2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Satışı ve kullanımı ile alakalı herhangi bir endişenin olmadığı ifade edilse de yasak olan define kazısı yapılmasıdır. Daha doğru bir ifade ile define kazısı yapmak çeşitli izinlere tabidir. Dedektör sahiplerinin define kazısı yapmak amacıyla dedektör kullanmaları bir kanunsuzluk teşkil edecektir.
İzinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu fiillerin yurt dışına kültür varlıklarını kaçırma amacıyla veya kültür varlıklarının korunmasında görevli kişiler tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza iki katına kadar artırılır.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında birçok kişi sahilde dedektör aramayı bir hobi haline getiriyor ve bunun bir yaptırımı olup olmadığını merak ediyor. Kanunda net bir ifadeyle bu konu hakkında yasal yada yasak gibi bir madde söz konusu değil. Örneğin kanunda define arama hakkında net bir tutum bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Satın aldığınız dedektörü isterseniz araba, tren, uçak, vapur, gemi ile taşıyabilirsiniz dedektörü taşımak yasak veya suç değildir, insanları bu kanıya iten bazı internet haberleri veya farklı yazılar bulunmaktadır bunun sebebi farklı çevrelerin definecilik ten rahatsız olmasıdır.
Dedektör taşıması ise kafa karıştırıcı bir noktadır. Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir. Dedektör taşımanın bir yaptırımı yoktur.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Define aramalarında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde arama derhal durdurulur ve durum Bakanlığa bildirilir. Arayıcı bulunan kültür ve tabiat varlıkları üzerinde hiçbir hak iddia edemez. Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir.
Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler. Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir.
Bu işin kanuni olup olmadığını soruyorlar. Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok.
Sosyal medyada görülen kaçak kazı haberlerinde kişilerin yanındaki eşyalara el koyulduğunu görmektesiniz bunun sebebi Türkiye de define kazısı izne tabidir, kaçak kazı esnasında yakalanan kişilerin eşyalarına devlet el koyabilir fakat izinli ve doğru şekilde definecilik yapıldığında dedektör yasak değildir ve kullanımı ...
yok altın az dersen ters bir yerin altından karo kaldır oy içini altını koy kapat yattığın yerin altı olabilir mesela. hem altın öyle kolay bulunan birşey değil dedektörler buluttan nem kaparlar folyo sararsan etrafına bulamaz.
"SAHİLDE DEDEKTÖRLE ALTIN ARAMAK YASAK DEĞİL"
Sahilde altın arama hakkında herhangi bir yasa olmadığı hakkında Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğünden cevap geldi. Yasak olmadığını öğrenince de sahilde rahat bir şekilde ziynet eşyası arayabiliyoruz.
Kazı yapılacak ya da define araması yapılacak olan bölgeye en yakın müze müdürlüğüne ya da mülki amirliğine giderek gereken izni almanız gerekli olacaktır. Başvuru yapabilmeniz için dilekçe, aranacak bölgenin tam konumu ve bölge haritası gibi belgeler talep edilecektir.
DEFİNE ARAMA İZNİ NASIL VE NEREDEN ALINIR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan değişikliğe göre, define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amirine bir dilekçe ile müracaat edecek.
Kanunda ne 'arayabilirsiniz serbesttir' diyor ne de 'aramanız yasaktır' diyor. Ancak 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği "Bakanlığın izni dışındaki her türlü yapılacak olan kaçak kazı ve izinsiz aramalar yasa dışıdır" hükmü bulunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, mevzuata aykırı define aramanın kamusal ve bireysel haklara tecavüz anlamına geleceği için caiz olmadığına hükmetti.
Grup madenlere arama sertifikası almak için Genel Müdürlüğe müracaat yapılır. Müracaatın işletme talep harcı ile yapılması zorunlu olup, müracaatlarda öncelik hakkı esastır. I b ve II a Grubu müracaatlarda talep edilen alanın müsait olan kısmı müracaat tarihinde müracaat edene bildirilir.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Metal dedektörleri, genellikle 15 cm ila 2 metre arası derinlikten metal nesneleri tespit edebilir.
Öncelikle şu hususun altını çizmek gerekir ki, dedektör almak, satmak veya yanında bulundurmak tek başına suç teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri