Gülhanî'nin elimizde bulunan en önemli eseri, makalemizin de konusu olan Darbü'l-Mesel'dir.
“form, kalıp, formül” manasına gelmekte- dir. 6 Darp kelimesinin bu anlamından hareketle darb-ı mesel; meselin ilk defa belli bir formda inşa edilmesidir. inşa edilmesidir. “Para basma” ile ifade edilmiştir.
Meselin Tanımı
nesile aktarılan, hikmetli, sanatlı, veciz (özlü) sözlerdir1. Kur'ân ıstılahında ise meseller, bir konuyu, düşünceyi, soyut bir anlamı açıklamak ve kavratmak için getirilen örnekler ve yapılan benzetmelerdir.
Ziya Paşa, hikmet, fikir ve mesel şairi olarak ünlenmiştir.
TDK'ya göre baktığımız zamanda darb-ı mesel karşılığı olarak atasözü görülmektedir. Arapçadan dilimize geçen darbımeselin anlamını bilmek oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede dilimizi daha doğru ve güzel şekilde konuşma şansımız vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Mesel ise örnek alınması ve ders çıkarılması gereken kısa hikaye anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'de peygamberlere dair birçok mesel anlatılmaktadır. Evliyalar ve din büyüklerinin hayatlarından kesitler sunan kısa hikayelere de mesel denir.
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Arapça'da mesel (çoğulu emsâl) “benzemek, benzeri olmak” mânasındaki müsûl kökünden türemiş bir sıfat olup “benzeyen” demektir. Misl ve mesîl de aynı anlamda kullanılır. Mesel ayrıca “sıfat, vasıf, söz, ibret ve kıssa” mânalarına gelir (Lisânü'l-ʿArab, “ms̱l” md.).
Arka Kapaktan. Kur'an-ı Kerim'de geçen misaller, “Emsalü'l-Kur'an” tamlaması ile ifade edilmektedir. Bu tamlamadaki “emsal” kelimesi çoğul olup tekil formu “mesel”dir. Arapçada mesel kelimesi, Türkçe'de de kullanılan “misil” ve “misal” manalarında yani bir şeyin benzeri ve örneği anlamındadır...
Mesela kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
“Namaste” sözcüğünü, Sanskrit dilinde (Hindistan' da kullanılan yerel dil) “Nama” kökünden gelen “namas” eğilmek ve “te” eki sen, seni kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
tuvalet - Nişanyan Sözlük. Fransızca toilette “1. kadın giyim ve donanımı (17. yy), 2. giyim ve makyaj odası (18. yy), 3. hela (19. yy)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca toile “bez, çul, giysi” sözcüğünün +et° ekiyle küçültme halidir.
Destekleyici ve açıklayıcı ifadeler. Daha önceki düşünceyi desteklemek ve daha anlaşılır hale getirmek için kullanılır. özellikle, örneğin, örnek olarak, mesela, hatta, üstelik, ayrıca, yani gibi ifadelerdir.
MESELA KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Mesela hep aynı saatlerde telefon çalardı.
O kelimelerden biri olan sözgelimi, söz ve gelmek fiilinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Genellikle cümlelerin başında kullanılan bu sözcük, örneğin anlamına gelir. Varsayım cümlelerinde de kullanılan söz gelimi, kesinlik değil olasılık bildirir.
İdrar ve sindirim artıklarını çıkarmak için özel olarak yapılmış yer, helâ. Halk dilinde aptesane şekline dönüşmüş olan abdesthâne, Farsça âb-dest (el suyu, ibadet öncesi yapılan temizlik) ve hâne (kapalı yer, oda, ev) kelimeleriyle teşkil edilen Osmanlıca birleşik bir isimdir.
WC, hela, abdesthane, ayakyolu, kenef ve yüz numara olarak da bilinir.
WC İngilizcede Water-Closet anlanına gelen ve tuvaletlerde kısaltma olarak kullanılan bir kelimedir. Dünya üzerinde birçok tuvalette WC yazısı kullanılır ve Türkçe olarak düz bir çeviri yapıldığında Su-Klozet anlamını taşımaktadır.
Merhaba kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Türkçede yaygın olarak kullanılan bir kelime türüdür. Anlamı ise selam ya da selamlaşma olarak ifade ediliyor. Merhaba kelimesinin bir diğer anlamı da geniş ve ferah bir yere geldiniz demektir.
Merhaba Arapça kökenli bir kelimedir. Sözcük anlamı üzerinden merhaba kelimesi 'selam' anlamına gelir.
merhaba - Nişanyan Sözlük. Arapça marḥaban (bikum) مرحباً (بكم) “«(size) ferahlıkla» (karşılama sözü)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rḥb kökünden gelen marḥab مرحب “ferahlık” sözcüğünün zarfıdır. Bu sözcük Arapça raḥaba رحب “ferah ve geniş idi, rahat etti” fiilinin +an ekiyle mafˁal vezninde masdarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri