Tam adı “Dual Clutch Transmission” olan ve Türkçesi “Çift Kavramalı Şanzıman” anlamına gelen DCT,Honda Ar-Ge mühendisleri tarafından tasarlanmış ve motosiklet sektöründe yalnızca Honda'da kullanılan bir otomatik şanzımandır.
Söz konusu şanzıman türü yaygın olarak tercih edilmese de daha çok özel yapım araçlarda tercih edilir. Bu nedenle söz konusu şanzıman türünün klasik araçlarda kullanıldığına rastlanmaz. DCT şanzıman en seri ve performansı yüksek şanzıman türüdür. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
İlgili 36 soru bulundu
Otomotiv dünyasının amiral markalarından biri olan Mercedes-Benz, modellerinde “9G-Tronic” isimli tam otomatik şanzımanları tercih ediyor.
7 ileri çift kavrama şanzıman, orta konsola konumlandırılmış Tuş Tipi Vites Paneli ile kontrol ediliyor.
Toyota, Amerikan araştırma şirketi CarMD tarafından yapılan araştırmaya göre en sorunsuz araba markası olarak belirlendi. Arızalanma sıklığı en düşük olduğu belirlenen Toyota araba modelleri, dünyanın en güvenilir ve sorunsuz otomobil markası sıralamasında birinci sırada yer aldı.
Volvo FH, FH16, FM ve FMX kamyonların neredeyse tamamında sürücü dostu I-Shift şanzıman teknolojisi standart olarak bulunuyor.
CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz. Daha da önemlisi, arıza yaptıklarında, %90 değiştirilmesi gerektiği gerçeğidir.
Renault Nissan İttifakı'nın kullandığı EDC ya da Hyundai Grubu'nun kullandığı DCT en iyi örnekler arasında yer alıyor. DSG ya da diğer çift kavramalı vitesleri kullanan markalar şöyle sıralanıyor: Volkswagen.
Otomatik şanzıman tiplerinden biridir. Tam açılımı Dual Clutch Transmission olan DTC, bir çeşit hızlı kavramalı şanzıman sistemidir. Otomatik şanzıman, sürücüye vites değiştirme ve debriyaj pedalı kullanma gibi zahmetler olmaksızın konforlu bir sürüş sunar.
Kuru tip şanzımanlar ise bu torkun altında kalan şanzımanlarda daha çok kullanılır. Günümüzde kullanılan DCT şanzımanların çoğunluğu kuru tip olarak geçer. Bu tarz şanzımanların maliyeti uygun fiyatlıdır. Ancak dayanıklılık olarak ıslak tip şanzımana göre daha azdır.
DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir.
Tecrübeli Üye. 60-70.000km de bir şanzıman yağı değiştirebilirsiniz.
Dual Clutch Transmission ya da kısaltılmış hali ile DCT olarak da bilinen bu şanzıman tipi, araç kullanıcılarına oldukça konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Oldukça hızlı vites geçişleri yapabilen DCT şanzımanlar, performans düşmesi ve yakıt kaybını da minimize eder.
CVT şanzıman sıklıkla Japon otomobil üreticileri tarafından tercih edilir. Honda'nın Jazz, City ve Civic 2017 ve üzeri modelleri CVT şanzıman kullanıyor. Yine ayrı bir Japon üreticisi olan Nissan'ın Micra, benzinli Juke, benzinli Pulsar, Qashqai ve X-Trail gibi çok tercih edilen modellerinde CVT şanzıman yer alıyor.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
CVT Şanzıman Hangi Araçlarda Var? CVT şanzımanlı araçlar arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi modeller yer alıyor.
Türkiye'de en çok sevilen arabalardan biri olan Audi A3'ün Euro Ncap testleri sonucunda yetişkin koruması %89 iken çocuk koruması da %81. Volvo S90. Genellikle sağlam araba denince herkesin aklına ilk olarak Volvo gelir. En sağlam araba hangi marka sorularına genel olarak Volvo cevabı verilmektedir.
Dünyanın en sağlam araba markaları arasına elbette pek çok şirket sıralanabilir. Fakat bazı markalar diğer firmalar arasından rahatlıkla sıyrılabilir. Örneğin Volvo, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Isuzu ve Volkswagen en sağlam araba markaları arasında listenin başında yer alır.
En Çok Satan 5 Araba Markası ve Modeli
Fiat Egea Sedan, Renault Clio, Fiat Egea Cross, Dacia Duster, Opel Corsa modelleri zirveyi paylaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda ilk iki de hatta birinci sırada gördüğümüz Renault Megane Sedan bu yıl ilk beşte yer almıyor.
DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir.
Opel'in Corsa ve Astra gibi modellerde kullandığı Dualogic Easytronic şanzıman sistemi, mekanik olarak düz bir şanzımanın otomatikleştirilmiş şeklidir. Debriyajı olmayan bu sistemde düşük yakıt tüketimi esastır. Opel ve Fiat'ın bazı modellerinde kullanılmaktadır. Basit bir bilgisayar sistemiyle çalışır.
6 ileri düz vites, Accent Blue'da hem 1.4 D-CVVT hem de 1.6 CRDi düz vitesli araçlarda standart olarak sunulur. Sizi konforlu sürüş ve sarsıntısız ivmelenmeyle buluşturan CVT, benzinli araçlar için opsiyonel olarak sunulur ve yakıt ekonomisi ve konforu bir arada sunar. ekonomik bir motor teknolojisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri