Vatandaşlar da avukatlar gibi açtıkları dava dosyalarına ya da kendilerine karşı açılan dava dosyalarına UYAP üzerinden ulaşabilmektedirler. E-devlet sistemi üzerinden Uyap Vatandaş Portal sistemine giriş yapıldığı takdirde vatandaşlar da dava dosyalarının içeriğini görebilmektedir.
Vatandaş Uyap'a girdiğinizde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçtikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basarak, sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne giderek, dava dosyasına sunulan tüm evrakları görebilirsiniz.
DAVAMIN SON DURUMU NE? UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
İlgili 30 soru bulundu
Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.
Kişi, taraf olduğu dosyanın bulunduğu savcılık bürosundan ya da mahkeme kaleminden dosya örneğini, fotokopisini istediğine dair bir dilekçe sunarak dosya örneğini talebinde bulunabilir. Dilekçenin sunulması halinde dosyaya dair örnek alabilecektir.
E-devlet hizmetini kullanarak e-devlet şifresine sahip olan bütün vatandaşlar, e devlet dava sonucunu öğrenme ya da UYAP dosya sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapılabilir, e devlet UYAP vatandaş giriş ekranı sistemine ulaşabilirler.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Örneğin; Adli Sicil, MERNİS, TAKBİS, POLNET ve Merkez bankası Veritabanları ile sağlanan bütünleşme sayesinde, nüfus kaydı, sabıka kaydı, ehliyet kaydı, tapu kaydı ve döviz kurları birkaç saniye içinde yargı makamları önüne getirilebilmektedir.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir. Her soruşturma gizli yürür. Bu sebeple bunu avukatınız dışında UYAP sisteminden görüntüleyemezsiniz.
DİKKAT DİKKAT : SAVCILIK/SORUŞTURMA DOSYALARININ VATANDAŞLARIN UYAP SİSTEMİNDE GÖRÜNTÜLENMESİ OCAK 2023 İTİBARİYLE HALA MÜMKÜN DEĞİLDİR. AŞAĞIDA BELİRTİLEN YALNIZCA AVUKATLARIN UYAP SİSTEMİ İÇİN YAPILABİLİR.
NOT: Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.
İlk önce, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından, T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız. Burada, Yargıtay dosya sorgulaması için, E-Hizmetler yazan bölüm üzerinden, Yargıtaybölümüne geliniz.
11- AppData gizli bir klasör olduğundan görüntülenemediği taktirde; Düzenle açılır menüsü altından Klasör ve arama seçeneklerine tıklayın. 12- Klasör ve arama seçeneklerini açtıktan sonra görünüm sekmesi altında bulunan gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyerek tamam butonuna basın.
445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
İlgili birim tarafından dosyanız işlemden kaldırılarak, UYAP Bilişim Sistemi üzerinden dosyanızın kapatılması halinde, eş zamanlı olarak E-devlet sistemine dosyanızın kapalı olduğu yansıyacak ve dosyanız E-Devlet ve Vatandaş Portal'da görülmeyecektir.
Sorgulama yapılabilmesi için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. Şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra, Adalet Bakanlığı sayfasına giriş yaparak Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü (UYAP) Hizmetleri kategorisi altında yer alan “Dava Dosyası Sorgulama” butonuna basmanız yeterlidir.
Vatandaşlar Türkiye genelinde taraf oldukları tüm dosyalara e-Devlet şifresiyle erişerek dosya içeriğindeki tüm evrakları inceleyebilir ve indirebilirler. Duruşma zabıtlarına ve kararlara ulaşabilirler. E-imza veya mobil imza alıp kullanarak adliyeye gitmeden internet üzerinden dosyalarına dilekçe gönderebilirler.
Dosya kapandıktan sonra e-devlette taraf olunan davalar arasında görünmez. Eğer mobil imza veya e-imza ile UYAP'a girerseniz, kapanmış dosyalar arasında görebilirsiniz.
Zira CMK 153/4 maddesine göre, müdafi, iddianamenin yargıevi (mahkeme) tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecektir. Bütün tutanak ve belgelerin birer örneğini harçsız olarak alabilecektir.
(3) Davacı, davalı, fer'i müdahil ve vekilleri dava dosyasındaki veya elektronik ortamdaki bütün tutanak ve belgelerin onaysız fotokopi ya da çıktısını harçsız olarak alabilirler. Avukatların belge örneği alabilmeleri için vekaletnamelerinin bulunması zorunludur.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri