Eski Mısırlıların, Asurluların ve Uzakdoğuluların davulu kullandıkları bilinmektedir. Çin'de bulunan ve MÖ 5500-2350 yıllarına tarihlenen Neolitik kültürler'de timsah derisinden yapılmış davullar bulunmuştur. Edebi kayıtlarda davul şamanistik özellikler gösterir ve genellikle ayin törenlerinde kullanılırdı.
Türk coğrafyasında son derece yaygın olmasının en önemli nedeni Türklerin ilk çalgılarından biri olması ile ilişkilidir. Davul, Türklerin en eski devletlerinden biri olan Hunlardan bugüne Türk kültür tarihinde önemli bir yer edinmiş, isim değişiklikleriyle ve şekil değişiklikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır.
Davul, Türk tarihinin her döneminde temel bir çalgı olarak yerini kortumuştur. Davul, Türk vurmalı çalgılarının sembolü olarak kabul edilir.
Bilinen ilk davullar günümüzdeki bendir tipi davullara çok benzemektedir ve Çatalhöyük'te M.Ö. 5600 yıllarından kalan bir türbenin duvarlarında tasvir edilmiştir.
Davul, mehterhanelerde ritmleri en iyi vurabilen bir sazdır. Ses gücü ve ritmleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güclü sazlardan biridir. Davulun, müzikte kullanılmasından başka, haber aracı olarak çeşitli işlerde kullandığı zamanlar olmuştur.
İlgili 26 soru bulundu
Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.
Davul, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Bekçilik mesleği Osmanlı döneminde en çok para getiren mesleklerden biri olarak bilinirdi. Bu nedenle Osmanlı dönemindeki memurlar, yarım gün çalışıp geceleri de davul çalarak veya bekçilik yaparak geçimlerini sağlayabiliyordu.
Daha çok Osmanlı mehter mûsikisinde kullanılan büyük ebatta vurmalı çalgı. Vurmalı bir çalgı. Türk mûsikisinde nefesli bir saz. Osmanlılar'da resmî-askerî mûsiki takımı ve buna ait mehterhâne teşkilâtında görevli kişi.
Ağaç: Kayısı, portakal, meşe vs... ağaçlarından üretilmektedir. Genellikle doğu yöreleri başta olmak üzere birçok ilde kullanılır.Malatya, Gaziantep, Adıyaman yörelerinde sıklıkla kullanılır.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
En eski vurmalı çalgılardan biri olarak bilinen davul, aynı zamanda birçok farklı boyutta bulunabiliyor ve farklı materyallerden üretilerek değişik kullanım alanlarında değerlendirilebiliyor. Farklı ülkelerde farklı geleneksel yapılarda bulunan bu ritim aleti, tokmakla ya da el ile çalınabiliyor.
Davul kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Davul müzik aleti perküsyon grubunda bulunan bu enstrüman, dünyanın en eski müzik aletidir. Günümüzde onlarca farklı çeşidi ile farklı müzik tarzlarına ritim katar.
İslamiyet'ten önce kurulan Orta Asya Türk devletlerinde “davul”, hem varlık, bağımsızlık ve egemenlik simgelerinden biri, hem de askeri müzik topluluklarını oluşturan “tuğ takımları” ile Eski Türk İnancının ve din ululuları Kamların (Şamanların) baş çalgısı olmuştur.
Taiko, Geleneksel Japon savaş davullarına verilen isimdir. Savaşlarda askerlerin moralini yüksek tutmak ve aynı zamanda ordu safları arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılırlardı. Davulların günümüzdeki işlevi tümüyle sanatsaldır. Davulların çalınma biçimi çok büyük oranda mukavemet ve atletizm gerektirir.
Günümüzde bateri olarak bildiğimiz tarihin en eski çalgılarından olan davulu, Sözlük yazarı davul'dan dinleyelim. davul, tarihin en eski savaş ve dans çalgısıdır. bateri ise davulun günümüze ulaşmış hali. davul, 20. yüzyıla yaklaşırken amerika'da görülmüş ve geliştirilmiştir.
Davulcular, düğün konvoyuna eşlik ederek ritmik bir şekilde davul çalar ve davetlilere enerji katar. Düğünlerde "gelin alma" adeti de önemli bir gelenektir.
Ramazan davulcusu, Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Bağlı bulunduğu ilçenin belediyesi her ay Ramazan davulcularına para verir bununla birlikte ayın ortasında ve sonunda bahşiş için mahalle sakinlerinin kapılarını gezerler.
Genelde silindirik yapıdadır ve çapı, derinliğinden çok daha büyüktür. Silindirin iki tarafında davulun derisi bulunur. Davulun derisi, dana derisi veya plastikten üretilir ve derinin gerginliği genellikle müzisyen tarafından ayarlanabilir durumdadır.
Asma davul 35 cm, 40 cm, 45 cm, 46 cm, 50 cm, 51 cm ve benzeri farklı boyutlarda satılır. Kullanıcının kendi tercihine sunulur. Davula vurmayı sağlayan tokmak, ayrı olarak da satılır. Tokmak da farklı materyallerden üretilir.
davul - Nişanyan Sözlük. Arapça ṭbl kökünden gelen ṭabl طبل “1. davul, özellikle savaş davulu, 2. tabla, dairesel ve yassı tepsi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça aynı anlama gelen tabal sözcüğü ile eş kökenlidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri