DCT NEDİR? Tam adı “Dual Clutch Transmission” olan ve Türkçesi “Çift Kavramalı Şanzıman” anlamına gelen DCT,Honda Ar-Ge mühendisleri tarafından tasarlanmış ve motosiklet sektöründe yalnızca Honda'da kullanılan bir otomatik şanzımandır.
Söz konusu şanzıman türü yaygın olarak tercih edilmese de daha çok özel yapım araçlarda tercih edilir. Bu nedenle söz konusu şanzıman türünün klasik araçlarda kullanıldığına rastlanmaz. DCT şanzıman en seri ve performansı yüksek şanzıman türüdür. Bu nedenle gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
EDC Şanzıman, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir.
DSG Şanzımanı Kim Buldu? Bugün pek çok marka, DSG şanzıman tipini kullanıyor. Ancak DSG şanzımanı ilk kullanan marka ya da bu teknolojiyi geliştiren marka, Alman otomotiv devi Volkswagen'dir.
İlgili 37 soru bulundu
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
BMW. Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor. Steptronic Spor ve 6 ileri manuel M şanzımanları da BMW'nin bazı modellerinde görmek mümkün.
Volvo FH, FH16, FM ve FMX kamyonların neredeyse tamamında sürücü dostu I-Shift şanzıman teknolojisi standart olarak bulunuyor.
Yüksek konfor ve yakıt verimliliğiyle çalışan Toyota modellerinde e-CVT yani elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman kullanılıyor. e-CVT şanzımana sahip en bilinen modellerin başında Corolla Sedan, Corolla Hatchback, C-HR ve Camry geliyor.
Alfa Romeo Giulia, Audi Q7, RS5, RS6, Volkswagen Amarok'un yanı sıra BMW ve Jaguar araçlarda, Maserati, Land Rover Discovery, Range Rover, Jeep Grand Cherokee, Rolls Royce modeller buna örnek olarak gösterilebilir.
japon aisin firmasına ait 8 ileri tam otomatik şanzıman. neredeyse zf8 kadar başarılı. türkiye şartlarında el bombası dsg'ler yerine böyle başarılı tork konvertörlü şanzımanların her zaman tercih edilmesi gerek. artık en düşük segmentlerde bile sunulması büyük bir lütuf.
Dual Clutch Transmission ya da kısaltılmış hali ile DCT olarak da bilinen bu şanzıman tipi, araç kullanıcılarına oldukça konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Oldukça hızlı vites geçişleri yapabilen DCT şanzımanlar, performans düşmesi ve yakıt kaybını da minimize eder.
Otomatik şanzıman tiplerinden biridir. Tam açılımı Dual Clutch Transmission olan DTC, bir çeşit hızlı kavramalı şanzıman sistemidir. Otomatik şanzıman, sürücüye vites değiştirme ve debriyaj pedalı kullanma gibi zahmetler olmaksızın konforlu bir sürüş sunar.
7 ileri çift kavrama şanzıman, orta konsola konumlandırılmış Tuş Tipi Vites Paneli ile kontrol ediliyor.
CVT şanzıman sıklıkla Japon otomobil üreticileri tarafından tercih edilir. Honda'nın Jazz, City ve Civic 2017 ve üzeri modelleri CVT şanzıman kullanıyor. Yine ayrı bir Japon üreticisi olan Nissan'ın Micra, benzinli Juke, benzinli Pulsar, Qashqai ve X-Trail gibi çok tercih edilen modellerinde CVT şanzıman yer alıyor.
Ford markasının kullandığı Powershift şanzıman 6 ileri vitese sahiptir. Otomatik modda kullandığınızda bile manuel bir araç kullanmanın verdiği motor performansı hissini verir.
Günümüzde DSG vites seçeneği Volkswagen Grubu'nun üyeleri olan Volkswagen, Audi, SEAT ve Skoda gibi markalar tarafından kullanıyor.
Yeni MINI Cooper S 3 Kapı modelinde 7-ileri Steptronic Sport otomatik şanzıman bulunur.
Daha çok deneyi̇m. Mokka son teknoloji ürünü, verimli ve performanslı motor ile sunulmaktadır. 130 beygir turbo benzinli motoru ile olağanüstü kullanım özelliklerine sahiptir. Mokka'da sunulan, son teknoloji 8 ileri otomatik şanzıman ile hızlı ve sarsıntısız vites geçişlerine sahip ol.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Baskı plakasında meydana gelen ısı yayların gerilimlerini zayıflatarak bozulmalarına yol açar. Kavramadaki kaçırma özellikle yokuşlarda araca gaz verilirken hızlanmama, çekişte zayıflık yada ilk hareket sırasında duran aracı yerinden güçlükle kaldırma şeklinde kendisini gösterebilir.
Tüm yeni Volkswagen'ler, teslimat tarihinden itibaren başlayan 2 yıl mekanik, 3 yıl boya ve 12 yıl paslanmazlık garantisi ile koruma altındadır. Üstelik tüm bu garanti süreleri boyunca herhangi bir kilometre sınırı da uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri