Dekadentizm (çöküşçülük) içinde büyük katastrofik yani felaketçi ve kötümser bir bakış açısı barındırır. Bunun temel nedeni on dokuzuncu yüzyılın büyük paradokslar çağı olarak yaşanmasıdır.
Dekadantizm akımı, bir yandan da o dönemde Avrupa'da gelişmekte olan Gerçeküstücülük, Simgecilik ve Varoluşçuluk akımları ile bir sentez oluşturarak, iyiyi, güzeli, ideal dünyayı, bilinçaltının derinliklerini ortaya çıkarmaya yönelik, öncü bir akım olarak değerlendirilebilir.
19. yüzyıl sonlarında Fransa'da natüralistlere karşı ortaya çıkan sembolizm akımına öncülük eden sanatçılara, edebiyatı soysuzlaştırdıkları ima edilerek verilen isim. Akım o zamana kadar gelen edebiyat geleneklerini yıkma yoluna giderek, toplumsal ve sanatsal düzenin dışına çıkmayı planlamıştır.
*Dekanlık meselesi, edebiyat tarihimizin Servet-i Fünun Dönemi olarak adlandırılan, zaman olarak çok kısa, fakat edebi verim bakımından zengin bir devresinde yaşanmış bir tartışmadır. *Bu kalem savaşı yani polemik, direk Servet-i Fünun edebiyatçılarına karşı Ahmet Mithat Efendi tarafından açıldı.
Söz konusu ekip yeni sözcüklerle edebiyatı zenginleştirmek istemişlerdir. Yaşanan bu görüş farklı nedeniyle de Cenap Şahabettin ile Ahmet Mithat Efendi arasında bir çatışma ortamı doğmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
ahmet mithat'ın servet-i fünunculara taktığı isim. ayrıca on günlük eşek yavrusuna da dekadan denir. ahmet mithat efendi servet-i fünunculara 'dekadan' derken anlaşılan 'düşkün'dür. aynı zamanda eşek demiş olması da pek muhtemel.
Servet-i Fünûn döneminin en uzun ve önemli tartışması olan "Dekadanlık" tartışmasını da Ahmet Mithat başlatmıştır. Bu tartışma, adını da onun bir makalesinden alır. Ahmet Mithat, Servet-i Fünûncuların dilini eleştiren "Dekadanlar” adlı bir makale yazar(11).
Süleyman Nesip (1313), “Dekadanlar”, Tercüman-ı Hakikat, nr.5740-5742, 11 Nisan 1313-13 Nisan 1313.
“Dekadanlar“ adlı makale Ahmet Mithat tarafından kaleme alınmış ve Sabah gazetesinde yayımlanmıştır. Ahmet Mithat bu yazısında Servet-i Fünûn kuşağını ve özellikle de Cenap Şahabettin'i hedef alarak Fransız taklitçisi olmakla eleştirmiştir, sahte bir müphemliğe yönelen gürûh olarak değerlendirmiştir.
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Dekadans durum, değerleri yaratan insanlığın zaman içinde oluşturduğu bir çöküş belirtisidir. İnsan, sürekli oluşun ve akışın alanında yaşama tutunabilmek için çeşitli yapılar ve kurumlar oluşturur. Bunlar ilkin insanın yarattığı değerlerdir. Yaşamda, yaşamın akışkanlığında olmayan değerler, kurgulardır.
i. (Fr. décadence < Lat.) Devletlerin, sanat ve edebî akımların gerileme, düşüş ve yıkılmaya başlayış dönemi.
Yoz, bayağı, dejenere ve mütereddi, dekadan anlamına gelir. Dekadan TDK Sözlük Anlamı Nedir? Dekadan, temel kuralları ve ilkeleri hiçe sayan, değerleri yok sayan, yoz ve çirkin anlamına gelir.
Değinilmesi gereken bir diğer makale Ahmet Mithat'ın, Hüseyin Cahit ve Şemsettin Sami'nin yazılarına atfen kaleme aldığı, Teslim-i Hakikât'tir. Ahmet Mithat bu yazısında, dört yıl boyunca süregelen “Dekadanlık” tartışmasını bitirmek niyetindedir.
Hasan Mellah Yahut Sır İçinde Esrar Kitap Açıklaması
Ahmet Mithat Efendi'nin macera türünde yazdığı romanlardan olan eserde Ahmet Mithat Efendi, bu romanında deniz ve denizcilik ile ilgili bilgiler de verir.
Hüseyin Cahit Yalçın, 16 Ekim 1901 tarihli derginin 553. sayısında Fransızcadan çevirdiği "Edebiyyat ve Hukuk" makalesini yayımladı.
Ahmet Mithat Efendi (1313), “Dekadanlar Makale-i Mahsusasına Cevap”, Tercüman-ı Hakikat, nr.5743,14 Nisan 1313, Đstanbul.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
Avrupa'da Bir Cevelan, Ahmet Mithat Efendi'nin 1889 Stockholm Müsteşrikler Kongresi için çıktığı bir yolculuğu anlatır. Ahmet Mithat, eserde bir taraftan Avrupa kültürünü çok yönlü olarak tanıtırken diğer taraftan Kongre boyunca edindiği izlenimleri, katıldığı toplantılarda ele alınan meseleleri aktarır.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
Edebi Hatıralar ya da Edebiyat Anıları, Servet-i Fünûn topluluğu yazarlarından Hüseyin Cahit Yalçın'ın edebi yaşamı ile ilgili anılarını içeren anı kitabı (1935). Eserde yazarın çocukluk yıllarından Servet-i Fünûn topluluğunun dağılmasına kadar olan süredeki anıları anlatılmaktadır.
Süresi kısa olmasına rağmen ciddi bir aşama olarak edebiyatımızda görülmektedir. Servet-i Fünun Edebiyatı o dönemin şartlarının bir sonucu olarak nitelendirilmektedir. Servet-i Fünun Dönemi 1896 ile 1901 seneleri arasındaki bir dönem olarak kabul edilir.
Ahmet Mithat Efendi, döneminin en fazla eser veren yazarlarındandır. Halkın eğitimine odaklanan yazar; Batılılaşma, toplumsal hayat, eğitim, kadın eğitimi, evlilik, batıl inançlar, kölelik, azınlıklar gibi farklı konularda eserler vermiş ve karakterleri aracılığıyla ders verme amacını gütmüştür.
1878 yılında Osmanlı Sarayı'nın desteğiyle "Tercüman-ı Hakikat" gazetesini kurmuştur. Ömrünün son yıllarında Ahmet Mithat Efendi Darülfünun'da dünya tarihi ve dinler tarihi dersleri vermiştir ve çeşitli hayır kurumları için çalışmıştır. 28 Aralık 1912 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.
Felatun Bey ile Rakım Efendi romanında ironik bir anlayışla yoğrulmuş romantik anlatımı tercih eden Ahmet Mithat, ortaya günümüzün postmodern anlayışında “kendi bilincinde” ya da üstkurmaca metin diye tarif edilen bir edebi yapı çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri