Deizme göre insan, Tanrı'nın oluşturduğu kurallar çerçevesinde, daha ilkel canlıların evrimleşmesi sonucu oluşmuş olabilir. Bir Yaratıcıya inanmak, o Yaratıcının, insanı aşama geçirmeksizin bir anda yarattığı fikrine inanmayı gerektirmez.
Deistlerde kesin bir kural yok dolayısıyla kesin bir ayrım da yok. Bir deist cinlerin varlığına hiçbir sorun olmadan inanabilir aynı şekilde perilere de inanabilir. Deist dediğimiz kişi tanrının varlığına inanan ama dinleri kabul etmeyen kimsedir.
Deizmin sadece akıl ve mantığa dayanarak inançsal bilginin kabul etmesi özelliği görüşür. Artık geçerliliği olmadığı düşünülen şeriat kanunları yerine de seküler veya laik bir hayat İslami deizm tarafından desteklenir. Kur'an ayetlerinin yanlış çevrildiği iddiasıyla, ayetlerin tarihsel olduğu vurgulanmıştır.
Yaygın kurulu dinî gelenekleri reddedip yalnız Tanrının varlığına inanan deist için vahiy, peygamberlik, mucize, kutsal kitap ve bunun gibi kavramların hiçbir önemi yoktur. Aynı şekilde deizmde dua, ibadet ve dinsel törenlerin de bir anlamı yoktur.
Deizmin temel esası, dinin tabiatüstü yönünü yok sayarak otorite üzerine (vahiy) dayanmayan ve akılla temellendirilen bir din anlayışı benimsemesidir. Tanrıyı sadece ilk neden olarak kabul eden, O'na hiçbir nitelik ve güç tanımayan “akılcı din öğretisi”dir.
İlgili 15 soru bulundu
Deizmin bir diğer adı yaradancılıktır. Yani deistler; adına Rab, Tanrı ya da Allah deyin, bir yaratıcıya inanırlar. Deistler Müslüman, Hristiyan ya da Yahudi değildirler. Deizme göre; tanrı, dünyayı yarattıktan sonra ne din ne de peygamber göndermiştir.
Farklı anlayışların oluşmasının bir diğer nedeni de deistlerin ilahî vahyi kabul etmemelerine rağmen vahye dayalı dinlerin insanlığa öğrettiği Tanrı, ibadet, dua ve ahiret gibi kavramlara yükledikleri anlamlardır.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Deizm, evreni yaratan yaratmıştır daha sonra bu yaratıcının evrene herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını savunan bir inanç biçimidir. Deizm inancı dinleri reddeder. Deizm hiçbir dinin doğru olmadığını, dinlerin insan ürünü olduğunu savunur. Deizme göre yaratıcı evreni yaratmakla sorumludur.
"Deizmde şöyle bir Tanrı anlayışı var: Tanrı var ama hayata karışmaz. Yaratan biri var, her şeyi yaratmıştır ama yarattıklarına karışmaz. İnsanlar kendi hayatlarını kendileri düzenlerler.
Belirli bir öncüsü, merkezi bulunmaması sebebiyle deizmde ihtiyaç duyulan tek şey sağduyulu olmak ve her şeyi akıl süzgecinden geçirmektir. Deizmin temel inançları dışında bazı deistler ölümden sonra yaşama veya reenkarnasyona inanabilir. Bununla birlikte deistlerin ruhun ölümsüzlüğüne dair inançları hayli çeşitlidir.
Ateizm sıklıkla "dinsizlik" ile özdeşleştirilse de, Budizm gibi bazı Uzak Doğu dinlerinde de "yaratıcı" anlamında bir tanrının varlığına rastlanmaz. Bu yönüyle de ateizm ile dinsizlik birebir örtüşmez. Deizm fikrine bakıldığında da, Tanrı'ya inancın olduğu ancak dinlerin kabul edilmediği görülür.
Tanrı'nın evrenin yaratılışının ve işleyişinin yaratıcısı ve organizatörü olduğuna inanıyorlar. Deizm, dinler tarafından sağlanan öbür dünyaya inanmaz. Oyuncular ölümden sonra olanlara agnostik bir yaklaşım kabul ederler. Başka bir deyişle, insanların ölümden sonra buluşacağı harika bir senaryo oluşturmazlar.
12. Deizmin önemli temsilcileri arasında; Voltaire, Rousseau, Thomas Paine, Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson, James Madison ve John Adams vardır.
DEİZM: AKIL YOLUYLA KAVRANAN TANRI
Bu inancı benimseyen kişiye Deist denir. Terim Lâtince Tanrı anlamındaki Déus sözcüğünden türetilmiş ve özgür düşüncelilerin Tanrı inancını belirtmede kullanılmıştır.
Diğer bir deyişle, tanrının var olduğuna inanan deizm, teizm ve panteizm gibi görüşler dinsizlik sınıfına girebileceği gibi, tanrının varlığının kesin olarak bilinemeyeceğini savunan agnostisizm ve tanrı olgusunun var olmadığını belirten ateizm, antiteizm ve nonteizm de dinsizlik tanımına dâhildir.
Vahiy gibi konular reddeder. Tanrı dünya hayatına ve evrene müdahale etmez. İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye Deist denir.
Bu nedenle 'tanrı olgusunun tanınmadığı veya inkar edildiği' fikri ateistler arasında kabul görmez. Ateistler sadece semavi dinlerin tanrılarına değil insanlık tarihi boyunca ortaya çıkmış binlerce tanrının hiçbirine inanma ihtiyacı duymayan ve hiçbir inanç grubuna mensup olmayan kişilerdir.
Meleklere, "cinler"e ve "şeytan"a inanırlar mı? İnanmazlar. Çünkü bu tür inançlar, onlara göre bâtıldır ve akla aykırıdır. Deistlere göre, dinlerin en tehlikeli paradigması, dünyayı iyi ile kötü arasındaki bir savaş alanı gibi göstermeleridir.
beri deizm kendisine epey bir taraftar bulabilmiştir. Sıkı bir deist olan Paine, kendi vahiy anlayışından hareketle, vahyin vaki olsa bile kendisine gelen kişi ile sınırlı olduğunu, diğer insanlar için vahiy olmaktan çıkacağını ve dolayısıyla peygambere inanmanın bir yükümlülük olmadığını şöyle açıklar: ...
Bahailik, Burhancılık, Çendoizm, Dürzîlik, Ekankar, Hinduizm'in Ravideşa ve Vaişnavizm gibi mezhepleri, İbrahimî dinler, Kaodaizm, Rastafaryanizm, Sekanova, Sihizm, Tengricilik, Tenrikyo ve Zerdüştlük monoteist dinler, deizm de tek tanrılı felsefedir.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Deizm dünya ve evrenin işleyişine müdahale etmeyen, tek tanrı olduğunu kabul eden ve tüm dinleri reddeden bir inanç biçimi olmakla birlikte, buradaki tek tanrı anlayışı Hristiyan, Musevi ve İslam dünyasının tek tanrı inancıyla aynı şeyler değildir.
Tanrı'nın varlığını ve âlemin ilk sebebi olduğunu kabul etmekle birlikte akla dayalı bir tabii din anlayışı çerçevesinde nübüvveti şüphe ile karşılayan veya inkâr eden felsefî ekolün adı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri