Davranış yönetimi planı, çocukların davranışlarını daha kolay ele alabilmeyi ve yönetebilmeyi amaçlar.
Bireylerin yaşam kalitesini artırmayı ve problem davranışların sergilenme durumunu azaltmayı amaçlayan, bu doğrultuda fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik düzenlemelerin yapılmasını öngören bir yaklaşımdır.
ABC (Antecedents, Behavior, Consequence) veya ÖDS (Öncül, Davranış, Sonuç) kaydı olarak da adlandırılır. Öncül; davranış oluşmadan önce çevrede var olan ve davranışa zemin oluşturan durumları, sonuç ise davranışın devam etmesini, gerçekleşme süresinin/sıklığının artmasını/azalmasını sağlayan uyaranları ifade eder.
Çocuğunuz ne kadar önemsemez ya da dinlemez görünürse görünsün çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuzla konuşurken göz teması kurun, onunla aynı hizada olun. Çocuğunuzun takip edebileceği kısa ve anlaşılır cümleler kurun. Bir sorun olduğunda bunun üzerine sohbet edin, konuyla ilgili çocuğunuzun fikrini alın.
İlgili 25 soru bulundu
ABC KAYDI
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür. ABC kaydı ile hedef davranışa/davranışlara karar verilir.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Düzenli dikkat egzersizleri veya daha genel adıyla beyin egzersizleri yaparak hem dikkat eksikliğine karşı önlem almış, hem de dikkat bozukluğu tedavisi için ilaçsız yöntem kullanmış oluruz.
Ayrıca C ve E vitamin eksikliği de dikkat dağınıklığına yol açabilir. Anksiyete ve stres: Zaman zaman kaygı ve endişe yaşamak normal karşılanabilir. Ancak sürekli endişe veya korku halinde olmak bireyin yaşam kalitesinin düşmesine ve karar vermede zorlanmaya sebep olabilir.
Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Çocuklarda davranış yönetimi olumlu davranışların artması, olumsuz davranışların azalması için yapılan yönlendirmelerdir. Yaptıkları bir olumlu davranışın so- nucunda ödüllendirilirlerse pekişti- rilmiş olurlar ve bu davranışlarını sonrasında tekrar ederler. Onları öpün, sevin, okşayın… Onlara sarılın ve gülümseyin.
Olumlu davranışsal destek gelişimsel geriliği olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve problem davranışları azaltmak için uygulamalı davranış analizi ilkelerini ve sistem değişikliklerini kullanan bir yaklaşımdır.
“Olumlu davranışlar, paylaşımcılık, iltifatta bulunmak, hoşgörüyle ve kibar bir dille konuşmaktır.” “Çevreye saygılı, örnek olmak, arkadaşlarımıza ve büyüklerimize saygılı davranmaktır.” “Tatlı dille konuşmak, saygılı davranmak, her kesi eşit tutmak.” “En önemlisi kul hakkı yenmemesidir, Derslerde konuşulmamasıdır.”
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
vardır.
Türkiye'de DEHB'in doğrudan bir mesleğe engel olduğuna dair spesifik bir madde yoktur.
Hiperaktivite olan çocukların daha zeki olduğu düşüncesi yanlıştır. Hiperaktivite ile zeka arasında ilişki yoktur. Hiperaktivitesi olan çocuklar düşük zeka düzeyine ya da normal zeka düzeyine de sahip olabilirler.
Çocukların yüzde 3-12'sini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan çocuklarda, dikkat dağınıklığı, dikkatini sürdürmekte zorluk, aşırı hareketli olma, kıpır kıpır olma, çok konuşma, sabırsız olma şeklinde belirtiler olur.
DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Her düzeyde zekaya sahip insanlarda DEHB görülebilir. Thomas Edison gibi birçok başarılı insanın DEHB olduğu düşünülmektedir.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Örneğin; sınıfa geç gelmek, sınıfa gürültüyle girmek, başkalarına bağırmak, üzerine yürümek, tartaklamak, tehdit etmek, saldırmak; haşin davranmak; arkadaşlarına hükmetmek; zorbalık yapmak; makul eleştirilere düşmanca tepki göstermek; kırıcı ve küfürlü konuşmak, sözle taciz etme, arkadaşlarına sahte ithamlar yöneltmek, ...
Kişilik Problemi: Bu çocuklar; aşağılık ve güvensizlik duyguları, içe dönüklük, kaygı, aşırı duyarlılık, çöküntü ve ürkeklik gösterirler. Nadiren gülümserler, tırnaklarını kemirirler, endişelidirler. Yakın arkadaşları yoktur, başkalarına aşırı derecede bağımlıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri