Bilgisayar programlama ve yazılım geliştirmede hata ayıklama (İngilizce: Debug) bilgisayar programları, yazılımları veya sistemleri içindeki hataları (kusurlar veya doğru çalışmayı engelleyen sorunlar) bulma ve çözme sürecidir.
Debugging yani hata ayıklama, bir yazılım kodunun beklenmedik şekilde davranmasına veya çökmesine neden olabilecek mevcut ve olası bug'ları algılama ve kaldırma işlemidir. Bu süreç, yazılımın düzgün çalışmamasından sonra başlar, sorunun çözülmesi ve yazılımın başarıyla test edilmesiyle sona erer.
Hata ayıklama veya debugging, yazılım kodlarının beklenmedik şekilde davranmasına veya çökmesine neden olabilecek mevcut ve olası hataları bulma ve giderme sürecidir.
Debug, bir yazılımın hatasını bulma ve düzeltme sürecidir. Yazılım hataları genellikle yazılımın beklenmeyen şekilde davranmasına ve yanlış sonuçlar vermesine neden olur. Debug işlemi, hatanın nedenini belirlemek ve yazılım kodunu düzenlemek için kullanılır.
Debug (hata ayıklama) bir yazılım içinde kurguyu bozan ve sistemin çalışmasını engelleyici unsurların (bugların) tespit edilmesi ve çözümlenmesine denmektedir. Yazılımlar geliştirilirken kod yazmakta kullanılan programlar vardır ve bu programlara IDE (Integrated Development Enviroment) denir.
İlgili 16 soru bulundu
Desktop 1 sekmesinde bir ifade satırının yanına tıklayarak ABAP Debugger'da daha fazla breakpoint ayarlayabilirsiniz. Sonrasında STOP simgesi bu satırın yanında belirir. Eğer STOP simgesine tıklarsanız breakpoint kalıcı olarak silinecektir.
USB Hata Ayıklama, cihaza Android Debug Bridge (ADB) komutları gönderirken de kullanılır. Bu komutlarla cihaza PC'nizdeki APK dosyalarını yükleyebilir, veri aktarımı yapabilir, hata izi sürmek için cihazdaki günlüklere göz atabilirsiniz.
Debug etme, projede oluşan hataları bulup hatanın giderilmesi için yapılan işlemlerin bütünüdür. Bazen çok hızlı bir şekilde hataya ulaşabilirken bazen hatayı bulmak uzun zaman alabilmektedir. Tam bu noktada Visual Studio içindeki araçlar devreye girerek hatayı bulmamıza yardımcı olmaktadır.
Genelde bir yazılımda hata ararken veya düzenleme yaparken Debug kullanılır. Bu kodları optimize etmeden direkt hata ayıklanıp derlenmiş hali için kullanılır. Bu derlenme süresini kısaltmasını sağlar. Release: Türkçesi paylaşmak veya bırakmak olarak geçiyor.
Debug hata ayıklama olarak bilinir ve genelde ortaya çıkan bug'larin nerelerden kaynaklandığını bulmak için kullanılır.
Android Hata Ayıklama Köprüsü) (genellikle adb olarak kısaltılır), Android tabanlı cihazlarda hata ayıklamak için kullanılan bir programlama aracıdır.
Bazı cihazlarda "Geliştirici modu" olarak da anılabilen "USB hata ayıklama modu" seçeneğinin asıl görevi, Android'li cihazınız ile Android yazılım geliştirme kiti (SDK) arasında bağlantı kurmak. Geliştiriciler, bilgisayarda geliştirdikleri uygulamaları telefonda denemek üzere USB hata ayıklama modundan faydalanırlar.
Kablosuz hata ayıklama: Bu ayar, ADB'yi USB yerine bir Wi-Fi ağı üzerinden kullanmanızı sağlar. Kablosuz hata ayıklama önceki Android sürümlerinde de vardı. Ancak Google bu ayarı Android 11'de aktif hale getirdi.
Geliştirici seçenekleri açıldığında USB bağlantı sayfasına geri dönün ve [USB hata ayıklama]① öğesine veya [Geliştirici seçeneklerine] ve ardından [USB Hata Ayıklama]② öğesine dokunun. Ardından [Tamam]③ öğesine dokunduğunuzda USB Hata Ayıklama tanılaması açılacaktır.
Yazılım hatası (bug), bir bilgisayar programının veya yazılım sisteminin yanlış veya beklenmeyen bir sonuç üretmesine ve istenmeyen şekillerde davranmasına neden olan bir hata, kusur ya da arızadır.
Run dediğimiz işlem adı gibi çalıştırmayı sağlar. Debug işlemi ise kod üzerinde hata olup olmadığını anlamamızı sağlayan işlemdir.
Anti Debugging popüler anti analiz tekniklerinden biridir. Kodun genel olarak debug edilerek analizde kullanılmasına karşı bir tekniktir.
#if DEBUG preprocessor'ü ise, derleme modu ile ilgili; o direktifi kullanan ilgili dll'in derleme modu ile ilgili esasında. Örneğin Framework dll'ini debug derleyip, uygulamanızı release derlediğinizde, Framework dll'inde direktif varsa, o dll'in içerisinde true gibi çalışacaktır.
#if DEBUG ve Conditional attribute kullanımlarından farklı olarak IsDebuggingEnabled özelliği derleyici tarafından ele alınmayan ve kod olarak her zaman IL içerisinde yer alacak bir kullanım şeklidir.
C# ("See Sharp" olarak okunur), modern, nesne odaklı ve türe uygun bir programlama dilidir. C#, geliştiricilerin . NET'te çalıştıran birçok tür güvenli ve sağlam uygulama oluşturmalarına olanak sağlar. C# dilinin kökleri C dil ailesindedir ve C, C++, Java ve JavaScript programcılarına hemen tanıdık gelecektir.
C# yani diğer bir adıyla C Sharp, Microsoft tarafından geliştirilen sunucu ve gömülü sistemleri çalıştırmak için tasarlanmış programlama dilidir. . NET Framework ortamında kullanılmak üzere geliştirilmiş nesne tabanlı programlama dillerinden birisidir.
Debug.WriteLine : Output ekranına bilgi yadırmak için kullanılır. Debug.WriteIf : Kontrollü olarak bilgi yazdırmak için kullanılır. Debug. Indent : Bilgi yazdırırken, hizalamayı ayarlamak için işe yarayacaktır.
Ortak tümleşik geliştirme ortamları hata ayıklama, veya bulmak ve yazdığınız komut dosyası'nda, hataları düzeltmek için özelliği özelliğidir. Komut dosyası hata ayıklama açtığınızda, komut dosyası hatası oluşuyor veya kesme noktası için komut dosyası hata ayıklama deyimi ekleyerek ayarlarken ya da ayıklayabilirsiniz.
Ayarlara git". "Telefon hakkında" yı seçin ve 7 kez "Yapı numarası" na dokunun. Üstteki Geri düğmesine basın. 2 Adım. "Geliştirici seçenekleri"> "Geliştirici seçenekleri" ni ve "Android hata ayıklama" yı AÇIK konuma getirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri