HMK'nin 310. maddesine göre davayı kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Davayı kabul eden davalı, bu şekilde, davacının talep sonucu bölümünde istemiş olduğu hakkı kısmen veya tamamen kabul eder. Kabul, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur (HMK m.308/2).
Kabul, kayıtsız ve şartsız olacağından ( HMK.m.309/4)7, şarta bağlı kabul geçerli değildir. Davayı kabul, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır ( HMK.m.309/1). Davayı kabul için kanunun öngördüğü bu şekil, geçerlilik şartıdır.
Sulh de hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Şayet taraflar hükmün verilmesinden sonra sulh konusunda anlaşırlarsa üst mahkemeye başvurulmuş olsa dahi dosya gönderilmez. Sulh anlaşması yapılan davada ilk derece mahkemesince sulh doğrultusunda ek karar verilebilir.
Hakkımda Açılmış Bir Dava Sisteme Kaç Günde Düşer? Aleyhinize açılan bir dava haberiniz olsa dahi E-Devlet ya da UYAP Sistemine düşmesi hemen aynı günde gerçekleşmez. Genel itibariyle en geç 1 hafta ya da 10 günlük süreç davanın sisteme yansıması için gerekli süredir.
İlgili 37 soru bulundu
Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.
Mevzuatın Sık Değişmesi ve Yargı Süreçlerine Etkisi
Yeni düzenlemeler ve yönetmelikler, yargı süreçlerini karmaşıklaştırarak, dava sürelerinin uzamasına sebep olmuştur. Mevzuat o kadar sık değişmektedir ki, biz bile güncel mevzuatın hangisi olduğu için saatlerce araştırma yapmaktayız.
Davalının davanın tamamını kabul etmesi halinde mahkeme davanın kabul gereğince kabulüne karar verir. Verilen karara karşı kanun yoluna başvurmak kural olarak mümkün değildir. Davanın kabulü halinde yeniden dava açma mümkün değildir.
Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri
Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).
Bu makalemizde davayı kabul dilekçesi örneğine yer vereceğiz. Davayı kabul davalının davacının talep sonucunu kısmen veya tamamen kabul etmesidir. Davayı kabul dilekçe ile yapılabileceği gibi sözlü olarak da yapılabilir. HMK'na göre; Davayı kabul dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Davanın geri alınması 6100 sayılı Kanun'un 123 üncü maddesinde, davadan feragat ise 307 nci maddesinde düzenlenmiştir. Davadan feragat davalının rızasına (muvafakatına) bağlı olmadığı hâlde, davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır.
Davalı, cevap dilekçesinde yeni vakıalar (maddi ve usûl hukukuna dayanan savunma araçları) ileri sürerek davacının iddialarının haksızlığını ispat etmeye çalışacaktır4. Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128).
Konusuz Kalan Davada Verilecek Karar
Konusuz kalan dava reddedilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Tarafların dava tarihindeki haklılık durumuna göre de vekalet ücretine hükmedilir.
(4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir. Bu yüzde ise ilamın kesinleşme tarihine göre belirlenecektir.
Dava masraflarını ödeyen kişinin dava sonunda kusursuz olduğu yani dava konusunda haklı ve davanın açılmasına sebebiyet vermediği anlaşılırsa, davayı kaybeden yani aleyhine hüküm kurulan taraf dava masraflarını ödeyecektir. Dava sonucunda her zaman %100 haklı ya da haksız taraflar bulunmayabilir.
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.
Eğer mazeretiniz ve davayı takip eden bir vekiliniz yok ise davaya bizzat da katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Gitmediğiniz takdirde mahkemeye zorla getirilirsiniz. Tanıklıkla ilgili daha fazla detay için tanıklıkla ilgili soruya bakabilirisiniz. Şayet hukuk davasıysa ve davacıysanız mahkemeye gitmediğiniz takdirde davanızı takip eden bir avukatınız yoksa dava düşecektir.
Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir.
Ağır ceza davalarında dava süresinin yaklaşık olarak 1 ila 3 yıl arasında sürdüğü kabul edilebilir. Ancak yargılamanın işleyiş hızını etkileyen birden fazla faktör bulunması nedeniyle sürecin daha kısa sürmesi yahut öngörülenden daha uzun sürede neticelenmesi de muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri