre 38 yıldı.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) hava kirliliği standardının karşılanması halinde, ortalama insan ömrünün 2,3 yıl uzayabileceği belirtildi. Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından yayımlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) raporunda, hava kirliliğinin insan ömrüne etkileri incelendi.
İlgili 40 soru bulundu
Yüksek gelire sahip ülkelerde kalp hastalıklarından ölümlerin azalması ve düşük gelirli ülkelerde çocuk ölümlerinin azalması gibi nedenlerle insanlar artık daha uzun yaşıyor. Yaşam süresinin artmasında daha gelişkin sağlık hizmetleri, hijyen, tıp ve hastalıkların tedavisi konusundaki gelişmeler de etkili oldu.
Hayır, geçmişte olması mümkün değildir. Bunlar yalnızca efsanelerde olan hikayelerdir, bilimsel dayanakları yoktur. İnsanın ömrünün bir üst limiti vardır buda yaklaşık 120 ile 150 yıl arasındadır.
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Semavi kaynakların işaretlerinden, ilk insan Hz. Âdem'den itibaren günümüze kadar geçen sürenin 7 ile 10 bin yıl arasında olabileceği anlaşılıyor.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu.
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.
Kur'an âyetlerinden anlaşıldığına göre, ecel ne vaktinden önce gelebilir ne de geciktirilebilir: "Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar, ne de bir an ileri gidebilirler" (el-A'râf 7/34; Yûnus 10/49), "Allah eceli geldiğinde hiçbir kimse için erteleme yapmaz..." (Münâfikun 63/11).
Zira onun duası elbette kabul olur. ' İşitenler şaşırıp, 'Nasıl böyle söylüyorsun, Allahü teâlâ meâlen, (Ecel, bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez) buyurdu' dediklerinde, 'Evet, ecel hazır olduğu vakit gecikmez. Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar.
Genetik araştırmalar ve fosil kayıtlar ışığında, insanın da üyesi olduğu Primat takımının evrim sürecinde günümüzden yaklaşık 65-55 milyon yıl öncesinde Paleosen dönemde ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
İngiliz uzmanlar, sağlıklı bir beslenme uygulamayan, spor yapmayan, alkol ve sigara tüketen kişilerin hayat sürelerini yaklaşık 23 yıl kısalttığını belirledi.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Kur'an-ı Kerim'in açık ifadesiyle ilk insan Hz. Âdem (as)'dir. Cenab-ı Hak onu yaratırken toprak unsurunu tercih etmiş, ondan yaratmış, daha sonra da ruh vermiştir. İlahi hikmet, hem Hz. Âdem (as)'e bir can yoldaşı olması hem de insan nevinin üreyip çoğalması için Havva validemizi yaratmıştır.
Tevrat'a göre Âdem 930 yıl yaşamıştır (bk. Tekvîn, 5/5). Hz. Âdem, ölmeden önce oğlu Şît'e son vasiyetini yapar ve bir cuma günü vefat eder (bk.
Yapılan bir araştırma, hastalıkları önleyerek ya da tedavi ederek sağlıklı uzun yaşamın mümkün olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir insan en fazla 120 ila 150 yıl yaşayabilir.
Geçtiğimiz çağlarda insan ömrünün ortalama 30 - 40 yıl arasında olduğunu ancak gün geçtikçe insanların evrim geçirmesiyle birlikte ortalama ömrün 65-80 yaş aralığına çıktığını biliyoruz. Bu konuyla ilgili araştırmalar yürüten bilim insanları, insan ömrünün 500 yılı bile aşabileceğini söylüyor.
969 yaşına gelerek insanlık tarihinin en uzun yaşayan insanı olmuş Metuşelah. Metuşelah, Hanok Peygamber'in oğlu olarak kabul edilmekte. Tevrat'ta da adı geçen Metuşelah, 969 yıl hayatta kalarak en uzun ömürlü insan olarak bilinir hale gelmiş.
Ünlü diyetisyen Hatice Nur Ege, sosyal medya hesabından zıplamanın faydalarını paylaştı. 'Günde 20 defa zıplamak ömrünüzü 5 yıl uzatıyor, ispatlandı. Aynı zamanda zayıflatıyor, bağışıklık güçlendiriyor, vücudu temizliyor. ' diyen Ege, günde 20 defa zıplamanın faydalarını sıraladı.
Temiz Hava-Bol Oksijen Ömrü Uzatır…
Temiz hava, uzun ve sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Bakteri ve mikroplarla savaşma görevi kandaki beyaz kan hücrelerinindir. Beyaz kan hücrelerinin doğru şekilde koruma sağlayabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır.
Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri