Demans hastalığı kişide bir yandan bellek, dikkat, dil gibi işlevlerde bozulmaya yol açarken diğer yandan da kişinin kendisiyle ve etrafıyla ilgili algısını bozar ve davranış bozuklukları için zemin yaratır. Bu zeminde hasta yaşananları aklında tutamaz, kendisine söylenilenlere dikkat edemez ve derdini tam anlatamaz.
Demans krizi, özellikle hastalığın son evrelerinde hastada aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi farklı şekillerde görülerek meydana gelebilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle beyin fonksiyonlarını bozulmasına neden olan bir hastalık bütünüdür. Birçok hastalık demansın nedeni olabilir.
Olumlu bir yaklaşım benimsemeye çalışın. Demansı olan kişi ile yüz yüze oturun ve onu konuşması için cesaretlendirin. Hataları gereksiz yere belirtmekten kaçının. Konuşma biçiminizi ve sesinizi, doğallığı kaybetmeden ayarlayın ve konuşma içinde yer alması için ona destek olun.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Sert yüz ifadesi ve sert sözlerden kaçınılmalıdır. Basit kelimeler, kısa cümleler tercih edilmeli ve yumuşak ve sakin bir ses tonu kullanılmalı. Sözünü kesmeden, konuşma hatalarını düzeltmeden konuşmasını tamamlaması beklenmeli. Soruları cevaplaması için yeterli zaman verilmeli, asla aceleci olunmamalı.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir.
Belirtileri parkinson ile örtüşebilir. Halüsinasyonlar sıktır.
Melatonin seviyesinin yükseltilmeye çalışılması, demans hastalarında uykuyu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Akşam saatlerinde uygun ışıklı ortam sağlayın. Parlak ışık tedavisi demans hastalarında uyku-uyanıklık döngüsü bozukluklarını azaltabilir.
Demans hastalığında genetik faktörler hastalığın gelişmi için çevresl faktörlere yatkınlık oluşturan risk faktörü niteliğindedir. Genetik ve çevresl faktörlerin etkileşimi ile Alzheimer hastalığı oluşur. Tüm Alzheimer hastalığı olgularının %1'inden azı kalıtsal olma özelliği taşır.
Hastanın uykuda nefesinin kesilmesine neden olan uyku apne sendromu da sık görülebilir ve hem ruh halini hem de bilişsel işlevleri olumsuz etkiler. Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Bunun sebebi uyku hormonlarındaki azalma olabileceği düşünülmektedir. Buna bağlı olarak sıklıkla erken uyku fazı sendromu gelişir; yani akşam saat 19:00-20:00 civarında uyku başlar ve sabaha karşı saat 03:00-04:00 civarında son bulur.
Özellikle demans hastalarında oldukça sık görülen günbatımı fenomeni; kafa karışıklığının ve huzursuzlukların gece artmasına denilir. Hastalığın ileri evrelerinde ise Alzheimer hastası olan bireylerin beyin fonksiyonları ciddi bir şekilde yavaşlamaya başlar. Bu yüzden uyku süreleri de giderek uzamaya başlar.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
Sinir sistemi özürlülük oranı bakıldığında motor nöron hastalığı (MNH) %73 miyopati %65, demans %59 ve SVH sekeli %58 iken ortalama sinir sistemi özürlülük oranı %51 ve genel özürlülük oranı %67 olarak hesaplandı.
Bazı demans türleri ise belirli bir madde eksikliği veya belirli bir maddenin veya ilacın yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tür demanslar genellikle ilerleyici nitelikte olmayıp geriye dönebilir.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Alzheimer Yutmayı Bile Unutturuyor. Bu hastalığın olmazsa olmazı unutkanlıktır. Sinsice başlayan ve yıllar içinde bariz hale gelen unutkanlık. Hafızayı öyle bir etkiler ki kişi en son safhada yutmayı ve nefes almayı bile unutur.
Konuşmada, isim bulmada zorluklar başlayabilir. Son evrede ise aynada kendi yüzünü tanımayacak hale gelebilir. Giyinmek, yıkanmak, yemek yemek gibi günlük işlevler bile tek başına yapılamamaktadır. Hayaller görme, kendi kendine konuşma, yakınlarını tanımama vardır.
Özellikle Alzheimer hastalarının son evresi iyi yönetilmesi gereken bir süreçtir. Alzheimer 10 ila 15 sene sürebilmektedir. Bu nedenle farklı evrelere ayrılan bu hastalık dönemsel olarak farklı belirtileri de içinde barındırmaktadır. Alzheimer son evresinde hasta, şiddetli demans semptomları göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri