♦Ortamdaki O2 miktarı düşerse, solunum hızı artar. Deniz seviyesinden yukarı çıkıldıkça O2 miktarı azalacağından hücrelere daha fazla miktarda O2 taşımak için kandaki alyuvar sayısı artar dolayısıyla kan akış hızı artar ve buna bağlı olarak ta solunum hızı artacaktır.
2- Hyperpnea: Solunum sayısı (frekansı) ya da derinliğinin veya her ikisinin birden artmasına denir.
Madde Kullanımı: Sigara ve alkol gibi maddeler plevra zarında genişlemeye neden olur ve oksijenin alveoller ile eritrositler arasındaki hareketleri bozulur. Bu nedenle solunum hızı artar. Bazı İlaçlar: Narkotik analjezikler, (morfin, diazem vb.) solunum merkezini deprese ederek solunum hızı ve derinliğini etkiler.
Yaşlı dokularda metabolizma hızı ve solunum hızı yavaştır. Organ ve doku tipi: Su miktarı fazla organlarda ve dokularda solunum hızlanır. Su miktarı azaldıkça solunum yavaşlar. Su oranı /38-40' ın altına düşerse solunum durur.
Solunum hızı ne olmalı? Solunum sayısı bir kişinin 1 dakikada yaptığı solunum sayısıdır. Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
İlgili 33 soru bulundu
Vücut sıcaklığı: Vücut sıcaklığının 0,6 0C artması solunum hızında dakikada 4 sayılık artışa neden olur. Metabolizmanın hızlanması, hücrelerin oksijen miktarını artırırken dokulardan atılacak karbondioksit miktarını da artırır. Bu nedenle, metabolizma faaliyetlerini artıran her olay, solunumun hızını etkiler.
1. Solunum Kontrolü: Medulla oblongata, öncelikle karotis ve aortik kemoreseptörler aracılığıyla kanın asiditesindeki kimyasal değişiklikleri izleyerek solunumu düzenler.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Sigara, mesleki toz ve kimyasallar, hava kirliliği, enfeksiyonlar, alfa-1 antitripsin eksikliği gibi genetik faktörler, akciğer hastalıkları için belirlenmiş risk faktörleridir. Öksürük, nefes darlığı ve balgam çıkarma akciğer hastalıklarında görülen en önemli semptomlardır.
Tıpta hiperventilasyon gerekenden daha hızlı ve/veya daha derin nefes alma durumudur. Genellikle panik atakla birlikte gelen bayılma hissi ve diğer istenmeyen semptomlara yol açar. Hiperventilasyon ayrıca metabolik asidoza cevap olarak ortaya çıkabilir.Bu durum kan damarlarında sıkılaşmaya da sebep olabilmektedir.
Solunuma etki eden faktörlerin başlıcaları; ortamın sıcaklığı, atmosfer bileşimi ve etilen konsantrasyonudur.
Çeşitli solunum yolu hastalıklarının bir belirtisidir. Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir.
Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.
Vücut sıcaklığının 41°C'ye yükselmesi durumuna ise hiperpireksi denir. Vücut sıcaklığı nadiren 44 °C'ye yükselebilir. Bu değere yükseldiğinde solunum merkezi hasar görebilir ve solunum durabilir.
Asit Baz Dengesi
Kan pH değeri düşerse solunum hızı artar ve daha fazla CO2 atılır (daha fazla karbonik asit oluşur.). Kan pH değeri artarsa solunum hızı ve derinliği azalır ve CO2 tutulumu artar.
Solunum sistemi hastalıklarının (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri, kistik fibrozis, astım, pnömoni, tüberküloz) oluşum nedenleri arasında genetik etmenler, yaş, cinsiyet, ırk, enfeksiyonlar gibi faktörlerin yanı sıra sigara içme veya sigara dumanına maruz kalma, hava kirliliği, mevsimsel faktörler, ...
Solunum yolu hastalıklarının genel belirtileri arasında ateş, gögüs ağrısı ve göğüste sıkışma, hızlı ve düzensiz nefes alma, hırıltı, iştahsızlık ve halsizlik sayılabilir. Çocuklarda öksürük kuru veya ıslak olarak görülebilir.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir.
Eğer testin doğru yapıldığına dair bir çekince yok ise yapılan test sonucunda sağlıklı bir bireydeki normal değer %70 – %80 arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat yaşın da etkisiyle bu oran farklılık gösterebilir. Ayrıca test eğer KOAH için yapılmışsa yüzde 70'in altında olması üzerinden ele alınır.
Solunum, iç ve dış solunum olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Akciğerlerde, kan ile atmosfer havası arasındaki O2 ve CO2 alışverişine dış solunum; (pulmoner solunum) kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine ise iç solunum (doku solunumu) denir.
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir.
Not: Soluk verme sırasında; akciğer yapısındaki elastik liflerden ve plevra sıvısının yüzey geriliminden dolayı genişlemiş akciğer eski hâline dönmek ister. Buna geri yaylanma basıncı denir.
Solunum sisteminin sağlığı için odamızı ve sınıfımızı sık sık havalandırmalıyız. Oksijenin en yüksek olduğu alanlar ormanlardır. Bu nedenle fırsat buldukça ormanlık alanlarda yürüyüş yapmalıyız. Sigara, başta akciğerler olmak üzere solunum sistemindeki tüm organlara büyük zararlar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri