Yukarıda sunulan hükümler uyarınca, elektrik sayacı değişim, bakım ve işletme sorumluluğu elektrik dağıtım şirketlerine ait olduğundan, AYEDAŞ tarafından yetkilendirilen görevliler dışında, elektrik sayaçlarına veya ölçüm sistemine müdahale edilmemesi gerekmektedir.
“Dağıtım sistemi kullanıcılarının elektrik enerjisi ölçümlerine ilişkin tesis edilen sayaçların mülkiyeti dağıtım şirketine aittir. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut kullanıcıların mülkiyetinde olan sayaçlar, işletme ve bakım hizmetleri karşılığı kullanıcılardan iz bedelle devralınır.
Sayacınızın arızalı olması durumunda, ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi'ni arayarak veya BEDAŞ Destek Twitter hesabı, BEDAŞ 186 mobil uygulaması ve bedas.com.tr'de bulunan Talep Formu'nu doldurarak kayıt oluşturmanız gerekmektedir.
Su sayacının arızalanması, okunamaması ,patlaması veya 10 yıllık periyodik muayene süresinin dolmasından dolayı sayaç değişim ücreti olarak 40,00 TL alınır.
Elektrik Sayaç Numarası Nerede Yer Alıyor? Elektrik sayaç numarası, dairelerin girişinde yer alan sayaç makinesinin üzerinde barkod halinde bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
Akım trafolarının test raporunun abonelik dosyasına eklenmiş olması ve montajının gerçekleştirilmiş olması durumunda ölçü devresi ve iç tesisat kontrolü aşamasında, sayacın montajı Tesisat Kontrol Teknisyeni/Teknikeri tarafından yapılacaktır.
Apartmanların içerisinde ufak boyutlu elektrik sayaç panoları bulunmaktadır. Panoların iç kısımlarında otomatik kesiciler, sigortalar, elektrik sayaçları, merdiven otomatiği ve zil trafosu yer almaktadır.
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir. Doğalgaz güvence bedelini kiracı mı öder? Dağıtım firmalarına ödenen güvence bedeli evin içerisinde oturan kiracı tarafından ödenir.
Elektrik Sayaçlarında yeni uygulama. 30 Mart 2013 tarihinde yayınlanmış olan 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa göre Elektrik Sayaçları bundan böyle Dağıtım Şirketlerinin mülkiyetine geçmiş olduğundan her türlü yeni sayaç, değişim, arıza gibi durumlarda Sayaç tamamen ilgili Dağıtım Şirketi tarafından ...
Elektrik abonelik ücreti EPDK tarafından belirlenir. Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
Su sayacının bozuk olduğunu anlamanın en kolay yolu sayacın normalden daha fazla dönmesidir. Sayacın bozuk olup olmadığını anlamak veya su kaçağı olup olmadığını anlamak için; dış tesisatın vanalarını kapatınız, eğer vanaları kapattığınız halde halen sayaç dönüyorsa kesin olarak su sayacınız bozulmuş demektir.
Ve sayacınızın durumunu kontrol edip eğer yanmışsa hemen anında yenisi ile değiştiriyorlar. Bunun için herhangi bir ücret almıyorlar, tamamen ücretsizdir. Elektrikçiye veya farklı bir kişi/kişilere ücret ödemenize gerek yok.
Abone tesisatlarına takılı olan mevcut su sayaçları; çalışmama, patlak olma, periyodik muayene yapılmama (10 yılda bir muayene edilip damgalanmama), standart dışı olma, yüksek tüketime itiraz edilme gibi nedenlere bağlı olarak İdare tarafından değiştirilmektedir.
Muayene işlemlerinin projeye uygunluğu belgelendikten sonra elektriği kullanacak kişi abonelik ücretini yatırır ve Elektrik Dağıtım Şirketi ile elektrik satış sözleşmesi imzalanır.
Sıfır daire elektrik aboneliği ücreti 2023 yılı için damga, bağlama ve kesme bedelleri dahil ortalama 644.5 TL'dir. Sıfır daire elektrik aboneliği başvurusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir.
T.C. kimlik belgesi. Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete ait bir belge. İskan raporu. DASK poliçesi.
Elektrik sayacı sıfırlama işlemi, sayacın ön panelinde yer alan sıfırlama (Reset) düğmesine basılarak yapılır. Eğer sayaç, bu düğmeye basıldığında sıfırlanmadıysa, aynı işlemi giriş düğmesi ve sıfırlama düğmesine aynı anda basarak tekrar etmek gerekir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar. Bu durumda geçmiş döneme ait tüm borçlar ve eklenen faizin yanı sıra mahkeme masrafları da tüketiciden tahsil edilir.
Bozulan, patlayan, camı kırık ve mührü kopuk vb. su sayaçlarının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda abonelerimiz, su faturası ile SASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Daire Başkanlığı 1 nci kattaki Saha ve Sayaç Kontrol Şefliğine başvurmak zorundadırlar.
Güvence bedeli iade taleplerinizi size en yakın hizmet noktalarımıza gelerek veya 444 4 372 nolu Çağrı Merkezimizi arayarak yapabilirsiniz. İade tutarı başvurunuz sırasında belirttiğiniz kendi adınıza ait aktif TL vadesiz IBAN'ınıza sözleşmenizin sona erme tarihinden itibaren 5 iş günü içinde aktarılacaktır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, doğal gaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yaptı. 1 Ocak 2023 Pazar günü itibarıyla geçerli olacak zamla birlikte abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL'ye, ön ödemeli sayaç değişim bedeli ise 684 TL'ye çıkacak.
ELEKTRİK TARİFELERİ YÖNETMELİĞİNE GÖRE ELEKTRİK SÖZLEŞMELERİNİN MUTLAK SURETTE KULLANICI ADINA OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Evlerde Hangi Sayaç Kullanılır? Konutlarda genellikle monofaze/tek fazlı iki telli aktif elektrik sayaçları kullanılır. Çoğu evde otomatik ölçüm yapan elektronik sayaçlardan yararlanılır ancak çok eski binalarda sayaçlar hâlâ mekanik yapıya sahip olabilmektedir.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri