Göz kontağı kurma, selamlaşma, teşekkür etme, yardım isteme, özür dileme, iltifat etme, paylaşma, hayır diyebilme gibi beceriler gözlenebilen sosyal becerilerdir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Sosyal beceriler terimi, aynı zamanda “davranışsal yetenekler,” “temel yetenekler” olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsama giren beceriler, duygusal zeka, etkileşim ve analiz yeteneği, problem çözme, inovasyon ve takım çalışması gibi yetenekleri içermekte.
Sosyal yeterlik kavramı, bireyin sosyal ortamlarda ilişki başlatma, sürdürme ve iletişim ağları kurabilme becerilerine ilişkin inancının bulunduğu psikolojik bir alandır.
Sosyal beceri kavramını bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişimini sağlayan, sosyal kabul edilebilir davranışları sergileme, sosyal kabul görmeyen davranışlardan kaçınma ve hem kendi hem de topluma yararlı davranışları sergileme becerilerine sahip olmak şeklinde açıklayabiliriz.
İlgili 30 soru bulundu
Sosyal beceriler; arkadaşlık ilişkileri, duyuları düzenleme, iletişim, öfke kontrolü, problem çözme, stresle başa çıkma, empatik tutum, öz düzenleme gibi becerileri içermektedir.
Sosyal beceri eğitiminde kullanılan bazı yöntem ve teknikler; model alma, liderlik, davranışsal prova-rol oynama, geribildirim verme, uygulama-genelleme, sosyal algı, duygular ve ev ödevi olarak ele alınmaktadır.
Yeterlilik, 'gözlemlenebilen becerilere bağlı ortaya çıkan performans düzeyi', yetkinlik ise 'olağanüstü performansın ortaya çıkmasına olanak sağlayan davranış ve işlevsel beceri' olarak tanımlanmaktadır.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Sosyal beceri yetersizlikleri; beceri yetersizliği, performans yetersizliği, kendini kontrol yetersizliği ve beceriyi ortaya koyma yetersizliği olarak dört grupta sınıflandı- rılabilir (Gresham, 1988; Akt.
Sosyal beceri eğitiminin amacı, bireylerin içinde bulundukları topluma uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Bireyin içinde yaşadığı toplumun kendisinden beklediği ve yapmasını istediği davranışları gösterecek biçimde yetişmesi onun sosyal gelişimi ile ilgilidir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız.
Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir. çıkabilmektir. Sosyal-duygusal gelişim, çocukların genel gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır.
Sosyal beceriler, bireyin yakınları ile sosyal ortamına uyumlu davranmasını sağlayan, sosyal ortamında konumunu belirleyen, kişilerarası ilişkilerinin olumlu kurulması ve sürdürülmesini sağlayan tüm tutumlar, davranışlar ve düşünceler olarak tanımlanabilir.
Birinci ölçek 46 maddeden oluşan “Sosyal Beceri Ölçeği”dir ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlar, iletişim, işbirliği, kendini ifade etme, sorumluluk, empati, katılım ve öz denetimdir.
Dünya Sağlık Örgütü yaşam becerilerini on başlık altında toplamaktadır. Bu beceriler karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, etkili iletişim, kişiler arası iletişim, öz farkındalık, empati, duygularla baş etme ve stresle baş etme becerileridir.
Söz konusu anahtar yeterlilikler (1) ana dilde iletişim, (2) yabancı dilde iletişim, (3) matematik, fen ve teknolojide temel yetkinlikler, (4) dijital yeterlilik, (5) öğrenmeyi öğrenme, (6) sosyal ve beşeri yeterlilikler, (7) girişimcilik ve (8) kültürel bilinç ve ifade olarak sınıflandırılmaktadır.
Yeterlilik, bireyin sahip olduğu belirli niteliklerin sorumlu otoritelerce değerlendirilmesi ve geçerlilik kazandırılması sonucunda elde edilen belgelerin tümünü ifade etmektedir.
3. SOBECE eğitimini çocuklara kimler verebilir? SOBECE eğitimini almış, psikolog, psikolojik danışman, çocuk psikiyatristi, ve çocuk gelişim uzmanı çocuklara yönelik SOBECE çalışmaları yapabilir.
Sosyal beceri, sosyal ortamlarda olumlu sosyal sonuçlar elde edilmesini sağlayan aynı zamanda kişisel anlamda hem olumlu hem olumsuz duyguların ifade edilmesini sağlayan beceridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri