Alevilerin büyük çoğunluğu İslam'ın özünü taşıdıklarını ve yansıttıklarına inanır. Ancak İslam'ın beş şartını ve onun şekli ibadetini ve ibadethanelerini (cami, mescit) kabul etmezler."
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Temel inanç Alevîlik, Tanrı korkusu yerine sevgisini, Kur'an-ı Kerîm'in şekli yerine özünü benimseyen (Bâtınîlik), amacı ruhsal olgunlaşma (Seyr-ü süluk) olan bir tasavvuf yoludur.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Oruç olarak Ramazan orucunu değil, Hızır ve Muharrem orucunu kabul etmektedirler. Kâbe'yi, kıbleyi insanın cemali olarak gören ve bu sebeple de ibadetinde yönünü insana dönen, yaradılıştan ölüme kadar bütün yaşam ve uygulamalarında Sünni anlayışının belirlediği ve olmazsa olmazlarını reddeden bir toplumdur Aleviler.
İlgili 17 soru bulundu
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
'MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ'
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Evet, Aleviler abdest almaz.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
ALEVİLER'DE GÜNLÜK İBADET
Maalesef bazı bölgelerde şii ve sünni asimilasyonu nedeniyle 5 ya da 3 vakit kılan, yani bu geleneğe uyan Aleviler de vardır.
Cinsel ilişkiden sonra yıkanmazlardı. Bilhassa kış mevsiminde su ile hiç işleri olmazdı. Oğuzların arasına tüccarlık ve diğer sebepler nedeni gelen yabancılar, onların yanında yıkanamazlardı.
İnancın kurucusu Ebû Şu'ayb Muhammad ibn Nusayr (Muhammed bin Nusayrul Abdiyy'in Numayrî)'dir. Ancak Nusayrîliği sistemleştirip yayan kişi olarak Hamdam büyük saygı görür. Nusayrîlerin kutsal kitabı Kur'an-ı Kerîm'dir. Nusayrîler kendilerini Alevi olarak kabullenirler.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Nusayrîler, ahiret hayatının varlığını kabul ettiklerini ifade etmekle birlikte cennet ve cehennemin sembolik olduğuna inanırlar. Onlara göre cennet ve cehennem insanın derununda yaşadığı bir haldir. Yaşadığımız dünya, kişi için hem cennet hem de cehennem olabilir.
Gö- rüldüğü üzere inanç zümresi içkiye bir kutsal su olarak bakmaktadır. Bu sebeple içki üzerine, ritüel ve inanç pratikleri oluşturulmuştur. Bu ritüellerin temel göndermesi de Kırklar Cemidir. Hak aşkına ulaşmanın yolu da pir elinden dolu içmek ile olur.
Aleviler'in kendilerini İmam Cafer mezhebinden saydıklarını ifade eden yazar, namaz konusunda ise şu görüşleri dile getirmiş: "Oysa Alevi inancında 'namazımız kılınmıştır' mantığı egemendir. Hz. Ali'nin camide namaz kılarken öldürüldüğü ileri sürülerek namaz kılınmaz. Bu açıklama işin görünen kısmıdır.
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Oruç süresince kesinlikle yenilip içilmez. Oruç açıldıktan sonra da Kerbela'da yaşanılan susuzluğa duyulan acı ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Meşrubat, çay veya ayranla su ihtiyacı karşılanır.
Alevilerin toplu ibadeti olan cemde bulunan herkese “Can, Cem Erenleri” gibi tanımlamalar yapılır ki bunlar cinsiyetsiz tanımlamalardır. Alevilikte cinsiyet ayrımı yoktur ama Aleviliği kavrayamamış kimi Alevilerde diğer inançlarda olduğu gibi kadın-erkek ayrımı ve LGBTİ ayrımı da vardır.
Gusül abdesti ise şöyle alınır:
İlk önce yukarıda gösterildiği gibi normal abdest alınıp sonra; önce sağ omuzdan, sonra sol omuzdan, daha sonra ise baştan aşağı üç defa su dökülerek gusül abdesti alınır PİR ZÖHRE ANA 'NIN ALİ PİRİMDİR YOLU BİZİMDİR kitabında Abdest açıklaması yer almaktadır.
Birçok boyutuyla da bir din ve bir mezhep olmaktan öte, bir düşünce akımı, bir yaşam biçimi, bir inanç olarak yaşanıyordu Alevilik. Başından itibaren İslam içinde olup da sonradan çeşitli yorumlarla sapkınlık gösterip İslam'dan ayrılmış bir mezhep, bir inanç değildir.
İslam'ın tüm mezheplerinde namaz olmazsa olmaz bir ibadet biçimidir. Alevilik'te ise namaz kılma gibi bir ibadet biçimi yoktur çünkü Aleviliğin İslam ile bağlantısı çok kısıtlıdır ve kendini koruma temelli biçimseldir.
Dinimiz bir Müslümanın, gayri müslim birisi ile arkadaşlık kurmasını ve ona maddi yardımda bulunmasını dahi yasaklamamıştır. Bir alevi ile elbette arkadaşlık kurmak ve maddi yardımda bulunmak caizdir.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Genelde anne ya da babasi alevi olan cocuklar alevi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri