Köken. Farsça دفتر (“defter”), Arapça دفتر (“defter”), Aramice דהפתּיר (defter) < Eski Yunanca διφθέρα (diphthéra).
defter - Nişanyan Sözlük. Arapça dftr kökünden gelen daftar دفتر sözcüğünden alıntıdır.
Defter kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Defter kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı defter şeklindedir.
Kalem kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Yunanca kamış anlamına gelen "kalamos" kelimesinin Arapça'da kalem şekline dönüştüğü düşünülmektedir.
Etimoloji. Kitap sözcüğü Arapça bir sözcüktür. Aslı ketebe'den (yazmak) gelen kitab'dır (yazılı olan, yazılan). Türkçesi ise 'bitig' diğer yazılışlarıyla 'bitik' ya da 'betik'tir.
İlgili 31 soru bulundu
Yayımlanan materyallerin yüzde 90'nının yayın dili Türkçe, yüzde 6,6'sınin İngilizce, yüzde 3,4'ünün ise diğer diller olarak gerçekleşti. Satılan kitap bandrolü sayısı 2019 yılında, 2018 yılına göre yüzde 3,2 artarak 423 milyon 602 bin 828 adet oldu.
Johannes Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) (1398 - 3 Şubat 1468), 1447 yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan Alman kuyumcu, matbaacı ve yayıncıdır.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
İslâm ve Türk devlet bürokrasisinde çeşitli kayıtların tutulması için kullanılan evrakın bir araya getirilmiş şekli. Osmanlılar'da arazi ve timar kayıtlarıyla ilgili defterlerin saklandığı devlet dairesinin adı. Osmanlılar'da Defterhâne'nin âmirine verilen isim.
Arapça ḳlm kökünden gelen ḳalam قلم “kamış, kamış kalem” sözcüğünden alıntıdır.
dağ - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen tāġ sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca tağ (aynı anlamda) Türkçeden alıntı olmalıdır.
Yer kabuğunun yüksek, eğimli yamaçları çevresine hakim oldukça geniş alanlara yayılan bölüme dağ adı verilmektedir. Dağ kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup dilimize Farsçadan girmiştir.
1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor. Büyük olasılıkla "pazar yerinin kurulduğu gün" anlamında adını almış.
Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Kapı kelimesinin TDK sözlüğe göre 9 farklı anlamı vardır. Kapı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yüksek Almanca balko “mertek, kütük, taşıyıcı ağaç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *bʰelǵ- “kalın ağaç gövdesi” biçiminden evrilmiştir.
Ceza Arapça kökenli bir kelimedir.
Okul nasıl bulundu sorusuna 1796 yılında Franklin Massachusetts'te dünyaya gelen Horace Mann isimli profesör damga vuracaktır. Yunanca ve Latince alanında oldukça başarılı bir profesör olan Mann günümüzdeki okul sisteminin temellerini atan kişidir.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri