Yön Bulma Yöntemleri Kutup Yıldızı: Kutup Yıldızı'nı gördüğümüzde önümüz kuzey, arkamız güney yönünü gösterir.
Kutup Yıldızı ya da bilimsel adıyla Polaris (α UMi / α Ursae Minoris / Alpha Ursae Minoris; Demirkazık, Kutupyıldızı, Şimal Yıldızı ya da Kuzey Yıldızı olarak da bilinir), Küçükayı takımyıldızının en parlak yıldızı.
Pyxis ya da Kumpas takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Güney gökkürededir. Pyxis adı Latince'de pusula anlamına gelir. Kumpas takımyıldızı, 53 derece kuzey paralelinin güneyindeki enlemlerde ocak ayından marta kadar görülebilirdir.
Tarih boyunca birçok adla anılmıştır; kutup yıldızı, kuzey yıldızı, demirkazık, şimal yıldızı, polaris, bilimsel adıyla Alpha Ursae Minoris. Küçük Ayı takım yıldızının en parlak yıldızıdır ama insanlar onu gökyüzünün en parlak yıldızı sanırlar. Aslında gökyüzündeki 48. en parlak yıldızdır.
Kutup Yıldızı'nı bulmanın en kolay yolu önce Büyük Ayı Takımyıldızı'nı aramaktan geçer. Gözünüzde Dünya'nın merkezinden ve Kuzey Kutbu'ndan geçen bir doğru canlandırırsanız Kutup Yıldızı -ya da bilimsel adıyla Polaris- bu doğrunun neredeyse üzerinde kalır.
İlgili 39 soru bulundu
Astrolojide Zühre
Güneş doğmadan biraz evvel güney doğudan, güneş battıktan sonra da güney batı tarafından göründüğü için bu gezegene hem “sabah yıldızı” hem de “akşam yıldızı” denilmiştir (Pakalın, 1993: 666).
Yıldızı bulmak için Avcı Takımyıldızı yol gösterici olarak alınabilir. Sirius, Avcı Kuşağı'nda yer alan üç yıldızın yaklaşık 20 derece güneydoğusundaki en parlak yıldızdır. Avcı Takımyıldızı kış aylarında pek çok yıldız ve takımyıldızı bulmakta yol göstericidir.
Kaynaklar. Aslında şu an gözlemleyebildiğimiz evrendeki en büyük yıldız UY scuti'dir ama eğer daha eskilere gidilirse (yaklaşık 13.7 Milyar yıl önceye) karşımıza Quasi-Star'lar çıkıyor bu yıldızlar o kadar büyüklerdirki bizim şu an bildiğimiz UY scuti yanında küçücük kalır.
Evrende yer alan en büyük yıldız Stephenson 2-18'dir. Kendisi gibi birçok dev yıldızın da bulunduğu Kalkan takımyıldızında yer alan Stephenson 2-18, keşfedilene kadar en büyük yıldız kabul ettiğimiz UY Scuti de aynı takımyıldızında bulunur. Bu yıldız, bizim gezegenimize yaklaşık 20 bin ışık yılı kadar uzaklıktadır.
Çoban Yıldızı dediğimizde çoğumuzun aklına bir gezegen mi yoksa bir yıldız mı olduğu sorusu gelmektedir. Öyle ki çoğu kez Kutup Yıldızı'yla karıştırılmaktadır. Çoban Yıldızı bir yıldız değil, bir gezegendir. Bu gezegen ise Güneş sisteminin ikinci gezegeni olan Venüs'tür.
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır.
Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür'dür. Güneş'e en yakın gezegen olması sebebiyle ondan çok az uzaklaşır ve sürekli alacakaranlığa denk gelir.
Markamıza ismini veren Sirius; gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Sirius A ve Sirius B olmak üzere iki ayrı yıldızdan oluşan bir çiftyıldızdır. Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Çoban Yıldızı da denmektedir.
Çoban yıldızı sabahları görüldüğü zaman doğu yönünü işaret eder. Akşam görüldüğünde ise batı yönünü işaret etmektedir. Sabah en parlak cismin yönü doğu, akşam ise en parlak cismin yönü batı olarak belirir.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Kuyruklu yıldız ya da kirlikartopu, Güneş'in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.
Esasında büyük yıldızlar mavi renge ek olarak insan gözünün ışık tayfında göremediği bölgelerden morö- tesinde de (ultraviyole) ışıma yapar.
Güneş en büyük yıldız olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadan ve aydan da daha büyüktür. Güneşten sonra ise büyüklük sıralamasında dünya yer almaktadır. Son olarak ise en küçüklerinin ay olduğu bilinmektedir.
UY Scuti, Kalkan takımyıldızı bölgesinde bulunan parlak bir kırmızı üstdev yıldızdır. Yarıçapına göre bilinen en büyük yıldızlardan biri olarak kabul edilir ve aynı zamanda büyüklüğü 8,29 ile 10 arasında değişkenlik gösteren zonklayan bir yarıdüzenli değişen yıldızdır.
YILDIZ KADIOĞLU (ASLIHAN GÜNER)
Aşkı nasıl ki küllenmediyse, öfkesi de küllenmeyecektir.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Sirius Güneş Kavuşumu, nadir görülen bir doğa olayı olarak kabul ediliyor. Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur. Sirius, birçok eski kültür tarafından uzun süredir saygı görüyor ve Ruhsal Güneşimiz olarak kabul ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri