Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Demans, günlük hayatın faaliyetlerini engelleyen bilişsel bozulmadır. Hastalığın karakteristik bulgusu unutkanlık ve hafıza kaybıdır. Bellek, öğrenme, dil fonksiyonları ve mental fonksiyonlarda bozulma olur. Bilişsel bu bozulma, günlük yaşam aktivetelerinde zorlanmaya yol açar.
Demans, Alzheimer hastalığının sonucunda oluşan bir durumdur. Alzheimer hastalığında beyinde “beta amiloid” ve “tau proteini” olarak adlandırılan maddeler birikmeye başlar. Biriken bu maddeler zamanla beyin hücrelerine ve hücreler arasındaki bağlantılara zarar verir. Sonuç olarak da demans oluşur.
Bulgular genellikle 60'lı yaşlarda ortaya çıkar, hareketleri yürütme sorunları, kişilik değişikliği, hafıza, muhakeme, düşünce ve görme işlevlerinde bozukluk sık görülür.
İlgili 25 soru bulundu
Demans hastası ne kadar yaşar sorusunun tek ve genel-geçer cevabı yoktur. Hastalığın her hastada seyri ve ilerleme hızı farklıdır. Ancak uzmanlara göre hastaya tanı konulduğu andan itibaren hastaların ortalama yaşam süresi 4 ila 10 yıl olabileceği gibi 1 ila 20 yıl arasında da seyredebilmektedir.
Demansın gelişimine katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır: Yükseltilmiş homosistein ve B grubu vitaminlerinin eksikliği. Omega-3 yağı eksikliği. Metabolik sendrom, insülin direnci, disglisemi ve diyabet.
Devam eden stres ile kalbin kanı vücuda pompalamak ve dolaştırmak için, artan kan basıncına karşı koymak için daha fazla çalışması gerekir. Kan basıncındaki dalgalanmalar ve yükselmelerle, kalp krizi veya felç geçirme riskiniz artar. Kronik stres depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilidir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir.
Demans Testi Nasıl Yapılır? Demans testi alanında uzman doktorlar tarafından yapılır. Test içinde zihinsel açıdan bireyi kontrol eden sorular bulunmaktadır. Bireyin bu sorulara cevap vermesi ve doktorun anlık olarak kişinin davranışlarını incelemesi ile tanısı konulur.
Alzheimer bir demans çeşididir ancak her demans Alzheimer değildir. Alzheimer hastalığı dışında demansa neden olan bir çok hastalık ve durum vardır. Alzheimer'da hastanın en çok ve ilk olarak hafızası etkilenir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Vasküler demans
Bazen şikayetler ani olarak inme sonrasında ortaya çıkabilir ve zaman içinde ilerleme eğilimi gösterebilir.
Demans hastalığı için gidilecek doktor bir nöroloji doktoru ve gidilecek bölüm ise yine nöroloji bölümü olacaktır. Bu hastalık, yani demans, beyin fonksiyonlarında (öğrenme, hatırlama ve düşünme gibi) belirgin bir bozulma olarak tanımlanır.
Beyin görüntülemesi (tomografi ya da MR) beyin anatomisi ile ilgili bilgi verirken beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri veya kafa travması gibi demansa neden olabilecek durumların varlığını araştırır.
Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Demans hastalığı kişide bir yandan bellek, dikkat, dil gibi işlevlerde bozulmaya yol açarken diğer yandan da kişinin kendisiyle ve etrafıyla ilgili algısını bozar ve davranış bozuklukları için zemin yaratır. Bu zeminde hasta yaşananları aklında tutamaz, kendisine söylenilenlere dikkat edemez ve derdini tam anlatamaz.
Demans hastalığı son evresi (geç evre) olarak belirtilen dönem, hareketsizlik ile açıklanabilmektedir. Bu evrede çok ciddi fiziksel belirtiler ve semptomlar vardır. Bu belirtiler, erken ve orta evrede yaşanan belirtilerden çok daha belirgin şekilde yaşanır.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Demans hastalarında bulgular anlaşılmayabilir. Zihinsel bulanıklıkta artış, huzursuzluk, ajitasyon, iştahsızlık, idrar karakterinde değişiklik idrar yolu enfeksiyonu bulgusu olabilir. Ateş her zaman görülmeyebilir.
Özellikle demans hastalarında oldukça sık görülen günbatımı fenomeni; kafa karışıklığının ve huzursuzlukların gece artmasına denilir. Hastalığın ileri evrelerinde ise Alzheimer hastası olan bireylerin beyin fonksiyonları ciddi bir şekilde yavaşlamaya başlar. Bu yüzden uyku süreleri de giderek uzamaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri