Kardiyoversiyon ve defibrilasyon, kalbin normal ritmini geri kazanmak için kullanılan iki farklı yöntemdir. Kardiyoversiyon, atrial fibrilasyon ve supraventriküler taşikardi gibi çeşitli kalp ritmi bozukluklarında kullanılırken, defibrilasyon sadece ventriküler fibrilasyonda kullanılır.
Kardiyoversiyonda elektrik akımı hastanın QRS'i (R dalgası) ile senkron (aynı anda) verilir. Düzenli bir taşikardiye defibrilasyon yaparsanız ve verdiğiniz enerji T dalgası üzerindeki hassas döneme denk gelirse, hastayı ventrikül fibrilasyonuna sokabilir. Defibrilasyon, sadece ventrikül fibrilasyonunda uygulanır.
Kardiyoversiyon, kalbin normal ritmini anormal bir ritimden geri getirme işlemidir. Ayrıca kardiyoversiyon için doğru akım veya DC akım uygulaması olarak da adlandırılır. Kardiyoversiyon, defibrilasyona benzer, ancak çok daha düşük elektrik seviyeleri kullanır.
Defibrilasyon defibrilatör denilen bir cihazla kalbe terapötik dozlarda elektrik enerjisi verilmesi ile sağlanır. Bu işlem kritik bir kalp kası kitlesini depolarize eder ve disritmiyi sonlandırarak sinoatrial düğümden çıkan normal sinüs ritmine dönüşü sağlar.
Şok öncesi uygulanan antiaritmik tedavi (amiodaron, propafenon, ibutilid) kardiyoversiyonun başarısını artırabilir (38). Bu uygulamanın kardiyoversiyon sonrası hemen oluşan AF nükslerini de azaltabileceği gösterilmiştir(8). Uygulanacak ilk enerji seviyesi monofazik şoklar için en az 200 Joule olmalıdır (39).
İlgili 37 soru bulundu
Kardiyoversiyon Hangi Ritimlere Yapılır? Kardiyoversiyon genellikle atriyal fibrilasyon, atriyal flutter veya ventriküler taşikardi gibi düzensiz kalp ritimlerinde kullanılır. Ventriküler fibrilasyon gibi daha ciddi ve yaşamı tehdit eden durumlar için defibrilasyon tercih edilebilir.
Eğer monofazik defibrilatör kullanılıyorsanız, verilecek doz erişkin için bütün şoklarda 360 J olarak önerilmektedir. de, göğüs duvarına verilen akım belli bir süre pozitif yönde ilerler, daha sonra dönerek negatif yönde ilerler. Bifazik şok uygulamalarında, başlangıç dozunu 120- 200J olarak önermektedir.
Ritim VF, nabızsız VT ise, monofazik OED ile 360 joule, bifazik OED ile 120-200 joule bir kez defibrilasyon uygulanır.Ardışık 3 kez şok uygulaması 2005 klavuz bilgilerinde tavsiye edilmez. İlk doz şoktan sonra KPR yapmak, tekrarlayan şokların yararından daha fazladır.
hemen başlanacak KPR ve mümkün olan en kısa sürede uygulanacak olan defibrilasyondur. durumu varsa, kalp masajına başlanmalı, defibrilatör hazırlanmalı ve ritmine bakılmalıdır. geçirmeden 1 kez defibrilasyon yapılmalıdır. dozda (120-200 J), monofazik defibrilatörler için 360 J ile şok verilmelidir.
ve riskleri nelerdir? yoktur. Hayati tehlike yoksa ilaçla tedavi mümkün olabilir ancak ritim ilaçla düzelmiyorsa elektrik şoku verilmesi gerekmektedir. İlaç veya elektriksel kardiyoversiyon dışında ritim bozukluğunu normale çevirmenin başka bir alternatifi yoktur.
Elektif kardiyoversiyonun en yaygın endikasyonu persistan atriyal fibrilasyon ve atriyal flatterdir [5]. Özellikle atriyal fibrilasyon süresi kısa, bu aritmiye yol açan ikincil bir nedenin olmadığı, sol atriyumun normal boyutlarda olduğu hastalarda ya da hız kontrolünün zor olduğu hastalarda tercih edilebilir.
propofol, midazolam, etomidat, ketamin, fentanil, remifentanil gibi analjezik ve sedatif etkileri olan ilaçlar tercih edilmektedir [4-6] . Propofol etkisi hızlı başlayan, kısa derlenme süresi, antiemetik etkileri ile hasta uyumu sağlayan bir hip- notik sedatif ajan olduğu için çok kullanılmaktadır.
Antiaritmik ilaçlarla, pacemaker, elektriksel kardiyoversiyon (elektroşok), defibrilasyon veya ICD'ler ile (implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör) veya ablasyon tedavisiyle tedavi edilebilir.
Defibrilasyon, şoklanabilir ritimler olan Nabızsız Ventrikül Taşikardisi ve Ventrikül Fibrilasyonu olgularının en önemli tedavi yöntemidir. Hasta monitörize edildikten sonra ritmin defibrile edilebilir ritm (nVT/VT) olduğuna karar verildikten sonra geçiktirilmeden uygulanması gerekir.
Defibrilasyon, temel yaşam desteğinin bir parçasıdır; defibrilatör ile kalbe elektrik akımı vererek myokarddaki düzensiz titreşimleri sonlandırıp kalbin normal bir Şekilde çalışmasını sağlamaya yönelik hayat kurtaran bir işlemdir.
Asistoli ve NEA'de defibrilasyon faydalı değildir.
Tedavi kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyon ile yapılır. Bifazik defibrilasyon, monofazik defibrilasyondan daha iyi olabilir. İlk tedaviler etkili değilse ilaç epinefrin (erişkinler için 1 mg) veya amiodaron (erişkinler için 300 mg) verilebilir.
CPR (Kardiyopulmoner Resüsitasyon) ve ECC (Acil Kardiyak Bakım) kılavuz değişiklikleri “ACLS 2005 update”
Halktan kurtarıcılar CPR sırasında nabız kontrolü yapmamalıdırlar. Sternum (göğsün ortasındaki kemik) alt yarısına seri, ritmik basınç uygulanmasıdır. Uygun yapılan kurtarıcı soluk ve göğüs masajı beyin ve diğer hayati organlara yeterli oksijeni sağlayacaktır.
Ventriküler Fibrilasyon veya Nabızsız Ventriküler Taşikardi devam ediyorsa önceki basamaklarda anlatılan şekilde 2. Şok uygulanmalıdır. Ritmi tekrar değerlendirmeden ve nabzı kontrol etmeden 2 dk kardiyopulmoner resüsitasyon uygulandıktan sonra ritim nabız analizi yapılmalıdır.
1 watt saat = 3600 J. 1 kilovat saat = 3.6 × 106 J (ya da 3.6 MJ) 1 watt saniye = 1 J. 1 ton TNT = 4,184 GJ.
Ventriküler fibrilasyon (VF ya da v-fib olarak da bilinir), kalbin alt odacıkları olan ventriküllerin kasılma yetilerini yitirmeleri sonucu ortaya çıkan ve kanın vücuda ulaşamamasına sebep olan ölümcül bir kardiyak ritimdir.
Elektroşok cihazı 10000 ile 20000 volt arası voltaja sahiptir. Elektroşok cihazı bu kadar yüksek gerilim üretirken çok düşük bir akım verir. Bu yüksek gerilim kasları geçici olarak felç etmeye ve saldırganı etkisiz hale getirmeye yeterlidir.
Defibrilatör cihazı sanılanın aksine kalp durduktan sonra kullanılmaz. Düzensiz yada durmaya çok yakın çalışan kalbi yüksek elektrik akımı ile çok kısa bir süreliğine durdurmaktadır.
Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon, elektrik akımı vermede kullanılan cihaza, eksternal bifazik defibrilatör (elektro şok cihazı) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri