Sabit sıcaklık: Sağlıklı bir şekilde yıllanması için şarabın saklandığı sıcaklığı sabit olmalıdır. Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal sabit saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak gelişimi hızlanan veya yavaşlayan şarapların bir süre sonra gelişimi aksar.
Buzdolabın içerisinde nemli bir ortamın olmaması mantarların sertleşmesine ve esnekliklerini kaybetmesine neden olur. Büzülen mantar havayı şişenin içine sızdırır, şaraba zarar verir.
Bordeaux ve Napa Cabernet Sauvignon gibi daha dolgulu ve tanenli şaraplar daha sıcaktır, bu yüzden buzdolabında 45 dakika bekletmek şarap soğutma işlemi adına yeterli olacaktır. Çok soğuk olan kırmızı şarabın tadı donuktur, ancak çok sıcak olduğunda gevşek ve alkollü olur.
“Şarabın ömrü kaç yıldır?” sorusunun yanıtı, şarabın saklanma koşullarına göre değişiklik gösteriyor. Uygun sıcaklık ve nem koşullarına sahip, güneş görmeyen titreşimsiz bir ortamda muhafaza edilen şarapların yaklaşık 3 yılda tüketilmesi öneriliyor. Buzdolabına giren şarapta ise bu süre 3 haftaya düşüyor.
Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir. Şişeler yere serilmeli ve ışıktan korunmalıdır. Oda, maksimum %50 ile %75 arasında bir nem seviyesine sahip olmalıdır. Dış koku ve titreşimlerden korunmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap ise oda sıcaklığında içilir (16-17 derece). Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarabın aroması ve rengi ise sıcakken daha iyi algılanır.
Ne yazık ki günümüz koşullarında dışarıda saklanan şarapların ömrü pek uzun değil. Mutfak ve banyo (hele ki küçüklerse) yasak bölge. İkisinde de sıcaklık dalgalanması çok fazla, ısı ve titreşim yayan beyaz eşyalar var. Salon veya odalarda sıcaklığa dikkat edilmesi gerek.
Şarabın ağzı açıldıktan sonra 1 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Şu an içtiğinde bir şey olmaz ama sirkedende farkı olmaz. Biraya gelince koy dolaba soğuduktan sonra iç. Eğer onunda ağzını açtıysan direk çöpe at.
İlk yapmanız gereken bozulduğundan şüphe ettiğiniz şarabı bir kadehe koyup, kadehi ışık alan bir noktaya doğru eğerek rengini incelemektir. Şarap canlı bir renge sahip ise bozuk değildir. Ancak aksine mat ve bulanık bir renk göze çarpıyorsa, o şarabı tüketmemeniz daha sağlıklı olacaktır.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
literatür gözden geçirildiğinde karşılaşılan sonuç, açılan bir şarabın genelde 3 gün en iyi ihtimalle bir hafta kadar dayandığını, daha doğrusu içilebilir durumda kaldığını söylüyor.
13. Şaraba buz konmaz. Şaraba buz konmaması kuralının ardındaki düşünce, buzun eriyerek şarabın tadını bozması. The Kitchn dergisine göre, şarabı buz dolabında ya da derin dondurucu da bir süre bekletmeden içmeniz gerekiyorsa, en kısa soğutma yöntemi içine buz atmak.
Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.
"Waitrose Food Illustrated" dergisi, hava sıcaklıkları 25 dereceyi geçtiği zaman kırmızı şarabın gevşediğini ve çorba gibi olduğunu belirtiyor. Dergi, İngilizlere, ülkenin sıcaktan bunaldığı bugünlerde kırmızı şarapların buzdolabında tutulmasını tavsiye ediyor.
Türüne bakılmaksızın tüm şaraplar için önerilen ideal sabit saklama sıcaklığı 15-20 °C arasındadır. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak gelişimi hızlanan veya yavaşlayan şarapların bir süre sonra gelişimi aksar. Böylece şaraplar sahip oldukları dengelerini kaybeder ve bozulurlar.
İyi günler. Cevap: Bozuk şarap öldürmez, ağız tadınızı ve keyfinizi kaçırır. Bir şarap birkaç gün sıcak ortamda kalarak hemen bozulmaz ama özellikle beyaz ve rozeler tazeliklerini, aromalarını yitirmeye başlar.
Kendinize bir bardak Pinot Noir doldurduktan sonra açık bir şişeyi vidalı kapaklı, tıpalı veya şişe tıpalı kapatmanız çok önemlidir. Daha uzun süre 'daha taze' kalmasına yardımcı olur. Açılmış bir şişe kırmızı şarabı serin ve karanlık bir yerde saklayarak en iyi şekilde aldığınızdan emin olun.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Şarap açıldıktan sonra ne kadar dayanır? Şarabı açtıktan sonra buzdolabında saklarsanız kırmızı şarap en fazla 2 hafta, beyaz şarap ise 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Aksi taktirde tadını kaybedip ekşi, sirkemsi bir tat alacaktır.
Şarap veya mey, genellikle üzümün fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir. İçki çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.
Şarap Saklama Koşulları
Şarabın saklandığı yer serin ve sabit sıcaklıkta olmalıdır. Tüm dünyada uygun saklama sıcaklığı 13 °C olarak kabul edilir ancak bu değer -sabit olmak koşulu ile- koleksiyonun niteliğine bağlı olarak 10 °C -16 °C arasında herhangi bir yerde de olabilir.
Kendi yaptığınız sıcak şarap ya da meyve kokteyli buzdolabında yaklaşık bir hafta kadar kalabilir.
Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri