Debriyaj pedalının yukarıda kavraması, arabanızın kavrama sisteminde bir arıza olduğunun göstergesidir. Debriyaj pedalının yukarıda kavramasının en bilinen sebebi ise, baskı balatanın bitmesi problemidir.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Telli debriyaj sistemlerinde kavrama noktasını ayarlamak mümkün. Debriyaj ile kavrama arasındaki tel, pedaldan şanzımana kadar uzanır. Telin bağlantı noktasındaki somunun sıkıştırılıp gevşek bırakılması ile debriyaj kavraması ayarlanır.
Sıfır bir debriyajda bile çeşitli nedenlerden dolayı kaçırma olabilir. Debriyaj baskı plakası ve debriyaj diski dışında, debriyaj kaçırması ayırma sisteminden de kaynaklanabilir. Diğer nedenlerden bazıları ise yanlış işlenmiş volan veya yanlış debriyaj montajıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Debriyaj üst merkezinin arızalanması durumunda debriyaj pedalının kavrama seviyesi değişir. Böyle bir durumda da debriyaj pedalı daha yukarıda bir seviyede kavrana yapar. Bu durum da vites geçişlerinde ve aracın kalkışında zorlanmaya sebebiyet verir.
Debriyaj pedalının yukarıda kavramasının en bilinen sebebi ise, baskı balatanın bitmesi problemidir. Özellikle ilk kalkışlarda ve vites geçişlerinde zorlanmalara neden olan baskı balata bitmesi, arabanızın çekiş performansını da olumsuz yönde etkileyecektir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Araçta ses sorunları başlayabileceği gibi bu parçada arıza olması durumunda arızanın durumu ve derecesine göre araç vites geçişlerinde zorlanma yada aracın tamamen hiçbir vitese geçmemesi gibi sorunlara sebep olur.
Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder. Aracın kavramaya yapmadığı, motorun titrediği ama stop etmediği durumlarda baskı balatanın değiştirilme zamanı gelmiş demektir.
Debriyajın sert olması, debriyaj ömrü ve arabanın sürüş rahatlığı açısından önemli bir sorundur. Dikkat edilmediği takdirde gözden kaçabilecek olan debriyaj sertleşmesi sonucu debriyaj sisteminin ömrü biter. Debriyaj pedalı sertleşirse, vites geçişleri yapılamayacağından, araç kullanılamaz.
Baskı Balata Zayıfladığında Ortaya Çıkan Belirtiler
- Kavrama noktasının aralığı giderek kısalmaktadır. - Debriyaj pedalında anormal bir sertleşme meydana gelir. - İlk kalkış anlarında titreme meydana gelir. - Aracın motoru güç üretse de devir artmasına rağmen hızlanma meydana gelmez.
Debriyaj Balatası Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır? Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
Temel olarak debriyaj balatası, motordan gelen gücü şanzımana iletir. Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
1) Kavrama Kaçırıyorsa
Aşırı ısınma aşınmayı hızlandırır; balatanın yanmasına sebep olur. Volantın ve baskı plakasının yüzeyleri çabuk aşınır, çizilir, çatlar, yüzeylerde derin çukurluklar oluşabilir. Baskı plakasında meydana gelen ısı yayların gerilimlerini zayıflatarak bozulmalarına yol açar.
Aracınız kullanımdayken debriyaj alanındaki sorun nedeniyle doğru bir sürüş imkânı sağlamayacak ve savrulmalar ya da sarsıntılar oluşturabilecektir. Aynı zamanda aracınızı bu arıza ile kullanmaya devam etmeniz halinde performans düşüklüğüne ek olarak yakıt tüketimi de artacaktır.
Sol ayakla debriyaja basılır ve çekerken de devir saatine bakılır. Devir saatinde oynamalar görüldüğünde ve araba titremeye başladığında rölanti yani kavrama noktasına ulaşılmış olur. Kavrama noktasında ayağın sabitlenmesi gerekir. Sağ ayak ise fren pedalından çekilip hemen gaza yavaşça basılır.
Eğer üst merkez problemi ortaya çıkarsa, kavrama yerinin değişkenliği söz konusu olur. Bu gibi durumlarda ayağınızı debriyajdan çektiğiniz zaman, aracın kalkışı esnasında belli bir takım zorluklar yaşanır. Debriyaj gibi sistemler aracın hareket enerjisini mekanik sistemlere ulaştıran çok kritik unsurlardır.
1- Debriyaj müşürü arızalandığında, araba ilk kalkışta silkelenme-titreşim yapacaktır, 2- Debriyaj sensörü bozulursa, vites geçişlerinde zorluk ve motorda sarsıntı (vites değiştirirken motor devri aşırı artar) meydana gelir. 3- Hız sabitleme sistemi (cruise control) devre dışı kalır ve çalışmaz.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri