Değişken adları içinde nokta, alt çizgi ve $, # ve @ karakterleri kullanılabilir. Örneğin, A._$@#1 geçerli bir değişken adıdır. Değişken adları nokta ile başlayamaz ya da bitemez. Nokta ile başlayan adlar geçersizdir; nokta ile biten adlar, komut sonlandırıcısı olarak yorumlanabilir.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
Başlıca değişken türleri sürekli değişken ve süreksiz (kesikli) değişkendir. Değişken türleri değerlendirilirken özelliklerine, değerlerine ve neden sonuç ilişkisine göre kategorizasyon yapılır. Değişkenler; Yapısına göre; nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır.
Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır. Eğer bir değişkenin almış olduğu değerler zamana göre belirleniyorsa zaman değişkeni, mekana göre belirleniyorsa mekan değişkeni, bunların dışında kalıyorsa maddesel değişken olarak adlandırılır.
İlgili 19 soru bulundu
Değişkenler, değerleri saklamak için ayrılmış bellek konumlarıdır. Bir değişken oluşturduğunuzda hafızada yer ayırmanız anlamına gelir. Bir değişken değer türüne bağlı olarak belleğe yerleştirilir ve bellekten okunurken değişkenin değer türüne bağlı okuma yapılır.
Değişken adı sayı ile başlayamaz. Değişken adları alfanümerik karakterler ve altçizgi içerebilir. (A-z, 0-9, and _ ) Değişken adları büyük/küçük harf duyarlıdır.(yaş, Yaş ve YAŞ üç farklı değişkendir.)
Değişken isimlendirme. JavaScript dilinde değişken oluştururken iki sınırlama vardır. Değişken ismi sadece harfler, rakamlar, $ ve _ karakterlerinden oluşabilir. İlk karakter rakam olamaz.
Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir. olarak da bilinir. Cinsiyet, medeni durum, tür, meslek gibi değişkenler nitel değişkenlerdir. Nitel değişkenler bireyleri ya da nesneleri diğerlerinden ayrılan özellikleridir ve böylece bir sınıflama sağlar.
Nitel Değişken, gözlemden gözleme kalite ve çeşit yönünden farklılık gösteren değişkendir; kadın — erkek, evli — bekar, göz rengi, işçi — memur vb.
Sürekli değişken: Belli bir değer aralığında sonsuz sayıda değer alabilen değişkenlerdir. Sıcaklık, zaman, uzunluk, hacim, ağırlık, yükseklik gibi ölçülebilen ama sayılamayan değişkenlerdir.
Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler. Bağımlı değişken, başka bir değişkendeki değişikliklere yanıt olarak değişen bir şeydir. Bağımsız değişken (Independent Variable): Bağımlı değişkeni etkileyen değişkendir. Yani doğrudan ortaya çıkacak olan sonucu etkiler.
Programlamada bir değişken, koşullara veya programa iletilen bilgiye bağlı olarak değişebilen bir değerdir. Bilgisayar programının akışı sırasında referans alınacak veya değiştirilebilecek bilgileri depolamak için kullanılır.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Cebirsel ifadelerde, sayıları temsil etmek üzere kullanılan harflere değişken denir. Her terimin değişkene sahip olduğu 5x + 6y gibi cebirsel ifadelerde sabit terim 0'dır. Sabit terim aynı zamanda bir katsayıdır.
Sabit, önceden tanımlanmış bir değer içeren adlandırılmış bir veri öğesidir; değişken, program yürütme sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Değişkenler genel ya da yerel olabilir.
iki değişken arasındaki ilişkinin, iki değişken arasındaki nedensel bir ilişkiden değil; her iki değişkeni etkileyen bir ortak değişkenden veya değişkenlerden birinde değişime neden olan bir başka değişkenden kaynaklanma durumu.
Sabit: İlk biçimiyle kalan, değişmeyen ifade ya da nesnelerdir. Değişken: İlk biçimiyle kalmayıp yeni değerler ya da biçimler alabilen ifade ya da nesnelerdir.
İstenen metin " " simgeleri arasına yazılır. Örneğin, printf("C Programlama dili çok hünerlidir."); deyiminde " " işaretleri arasına alınan metin bir harf dizini (metin,string) oluşturur.
Örneğin, Integer sınıfı int ilkel veri tipini bir öğe (değişken) olarak içerir; buna Integer sınıfının int tipini sarmalaması (wrapping) denilir. Aşağıdaki tablo ilkel veri tiplerini ve onların gömüldüğü sınıfları göstermektedir.
Sürekli değişkenlere örnek yaş, boy, kilo vb. verilebilir. Syılarla ifade edilen nicel değişkenler aynı zamanda sürekli değişkenlerdir.
Değişkenler farklı biçimlerde sınıflandırılır: Nicel Değişken: Sayısal değerlerin matematiksel anlamıyla temsil edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; yaş, sınav notu, aylık gelir, nüfus büyüklüğü, vs. Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri